Colombia: Cartagena & Mompox

Colombia Mompox - graffitiDe afgelopen 20 jaar ben ik zo’n 5 maal in Colombia geweest voor kortere of langere tijd. Een periode waarin ik veel heb zien veranderen en waar toch ook heel veel hetzelfde is gebleven. Daar waar het in het jaar 2000 nog niet echt veilig was om door het land te reizen, is het land nu een van de grootste trekpleisters van Zuid-Amerika. Gelukkig is het land erg groot en struikel je als toerist niet snel over collega-toeristen, dus wees niet bevreesd.

Door de jaren heen heb ik gezien dat er gelukkig ook veel hetzelfde is gebleven: de mensen zijn nog even hartelijk en goedlachs, de muziek staat nog even (kei!)hard in de cafés en op de terrassen, de natuur is alleen maar toegankelijker geworden door de uitbreiding van de toeristische voorzieningen en dus beter te observeren en ervaren door ons als bezoekers. Het is een geweldig land waar ik iedere keer weer iets nieuws ontdek, waar ik nooit teleurgesteld raak in die ervaring en waar ik me altijd ook weer vertrouwd en thuis voel.

Colombia_CartagenaEen van die plaatsen waar ik altijd weer graag kom ligt aan de Caribische kust. Een paar weken geleden heb ik een blog geschreven over de natuurgebieden aan de noordkust, maar nu gaat het over het culturele erfgoed in het noorden van het land. Colombia heeft een paar prachtige “koloniale parels” zoals dat dan altijd zo mooi wordt gezegd… Villa de Leyva en de Candelaria in Bogotá in het hoogland en Popayán wat verder naar het zuiden in de bergen zijn prachtig en nemen je mee naar vervlogen Spaanse tijden. Echter, de mooiste koloniale plaatsen voor mij zijn toch wel Cartagena en Mompox: de officiële namen zijn Cartagena de Indias en Santa Cruz de Mompox.

Cartagena de Indias

In iedere reisgids beschreven als mooiste stad van Colombia met zijn oude historische ommuurde centrum, het Fort Castillo de San Felipe, het Klooster La Popa bovenop de berg vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de baai en de oude stad… en dan natuurlijk de prachtige ligging aan de azuurblauwe wateren van de Caribische Zee.

Colombia_CartagenaCartagena de Indias is in 1533 door de Spanjaarden gesticht en was een van de belangrijkste havensteden van het continent. Zowel de bevoorrading vanuit Spanje naar het zuiden (Ecuador, Peru en Bolivia) liepen via deze haven, maar ook werd al het kostbare goud en zilver uit de Andes via deze haven naar het Europese continent geloodst. Cartagena lijkt vandaag de dag een prachtig mooi en vreedzaam stadje dus, maar er is hier wel degelijk veel gevochten en piraten vierden hoogtij. Britten en Fransen lagen op de loer om er met de buit van de Spanjaarden vandoor te gaan. Een 11km lange muur omringt het historische centrum en moest deze van de kwaadwillende piraten redden.

De stad Cartagena telt vandaag de dag maar liefst meer dan een miljoen mensen al is het historische centrum knus en heel overzichtelijk. Er zijn veel musea, kerkjes en prachtige koloniale straatjes waar je doorheen kan dwalen… écht verdwalen kan eigenlijk niet in de binnenstad: de muur staat nog steeds grotendeels overeind en er zijn voldoende referentiepunten zoals de klokkentoren en andere kerkjes en pleinen. Er is veel leven op straat en het koloniale stadshart zit vol met leuke restaurantjes en cafés. De wijk Getsemani ligt op een steenworp afstand en is ook een heel leuke plek om te overnachten. Iedere avond komen op het Plaza de La Trinidad bij de kerk tientallen mensen bij elkaar om te kletsen, een biertje te drinken of muziek te maken. Het is een grote mix van bezoekers en locals, van oud en jong en alle interesses komen hier bij elkaar. Het is dan ook heerlijk om op het pleintje te staan of zitten en je in de menigte te begeven, of om juist op een van de terrasjes aan de zijkant van het pleintje alles van een afstandje te bekijken. Er is nog heel veel meer te vertellen over Cartagena met zijn rijke historie, maar er is ook nog een andere plek die veel minder bekend is.

Santa Cruz de Mompox

Colombia Mompox churchEn dat is Santa Cruz de Mompox of ook wel gewoon Mompox genaamd. Gesticht in 1540 bestaat dit stadje ongeveer even lang als Cartagena, al is het aanzienlijk kleiner met zijn 44.000 inwoners. Het ligt in de rivierdelta van de Magdalena rivier en was in de tijd de oprichting een belangrijke plaats. De Munt is er gevestigd en hier werd dan ook al het goud en zilver gewogen voordat het verder noordwaarts werd vervoerd. Tot op de dag van vandaag zijn hier veel goudsmeden te vinden, die overigens niet allemaal nog voldoende verdienen met hun handel.

Colombia Mompox - leguaanSinds 1995 staat het historische centrum van Mompox op de Unesco Werelderfgoedlijst. De locatie aan de Magdalenarivier in de Delta maakt dat het een smal en langgerekt dorp is dat zich in zijn geheel langs de over van de rivier heeft uitgestrekt. In de eerste jaren van de 20ste eeuw begon de rivier van koers te veranderen, waardoor de strategische ligging van Mompox verdween en het eigenlijk wat in de vergetelheid raakte. Pas de laatste jaren is het stadje weer ‘herontdekt’ en kunnen we dit charmante en ook gelijk echt typische dorp bezoeken. Naast alle koloniale pracht en weldadigheid is Mompox namelijk een klein dorpje dat lijkt op het Macondo van Gabriel García Marquez voor hen die het boek “Honderd jaar eenzaamheid” kennen. Een plaats waar ook simpelweg niet zoveel schokkends gebeurt, maar waar mensen leven met de dag en de kunst van ‘mindfullnes’ van nature in zich hebben. Naast het dorp heeft ook de omgeving van Mompox genoeg te bieden: de rivierdelta is namelijk een paradijs voor de vogelaar. Met een bootje door de smalle rivierstromen naar kreken waar je veel watervogels kan spotten. Alligators liggen op kant of hangen in de bomen te genieten van het zonnetje en denken dat ze niet gespot worden…

Tip:

Hoe kom je nu het best in Mompox? Je kunt er komen met een bus vanaf Cartagena of een privé transfer vanaf welke lokatie dan ook. De beste manier is eigenlijk gewoon met een eigen huurauto; dit kan vanaf Cartagena of beter nog vanaf Santa Marta. Dan haal je de huurauto op in Santa Marta, ontdekt Tayona NP en omgeving en rijdt via Mompox naar Cartagena waar je de auto weer inlevert. Alle vrijheid om te stoppen waar je wilt en de dorpjes onderweg te leren kennen en prima te doen!

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies