Al onze levens worden beïnvloed door het corona-virus dat de wereld in zijn greep heeft en ons, zo lijkt het, voorlopig nog even niet loslaat. We werken en leven thuis en begeven ons zo min mogelijk buitenshuis om de controle terug te winnen.

Dat betekent voor nu: een pas op de plaats. Even geen reizen kunnen maken, zelfs de landsgrenzen niet over kunnen. Even een adempauze voor Moeder Aarde, een adempauze voor onszelf. Voor ons als reizigers het ergst wat ons kan overkomen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de aarde, of Pachamama in het Quechua, wel een rustpauze gun. Ze heeft het meer dan verdiend. Misschien moeten we het maar zo bekijken: even rust zodat ze bij kan komen en dan mogen we straks weer op pad om met respect voor mens en natuur het avontuur weer op te zoeken. Het bréngt namelijk zoveel dat reizen: naast prachtige ervaringen en de bijbehorende foto’s, ook respect voor mens en natuur en begrip voor de ander. Het creëert een kijk op de wereld waar weinig écht goed of écht fout is: veel is goed, of in ieder geval niet fout, als je het maar in de juiste context zet. Dat geeft begrip. En dat maakt reizen zo mooi.

Dus… even terug naar corona en het feit dat reizen er voorlopig even niet inzit. Dat is moeilijk voor ons reizigers, maar ook voor onze partners in Latijns-Amerika. Ook zij zitten thuis te werken, ook daar worden mensen ontslagen bij de vleet, ook daar staan mensen op straat omdat de toeristen niet meer komen. De meeste agenten hebben wel wat “vet op de botten”, een uitdrukking die al veel is gebruikt de afgelopen maand, maar dat vet verdampt snel als er niets binnen komt, de kosten wel doorlopen en het aankomende hoogseizoen ook in duigen valt.

De komende tijd volgt hier een andere inkijk in Zuid-Amerika; een blik op het leven van Patiperra’s partners en hoe zij deze crisis doorkomen. Hoe zij werken aan de nasleep van het repatriëren, welke werkzaamheden wel doorlopen, hoe zij hun kantoren opruimen, zichzelf resetten, misschien opnieuw uitvinden of simpelweg de tijd uitzitten totdat we weer aan de gang kunnen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en moeten er ook allemaal samen doorheen komen.

Een inkijkje in hun levens dus en zien hoe onze agenten zich voorbereiden op de toekomst, een toekomst die er misschien wel substantieel anders uit gaat zien dan het heden dat tot voor 1 maand terug nog ‘normaal’ was.

TIP van deze week?
Onlangs verscheen er een prachtig filmpje over deze tijd en reizen. Het gaat over een mooie (niet-Patiperra) bestemming, maar de boodschap is universeel.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies