Dan moét je naar de Valle Central!

Hier ligt de Bakermat van de Chileense cultuur.

Chili - Santiago de ChileValle Central , het centrale deel van Chili rondom de hoofdstad Santiago de Chile, is Chili ten voeten uit. Een strook van een kleine 500km van noord naar zuid, van Zapallar tot Cauquenes is de Valle Central. De hoofdstad Santiago de Chili ligt hier midden in en ongeveer 70% van de Chilenen woont in deze regio.

Het is hier waar de bakermat van de Chileense cultuur ligt: El 18, rodeo, Mote con huesillo en Terremoto vinden hier hun oorsprong. Wat al die termen betekenen?

El 18: staat voor 18 september, dan worden de zogenaamde Fiestas Patrias gevierd. Op 18 september 1810 kwam de allereerste Junta Nacional de Gobierno (nationale regeringscomité) bij elkaar om de onafhankelijkheid van Chili in gang te zetten. Deze dag wordt jaarlijks groots gevierd met rodeo, tejo (een soort jeux de boules, maar dan anders..) en natuurlijk heel veel vlees op de BBQ.

Rodeo: horen ook bij de Fiestas Patrias en worden onder luide aanmoedigingen gehouden. Bij Rodeo gaat het hier om de expertise van cowboys die een kalf in de juist hoek moeten parkeren.

Mote con huesillo en Terremoto: deze drankjes zijn typisch voor de Valle Central. De eerste is verfrissend en zoet met perzik, honing, water, kaneel en tarwe. Terremoto is een alcoholhoudende drank die de grond onder je voeten doet bewegen… heel lekker, maar verraderlijk! 😉

Valparaíso & Pablo Neruda

Chile -Isla Negra - Pablo NerudaDe stad Santiago is aangenaam en kent een aantal verschillende wijken waar het heerlijk toeven is. Het centrum van de stad biedt enkele mooie gebouwen, maar is ’s avonds vrij rustig. In Providencia, Lastarria en Bellavista bijvoorbeeld zijn veel leuke hotels en restaurants. Tóch moet je eigenlijk de stad uit om een goed beeld te krijgen van de Valle Central. Ik kom nog terug op de wijnregio, want daar is voldoende over te vertellen. 😉 En concentreer me hier op de kuststrook: Valparaíso en Viña del Mar.

Chili - Santiago de Chile - mural

Valparaíso is de oude, levendige havenstad gebouwd tegen een berg waar je prachtige muurschilderingen tegenkomt en waar je de Nobelprijswinnaar Pablo Neruda op ieder moment om de hoek verwacht… Pablo Neruda heeft verschillende huizen in de Valle Central: La Sebastiana, Isla Negra en La Chascona. De eerste staat in Valparaíso en een bezoek is zeker de moeite waard. Isla Negra bevindt zich zo’n 75km ten zuiden van Valparaíso en is een prachtige gelegen aan de kust. het laatste La Chascona staat in de wijk Bellavista in Santiago. In zijn bundel Oda Elementales draagt hij odes op aan de liefde, aan de zee, aan de lucht en aan artisjokken.. In dezelfde bundel heeft hij ook een ode aan Valparaíso geschreven. Spreek je Spaans? Luister dan hier even.

Viña del Mar is de favoriet van de Chilenen zelf. Een moderne en mondaine stad, een plek waar Chilenen naar het strand gaan, een plek waar je heen gaat om te kijken en ook om gezien te worden. Viña del Mar staat bekend om het Festival de Viña. Een internationaal songfestival waar sterren van over de hele wereld optreden. Ieder jaar in februari staat de stad op z’n kop en kijken zo’n 150 miljoen kijkers naar dit festival vanuit hun luie stoel.

Op weg terug naar Santiago kan je ook nog een stop maken bij het wijnhuis Matetic. Dit landgoed is prachtig gelegen en je kan hier bovendien overnachten. Maar zoals gezegd: ik kom nog terug op de wijnhuizen uit de Valle Central. Stay tuned dus..

TIP:
En wat is nu de beste reistijd voor de Valle Central in Chili? Eigenlijk kan je hier het hele jaar door prima heen. De seizoenen zijn uiteraard omgekeerd in Chili, maar de winters worden nooit écht koud al valt er wel meer neerslag in de maanden juni-augustus. Het kwik daalt gemiddeld tot zo’n 15 graden. Op 18 september is het kwik alweer gestegen tot zo’n 20 graden: perfect weer voor de Fiestas Patrias dus!

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies