Ruta 40 – Bariloche & Merengebied

Wat spreekt er nu meer tot de verbeelding dan een eindeloos lege weg door een ruig en weids of soms juist gesloten landschap. De Ruta 40 is een legendarische route en staat zeker in het lijstje van bekende autowegen in de wereld. Als je van indrukwekkende natuur, oorverdovende stilte, immense ruimte en surrealistische landschappen houdt, dan is dit dé weg die je ooit gereden moet hebben.

Deze serie blogs gaat over Argentinië: een beschrijving van de bezienswaardigheden met een persoonlijk tintje. Niet te veel tekst, vooral ook mooie plaatjes en altijd met een opening voor een verzoek om meer informatie: info@patiperra.com

Bariloche & Merengebied

Argentina - Bariloche Lake DistrictHet zogenaamde Merengebied waar de Ruta 40 hier doorheen loopt doet af en toe denken aan Zwitserland. Vooral Bariloche staat bekend als het Zwitserland van Argentinië. Daar zijn verschillende redenen voor: de chocolade, de huizen, de meren, de bergen… de Europeanen zijn hier in eerste instantie halverwege de XX eeuw komen wonen om een nieuw leven op te bouwen. Vandaar ook de vertrouwde huizenstijl. Na de Tweede Wereldoorlog is dit tevens een vluchtoord geweest voor Duitsers die aan vervolging wilden ontsnappen.

Welke plaatsen kan je eigenlijk écht niet overslaan?
– Bariloche: bekend vanwege de Zwitserse huizenstijl en chocolade
– San Martin de los Andes: kleiner en exclusiever dan Bariloche. Ook de Zwitserse huizen en chocolade, maar het dorpje is kleiner en knusser dan Bariloche
– Villa La Angostura: onze Koningin Maxima komt hier naar haar huis en het plaatsje is klein, knus en mooi. Het geeft vrijwel direct toegang tot buurland Chili.
– De befaamde “Ruta de 7 Lagos” of de 7 Merenroute verbindt bovenstaande plaatsen en is echt een zogeheten ‘must’.
– Esquel: deze kleine knusse plaats is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Nationaal Park Los Alerces waar je 3000 jaar oude Fitzroya (cypres) kan vinden. Indrukwekkend!
– El Bolsón: voorheen een waar ‘hippystadje’, nu gewoon relaxt om te zijn. De omgeving is ook hier natuurlijk prachtig!
– Junín de los Andes: en route op weg naar het noorden en voor hen die naar het Lanín Nationaal Park reizen.

Argentina - Bariloche bike tourTip 1: huur een fiets en fiets door de bossen en langs de rivieren. Het is hier werkelijk prachtig en gewapend met een picknick kan je hier hele mooie actieve dagen doorbrengen. Vergeet ook vooral je zwemkleding niet en een beetje moed. Het water is lekker fris, maar een duik is 100% de moeite waard en je voelt je als nieuw!

Reizen met verblijf in Bariloche:
https://patiperra.com/rondreis/argentinie-chili-meren-en-patagonie-16-dagen/
https://patiperra.com/rondreis/de-meren-van-argentinie-chili/
https://patiperra.com/rondreis/argentinie-eclips-reis-2020/
https://patiperra.com/bestemmingen/argentinie/

Niemandsland

De weg vervolgt noordwaarts door een stuk niemandsland, voordat je aankomt in geboorteregio van de Argentijnse wijnen: Mendoza.
Maar eerst een kleine 1000km niemandsland… Fantastisch! Een Ruta 40 van dorpen met namen als Barrancas en kleine stadjes zoals Zapala, gesticht in 1913 en voornamelijk bekend van de grote cementfabriek. Het stadje Malargüe staat bekend om het jaarlijks terugkerende Nationale Festival van de Geit dat in januari wordt gehouden. Hét gerecht om hier te proberen laat zich raden: Chivito in het Spaans. Het landschap is vlak en glooiend en de Andes is eigenlijk altijd in zicht. Verwacht geen spectaculaire of lieflijke landschappen, maar een écht land, échte mensen en het leven van alledag. Ook dat is Argentinië.
Met een overnachting in Zapala reis je in twee dagen door dit gebied totdat je aankomt in de wijnregio bij Mendoza.

Tip 2: En hoe zit het nu precies met de wegen en de afstanden?

  • Esquel – Bariloche: 285km, asfalt
  • Bariloche: Villa La Angostura: 85km, asfalt
  • Bariloche – San Martin de los Andes: 200km, asfalt
  • Bariloche – Puerto Varas, Chili: 300km, asfalt
  • Bariloche – Futaleufu (Carretera Austral Chili): 360km, asfalt, gravel vanaf de grens
  • Bariloche – Mendoza: 1.235km, asfalt

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies