Merengebied en de Vulkanen

Het Chileens Merengebied loopt van Temuco in het noorden tot en met Puerto Montt in het Zuiden. Het gebied dankt zijn naam aan de Meren natuurlijk, maar vergeet de prachtige vulkanen hier niet!

Ik heb zelf een tijd in Puerto Varas gewoond op 20km afstand van Puerto Montt gelegen aan de oever van het Llanquihue meer. Aan de andere kant van het meer zie je de Osorno vulkaan. Puerto Varas is een klein knus dorpje en een populaire vakantiebestemming voor de Chilenen. Buitenlandse toeristen komen hier van oktober t/m maart.

De Osorno Vulkaan ‘bedwingen’

Chili - Merengebied - Osorno beklimmingDie vulkanen… tsja, daar heb ik toch wel écht een zwak voor. Dat hebben jullie in de blogs over Nicaragua al kunnen lezen en is in Chili niet anders. De kracht van Moeder Natuur die je in vulkanen zo goed ervaart en die je nietig doen voelen… ik kan er alleen maar heel veel respect voor hebben en van genieten.

Rondom de Osorno vulkaan kan je prachtige wandelingen en boottochtjes maken. Het Lago Todos los Santos geeft toegang tot Argentinië tijdens de dagtocht: Todos los Santos. Maar je kan de Osorno vulkaan ook beklimmen. 2650 Meter hoog, 1500 meter klimmen over zo’n 12km afstand. Daarvan loop je  de laatste 3 uur door ijs en sneeuw. Deze perfect gevormde vulkaan lijkt prachtig en heel lieflijk van veraf, maar de metersdiepe ijskloven zijn verraderlijk. (doe dit nooit alleen!)
Ik ben dan ook naar boven gegaan met een professioneel team van gidsen, en de veiligheid was dan ook gegarandeerd. En wat een ervaring! Het eerste stuk over zwart vulkaanzand, lastig lopen, maar je wordt al snel getrakteerd op mooie uitzichten. Als je de sneeuwgrens bereikt, gaan de stijgijzers onder de schoenen om houvast te bieden in de eeuwige sneeuw en ijs. Het laatste deel van de tocht lijkt de ijswand bijna verticaal te zijn, duizelingwekkend, maar daar denk je dan maar niet teveel over na. 😉
En wat een beloning: het uitzicht was fenomenaal en de voldoening enorm! Die paar dagen spierpijn neem je op de koop toe en vind ik nog fijn ook.

Van Pucón naar het zuiden

Nog een korte opsomming van plaatsen die de moeite waard zijn in deze regio? Heb je even? Er is zoveel prachtigs! Hieronder toch een beknopt lijstje:

  • Pucón: knus dorpje aan het Villarrica Meer aan de voet van de gelijknamige Villarrica vulkaan die je ook kan beklimmen. Wandelingen en paardijtochten kan je maken in het Nationaal Park Huerquehue. In het Caburga Meer kan je kanoën en zwemmen in de zomer.
  • Panguipulli: prachtige plek in vol intens groen regenwoud voor wandelingen, kayakken of paardijtochten.
  • Puyehue: iets droger en ook een prachtige plek voor wandelingen. De Puyehue vulkaan prijkt trots tegen de achtergrond van de Andes.
  • Valdivia: universiteitsstadje aan de kust ten westen van alle ruige natuur in de bergen, doet gezellig Duits aan. (en nee, dat is geen contradictio in terminis)
  • Aan Lago Llanquihue ligt niet alleen Puerto Varas, maar ook een aantal andere Duitse dorpjes. Deze zijn ontstaan halverwege de 19de eeuw toen de Duitsers hier een stuk land kregen en wat gereedschap om het te bewerken. Llanquihue, Frutillar, Puerto Octay en Ensenada zijn enkele andere dorpjes die aan de oever van het meer liggen.
  • En last, maar zeker not least! De weg van Ensenada naar de Carretera Austral via Reloncaví is geweldig! De klimmers onder de lezers zijn ongetwijfeld bekend met Cochamó, Ralún is de moeite waard en in de Puelo vallei heeft de tijd werkelijk stilgestaan…

In de 19-daagse groepsreis Carretera Austral nemen we deze weg via Ralún naar het zuiden. Voor meer reisinspiratie, kijk op de website voor reizen en ook voor bestemmingsinformatie per plaats.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies