Argentinië: Buenos Aires, El Tigre & Colonia del Sacramento

De laatste blog over Argentinië voorlopig. Er valt nog veel te vertellen over dit trotse land, over zijn mensen, over de natuurlijke en culturele diversiteit. Maar voor nu houden we het er even bij. De laatste blog over de eerste stad van het land: la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. De omgeving van Buenos Aires is het terrein van weidse vlakten, veeteelt en gauchos. Een bezoekje aan het dorpje El Tigre gelegen in de rivierdelta van Rio Paraná is zeker de moeite waard. Op een steenworp afstand van Buenos Aires ligt dit dorp met zijn kanalen, levendige haven en sierlijke huizen.

Buenos Aires

Argentina Buenos Aires - La BocaGelegen aan de Río de la Plata werd de plek waar de Argentijnse hoofdstad nu gevestigd is, bevolkt door onder andere de Guaraní indianen. In 1516 zette de eerste Europeaan voet aan wal en in 1580 werd een definitieve vestiging gesticht. Het zou echter nog een paar honderd jaar duren voordat de stad gesticht werd. In de 2de helft van de 19de eeuw floreerde de stad dankzij douanegelden, landbouw en veeteelt. Rond de eeuwwisseling naar de 20ste eeuw opende Argentinië de deuren voor Europese immigranten en in de eerste jaren van die eeuw was twee derde deel van de inwoners Spaans of Italiaans. De inwoners uit Lombardije hebben het ‘Lunfardo’ geïntroduceerd in Buenos Aires: een dialect dat in beginsel voornamelijk door de criminele bevolking werd gesproken en later door de lagere klassen. Vandaag de dag zijn elementen van het lunfardo nog in de taal van de Porteños (mensen uit de hoofdstad) te horen.

Net als meer landen ter wereld, heeft ook Argentinië een Parijs: Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Latijns-Amerika genoemd. Dat is wellicht een iets té optimistische kijk op de stad, maar Buenos Aires heeft een grandeur en elegantie gelijk aan die van de Franse hoofdstad op een geheel eigen manier. Het mooie van Buenos Aires vind ik persoonlijk dat het juist net iets rauwer en minder opgepoetst is… dat maakt de stad écht en puur.

Er zijn tal van bezienswaardigheden die bekend of minder bekend zijn. De bekendste zijn:

  • Plaza de Mayo en La Casa Rosada, zetel van de president van het Argentinië gelegen aan het Plaza de Mayo. Hier stonden de dwaze moeders altijd om gerechtigheid te vragen voor hun verdwenen zonen, vaders en mannen.
  • Avenida 7 de Julio met de Obelisk
  • Het statige Teatro Colón kan ook overdag worden bezocht zonder een voorstelling bij te wonen.
  • Cementerio de la Recoleta, prachtige graven waaronder die van Evita Perón
  • El Caminito en de wijk La Boca, alles draait hier om de nationale dans de Tango die hier geboren is. De dans is in het begin de 20ste eeuw ontstaan uit invloeden van de Afrikaanse Candombe, de Cubaanse Habanera en Argentijnse Milonga. Daarnaast is de wijk La Boca is de thuisbasis van het voetbalelftal Boca Juniors en het stadion La Bombonera.
  • In San Telmo, de oudste wijk van Buenos Aires, wordt iedere week de markt Feria de San Pedro Telmo gehouden. Deze wijk is echter iedere dag van de week leuk om te bezoeken.
  • MALBA, het Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires. In dit moderne kunstmuseum hangt de kunst van de Mexicaanse Frida Kahlo en Diego Rivera en uiteraard ook van veel Argentijnse kunstenaars.
  • Een koffie-klassieker: Café La Biela. Hier kwamen de dichter Jorge Luís Borges en schrijver/journalist Casares hun koffie drinken. Ze zitten nog steeds op hun eigen vaste plekje. Voor de formule 1 liefhebbers: ook Juan Manuel Fangio was hier een vaste gast. (netflix-tip: A Life of Speed: The Juan Manuel Fangio Story)
  • Puerto Madero is het havengebied van Buenos Aires waar goede hotels en restaurants te vinden zijn. Puente de la Mujer is een elegante brug die een tango-dansend paar belichaamt.

El Tigre & San Fernando

Argentina - El TigreVoor de Porteños, de inwoners van Buenos Aires, is El Tigre een bekende weekendbestemming. Het plaatsje El Tigre ligt op zo’n 30km van de hoofdstad in de Paraná Delta. Dit Venetië van Argentinië is een waterrijk dorp waar de bezienswaardigheden aan het water liggen. De Puerto de Frutos is de oude fruitmarkt waar nu veel lokale producten worden aangeboden, het Parque de la Costa is een aanrader en het prachtige Museo de Arte Tigre is alleen voor de façade al een bezoek meer dan waard.

De grootste attractie echter hier zijn de eilandjes, de vele kanalen en de sfeer. Maak dan ook zeker een boottocht door de kanalen en reis er in 30 minuten met de Tren de la Costa heen. Tijdens de treinrit zie je direct een ander stukje Argentinië. Een alternatief voor het veel-bezochte El Tigre is San Fernando. Ook hier kan je mooie boottochtjes maken door dezelfde delta. Het San Fernando station is enkele haltes voor die van eindstation El Tigre.

Colonia Sacramento

Uruguay - Colonia del SacramentoDeze koloniale plaats gesticht door de Portugezen ligt in Uruguay en zal dan ook later nog uitgebreider aan bod komen. Ik vermeld hem hier omdat je met de zogenaamde ferry ‘Buquebus’ heel makkelijk voor een dagtochtje naar deze charmante koloniale plaats kan reizen. Niet groot, maar wel knus en rustig is Colonia tevens het oudste stadje van Uruguay is. Een aanrader voor hen die Uruguay niet aandoen en een dagje ‘over’ hebben in Buenos Aires.

Tip: ontdek Buenos Aires op de fiets!

Het hele jaar door kan je Buenos Aires prima bezoeken. In onze zomer is het daar winter en kan het fris zijn, maar kouder dan 10 graden wordt het niet vaak. In hun zomermaanden van november t/m maart kan het kwik tot ruim boven de 25 graden komen.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies