San Pedro de Atacama – een unieke woestijn en een ziel

Vorige week ging de blog nog over Kaap Hoorn in het uiterste zuiden, deze week zitten we in het hoge noorden van Chili. En wel in een van de droogste woestijnen ter wereld! De Atacama woestijn in het noorden van Chili is een gebied waar weinig neerslag valt. Het is dankzij deze perfecte klimatologische factoren dat ALMA hier is gevestigd, een initiatief van de NRAO, ESO en NAOJ. (ruimtevaartorganisaties van Noord-Amerika, Europa en Japan)

ALMA staat voor Atacama Large Millimeter Array. Het woord ‘alma’ in het Spaans betekent daarnaast ook nog eens ziel… het doorgronden van de ziel van de wereld.. Daar zijn de geleerden wellicht mee bezig bij Alma; 66 schotels op 5000 meter hoogte die vragend het heelal in kijken op zoek naar antwoorden. Het is een uniek en bijzonder schouwspel.

Chile San Pedro - Lagunas Miscanti y Miniques excursionHet welbekende hoogtepunt van het noorden van Chili is San Pedro de Atacama. Dit is een klein en knus woestijndorpje op een aangenaam hoogte van 2400 meter boven zeeniveau. Vanuit San Pedro kan je alle bezienswaardigheden in de regio te ontdekken zijn. De Tatio Geysers, de Atacama zoutvlakte, de Maanvallei… dit zijn de hoogtepunten van deze regio en moet je ook echt wel gezien hebben eigenlijk. Ondanks dat je hier niet alleen zal zijn (veel avontuurlijke reizigers zijn je al voorgegaan), zijn er genoeg activiteiten te ondernemen waar je het gevoel hebt de woestijn wel voor jou alleen te hebben. Ga een stukje fietsen bijvoorbeeld! (filmen en fietsen tegelijk valt niet mee..)

Het is mogelijk om vanuit San Pedro de Atacama naar Uyuni te reizen. Deze fantastische 4-daagse excursies komt langs gekleurde meren en vulkanen en eindigt bij de zoutvlakte van Uyuni in buurland Bolivia. Wow! Ik heb deze tocht zelf van Bolivia naar Chili gemaakt en het is een fantastische ervaring. De grootsheid van de natuur maakt je telkens weer ‘nederig’ en dankbaar.

Je kan ook vanuit San Pedro naar het noorden reizen: Iquique en Arica liggen te wachten aan de kust met aangename temperaturen. En nog specialer: de Nationale Parken Lauca en het natuurreservaat Las Vicuñas waar je bijzondere dieren, bloemen en vergezichten voorgeschoteld krijgt. Bijzonder voor alle natuurliefhebbers! Over de laatste plaatsen volgt later meer info. Voor nu: kijk alvast naar deze mooie reis: Chili Noord met je eigen huurauto.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies