Paaseiland – Navel van de wereld

Isla de Pascua, Paaseiland: met Pasen in 1722 ontdekt door Jacob Roggeveen, een Nederlandse ontdekkingsreiziger. Het eiland is ongeveer even groot als ons Texel en er wonen een kleine 8000 mensen. Waarom wil je hier heel graag heen? Vanwege de afgelegen locatie en bijzondere Moai beelden die hier staan.

Als je plaatjes ziet van Paaseiland, denk je misschien niet direct aan Zuid-Amerika. De beelden van de Moai lijken totaal niet op de Inca’s uit de Andes. Daarnaast vind je op Paaseiland geen piramides die je zowel in Centraal- als Zuid-Amerika veelvuldig vindt. Je eerste vraag is dan ook vast: hoort dit eiland eigenlijk wel bij Chili? Het ligt hemelsbreed immers zo’n 3500km van het vasteland verwijderd. In het kort: Paaseiland is door verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse volkeren bezet. Zij brachten ziekte mee en rond 1888 telde het eiland nog slechts 930 bewoners. Chili annexeerde het eiland en zorgde voor wat rust en werkgelegenheid. De inwoners van Paaseiland, de Rapa Nui, genieten een speciale status binnen Chili. In dit “territorio especial” hebben zij meer autonomie en vrijheden. (dit uiteraard binnen de kaders die Chili heeft opgesteld)

Chile - Rapa Nui.Ranu RarakuHet is werkelijk een bijzondere en unieke plek middenin de Pacific: er zijn geen bomen (meer), het is vulkanisch en vrij leeg. De meeste mensen leven in Hanga Roa, het enige dorp op het eiland. Verdeeld over het eiland zijn verschillende altaars waar de Moai beelden staan. Grote beelden van gemiddeld twee tot 15 meter hoog. Er is nog steeds weinig bekend over de beelden en de geschiedenis. Ze dateren uit 1200-1500 na Christus en ze zijn met enige regelmaat over het eiland verplaatst. Hiervoor zijn boomstammen gebruikt. Dit is dan ook de reden waarom er nu vrijwel geen bomen meer staan op het tropische eiland. Er is één wit zandstrand met wuivende palmbomen op het eiland: Anakena beach, een idyllische plek letterlijk in the middle of nowhere.

In de eerste twee weken van februari wordt hier het Tapati Rapa Nui festival gevierd: een ode aan de Rapa Nui cultuur tijdens een competitie waarin wordt gestreden om de eer. Het gaat om de eer van de beste krijger, de sterkste man, de beste danser/es, de beste zanger/es. Er wordt gestreden om de titel Koning en Koningin van de Tapati. Een bijzonder festival op een unieke plek in de wereld..

TIP:
En wat is nu de beste reistijd voor Paaseiland? Het hele jaar door kan je het eiland prima bezoeken. In onze zomer valt er iets meer neerslag en liggen de temperaturen wat lager. Gemiddelde temperaturen tussen de 20-25 graden.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies