Ruta 40 – Patagonië

Wat spreekt er nu meer tot de verbeelding dan een eindeloos lege weg door een ruig en weids of soms juist gesloten landschap. De Ruta 40 is een legendarische route en staat zeker in het lijstje van bekende autowegen in de wereld. Als je van indrukwekkende natuur, oorverdovende stilte, immense ruimte en surrealistische landschappen houdt, dan is dit dé weg die je ooit gereden moet hebben.

Deze serie blogs gaat over Argentinië: een beschrijving van de bezienswaardigheden met een persoonlijk tintje. Niet te veel tekst, vooral ook mooie plaatjes en altijd met een opening voor een verzoek om meer informatie: info@patiperra.com

Patagonië

Argentina Patagonia - UshuaiaHier begint of eindigt de Ruta 40. Om precies te zijn in Punta Loyola op 35km van de stad Rio Gallegos: op zich geen bijzondere plek, behalve dan de wetenschap dat de legendarische route hier start. Ter indicatie: de afstand van Rio Gallegos naar El Calafate (Perito Moreno Gletsjer) bedraagt zo’n 300km. Van Rio Gallegos naar Ushuaia is een kleine 600km met twee keer een grensovergang aangezien je een stukje door Chili rijdt.
Er is al het een en ander geschreven over Patagonië in blogs en ik verwijs hier dan ook naar een eerdere blog over deze regio.

Tierra del Fuego
El Calafate & El Chaltén

Patagonië is er voor de avonturier die van het “Grootsche Buiten” houdt. Het is mijn favoriete regio (of in ieder geval één van de…;) in Zuid-Amerika vanwege de stilte, de ruimte, de bergen, de gletsjers en de mensen. Ze zijn hard en gastvrij tegelijk. Dat is wat het leven met je doet in deze contreien… Het klimaat is altijd veranderlijk, altijd mooi en intens en altijd onvoorspelbaar. Het ervaren van harde wind, regen, sneeuw en de volle overgave van de zon, maken een verblijf hier werkelijk fenomenaal. Ga vooral wandelen in de bergen: El Chaltén is perfect voor wandelaars van alle niveaus. Na een fikse wandelingen kan je heerlijk ontspannen in een van de fijne accommodatie. Er is voor ieder wat wils: van eenvoudige hostales met eigen sanitair (uiteraard) tot luxere kleinschalige lodges waar je heerlijk in de hot tub je spieren tot rust kunt laten komen. Je verwacht het wellicht niet hier in het verlaten zuiden van de wereld, maar de dienstverlening in een aantal hotels is werkelijk 5*.

Reizen met verblijf in Patagonië
https://patiperra.com/rondreis/carretera-austral-ruta-40-lang/
https://patiperra.com/rondreis/self-drive-groepsreis-carretera-austral-ruta-40/
https://patiperra.com/rondreis/patagonie-antarctica/

Niemandsland

Argentinie Patagonia - Ruta 40De weg van El Calafate naar Bariloche is leeg op een enkele estancia of gehucht en een verdwaalde fietser na. Jawel, er zijn echt heel dappere mensen die besluiten om duizenden km te fietsen door een letterlijk onherbergzaam landschap waar de wind vrij spel heeft en struiken of bomen niet aanwezig zijn om te schuilen/bescherming te zoeken. Een van de bijzondere bezienswaardigheden die je hier overigens wel tegenkomt: de Cueva de las Manos. De handafdrukken in dit bijzondere grottencomplex dat zich letterlijk “in the middle of nowhere”bevindt, lijken er onlangs op geschilderd te zijn. Niets is minder waar: ze dateren uit een periode van 13.000 tot 9.500 jaar geleden.

Deze mooie auto van de foto vonden we midden op de Ruta 40… de wielen stonden ietwat scheef en rijden was dan ook blijkbaar geen optie meer. Helemaal leeg is de Ruta 40 dus niet. 😉

De volgende blog gaat over het Merengebied: Bariloche en San Martin de los Andes zijn wellicht bekende namen. In Villa La Angostura heeft Koningin Maxima een zomerhuis… een prachtig plaatsje omgeven door bergen, meren en rivieren.

TIP: En hoe zit het nu precies met de wegen en de afstanden?

  • Ushuaia – Rio Gallegos: 580km, asfalt
  • Rio Gallegos – El Calafate: 300km, asfalt
  • Rio Gallegos – Punta Arenas, Chili: 260km, asfalt
  • El Calafate – El Chaltén: 215km, asfalt
  • El Calafate – Cueva de las Manos: 550km, gravel en asfalt
  • El Calafate – Bariloche: 1.400km, gravel en asfaltbv. En wat is nu de beste reistijd voor het noorden van Chili? Van maart t/m december.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies