Antarctica – het Witte Continent

Het Witte Continent, het Zevende Continent, het einde van de wereld…

Als geen ander continent spreekt Antarctica tot de verbeelding. Dit is het terrein van diverse pinguïns, walvissen en zeeleeuwen. Hier hebben wij als mensen eigenlijk niets te zoeken, en juist daarom willen we erheen… We voelen ons nietig als mens in deze enorme verlaten ijsmassa, en dat maakt de ervaring alleen maar mooier. Het zijn de bergen, gletsjers, ijsschotsen en sneeuw die een bezoek aan dit witte continent de moeite waard maken.
En dan hebben we de pinguïns, walvissen en vogels nog niet eens genoemd…

       Highlights:

    • Antarctica & Weddell sea
    • South Georgia
    • Falkland eilanden
    • Shetland eilanden

       Off the beaten track:

  • Gerlache Strait & Lemaire Kanaal
  • Slapen in een slaapzak óp het continent
  • Kayakken tussen ijsschotsen
  • Crossing the circle: óver de Poolcirkel

Er zijn veel mogelijkheden voor reizen naar het Witte Continent betreffende schepen en vertrekdata. Heb je zelf online een expeditie gezien, dan kunnen we deze hoogstwaarschijnlijk ook aanbieden. Een reis naar Antarctica is heel goed te combineren met een (auto)rondreis door Patagonië.

Ideeën voor een reis opdoen? Kijk naar deze reis: “Patagonië selfdrive & Antarctica Classic“. Het is ook mogelijk om Torres del Paine in Chili op te nemen in het schema. Laat je wensen en vragen achter op:

Contact

Antarctica is te bezoeken van eind oktober t/m maart.

Antarctica & Weddell Sea

Het Antarctisch schiereiland is continu bedekt met een dikke laag ijs en sneeuw die wel 2000 meter dik is. Het noordelijk deel dat bezocht kan worden is het warmste deel van het eiland. Het schiereiland is hier omgeven door veel kleine eilandjes en de “weg” waar je doorheen vaart is uniek en fotogeniek. De Gerlache Strait ligt hier en de zogenaamde “kodak gap” of het Lemairekanaal… het is niet moeilijk om te bedenken hoe die plaatjes eruit gaan zien. Nog zo’n paradijselijke plaats? Paradise Bay heeft het allemaal: gletsjers, ijsbergen, walvissen, zeeleeuwen op ijsschotsen en levendige pinguïn kolonies.

Shetland eilanden

Dit is de meest noordelijke groep eilanden en het eerste zicht op het Arctisch schiereiland. Hier zijn veel onderzoeksstations gevestigd. Er zijn hier veel baaien en eilanden waar we aan land kunnen gaan. Deception Island, Elephant Island, Brainsfield Strait en Brown Bluff.

South Georgia

Zuid-Georgia is een eiland in de Zuidelijke Sandwich Eilanden. In de 18de en 19de eeuw werd het bezocht/bewoond door de walvisjagers en zeehondenjagers. Sinds 1960 is de walvisvaart verboden en zijn er geen permanente bewoners meer.

Op South Georgia en de Falklands komt de koningspinguïn voor. Deze vind je niet in Antarctica. Het verschil tussen deze twee dieren? Ze hebben beiden een geel/oranje vlekken op de keel en hals. Echter, de keizerpinguïn is aanzienlijk groter dan de koningspinguïn; 1,20 meter en een gewicht van 30kg tot 40kg. Daarnaast is het broedgedrag anders: het keizerpinguïnvrouwtje legt het ei en draagt de zorg over aan vader. Ze komt een drietal maanden later terug om de zorg van het uitgekomen kuiken over te nemen en het te voeden. Dan is het beurt aan vader om de honger te stillen. De koningspinguïn verdeelt de taken van broeden tot zorg voor het kuiken. Daarnaast worden deze laatste zo’n 90cm hoog en het maximum gewicht komt uit op ca. 15kg.

Honderden, zo niet duizenden pinguïns komen hier samen in de zuidelijke zomer om hun kuiken kennis te laten met de wereld. Fortuna Bay is dé plek om deze dieren te bekijken in hun natuurlijk habitat. Ze zijn niet bang voor de mens en je kan dan ook heel dichtbij deze grappige en ook prachtige dieren te komen.

Falkland eilanden

Er zijn verschillende oorlogen gevoerd om deze Britse archipel dankzij een strategische ligging in de Atlantische Oceaan. De Spanjaarden, Argentijnen en Britten hebben de Falklands allemaal geclaimd in het verleden.

Er wonen zo’n 3000 Britten op de eilanden die ongeveer een derde van het Nederlands oppervlak zijn. Port Stanley is de grootste plaats en je waant je eigenlijk in een Brits dorp inclusief kerkje en local pub. Aan de kust vind je hier Magelhaen- en Ezelspinguïns en talrijke steltlopers en andere trekvogels.  Zeezoogdieren in deze wateren zijn dolfijnen als de Peale dolfijn en de kortsnuitdolfijn. Je kan Carcass eiland bezoeken en Saunders eiland; ieder met hun speciale fauna. Op het eerste eiland vind je bijvoorbeeld de Cobbs winterkoning en de zwarte wipstaart.

Op Saunders eiland leven de wenkbrauwalbatrossen. Blauwoog aalscholvers en Koningspinguïns en Rotspinguïns, naast de hiervoor genoemde Magelhaenpinguïns en Ezel pinguïns.

Crossing the circle: óver de Poolcirkel

Op 66°33′47.7″  graden ligt de poolcirkel. Er zijn maar weinig mensen die deze bijzondere grens oversteken.

Continent: Antarctica
Land: het continent wordt geclaimd door verschillende aangrenzende landen. Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.
Inwoners: 1000. Geen permanente inwoners, maar wel permanent geopende onderzoeksstations.
Oppervlakte: 14.000.000 km2 (ongeveer 330x Nederland)
Tijdverschil: wintertijd is het 4 uur vroeger, zomertijd 5 uur vroeger

  • Paspoort: visum nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
  • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
  • Vaccinaties: geen
    Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/