Ecuador in een notendop

“Klein, divers en compact”

Dat klopt ergens zeker, maar alles in perspectief. Ecuador is nog steeds ruim zes maal zo groot als Nederland. Divers is het zeker met de drie geografische regio’s die van west naar oost zorgen voor een compleet ander klimaat, landschap, mensen en dus ook reiservaring. Het laagland in het westen garandeert een heerlijke strandervaring met de mogelijkheden tot een bezoek aan de zogenaamde “poor man’s Galapagos” en het spotten van bultrugwalvissen tussen juni en september. De Andesketen die van zuid naar noord loopt biedt zicht op vele prachtige vulkanen en kratermeren. Verder naar het oosten komen we dan aan in de Amazone waar factoren als klimaat, landschap en mens weer compleet anders zijn. En dan niet te vergeten de Galapagos eilanden; deze bijzondere archipel laat weer een hele andere kant zien van de evolutie…

Compact Ecuador, gelegen óp de evenaar, staat garant voor een indrukwekkende en diverse reiservaring het hele jaar door!

Highlights:

 • Quito & de evenaar
 • Otavalo
 • Baños
 • Amazone – Tena
 • Cuenca
 • Galapagos eilanden

Off the beaten track:

 • Amazone – Cuyabeno
 • Bellavista voor vogelaars
 • Kratermeren Cuicocha
 • Loja & Zamora // Vilcabamba
 • Machalilla NP

Laat je vragen en wensen achter op:

Contact

Ecuador, de naam zegt het al, ligt op de equator ofwel de evenaar en de dagen zijn dan ook het hele jaar door even lang. Temperaturen en neerslag verschillen echter wel door het jaar heen. Hoe dan ook is Ecuador, inclusief de Galapgos eilanden, het gehele jaar heel goed te bereizen.

Hoogland – de Andes

Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt op zo’n 2800m boven zeeniveau. De temperaturen liggen het gehele jaar zo rond de 20°C overdag en ’s nachts koelt het af tot zo’n 5°C. Het kan het hele jaar door regenen in Quito en in de maanden juli en augustus valt de minste neerslag.

Afhankelijk van de hoogte liggen de temperaturen in de Andes rond de 15 graden gemiddeld. Een stad als Cuenca bijvoorbeeld gelegen op ca. 2550meter hoogte kent een aangenaam klimaat met zo’n 15-20°C en enige neerslag in de maanden november t/m april.

Ook rondom de vulkanen is er beperkte mate van neerslag. De kou gaat samen met de hoogte, maar de zon geeft warmte.

Het gematigde klimaat van Baños is het hele jaar door aangenaam. De temperaturen liggen rond de 20°C en de neerslag valt voornamelijk in de maanden april t/m augustus. Het is een aangename temperatuur voor activiteiten.

Jungle – het oosten

Het gehele oosten van Ecuador is jungle. Dit betekent hoge temperaturen met een hoge vochtigheidsgraad. De thermometer bereikt de 25-30°C door het hele jaar heen en de neerslag valt in iets mindere mate van december t/m februari.

Pacific – de westkust

De Pacific in Ecuador kent in de maanden juni t/m oktober dezelfde mist die ook voor de kust van Peru hangt, de “garua”. De aanlandige wind zorgt ervoor dat de zon  vrijwel niet te zien is van juni t/m oktober. De temperaturen zijn overigens heel aangenaam zo rond de 25-30°C. De regio kent een werkelijk regenseizoen en deze valt in de periode januari t/m april.

Galapagos eilanden

Op de Galapagos eilanden zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam. Echter er is wel sprake van een zogenaamd koel en warm seizoen. Van eind juni t/m december is het droog en koel en dat heeft alles te maken met de garuamist die hier overheerst. Het water is wat koeler en de zichtbaarheid in het water is wat minder vanwege de plankton. Deze plankton zorgt echter ook voor veel voeding voor walvishaaien en andere dieren, waardoor er veel activiteit in het water is.

Van eind december t/m juni overheerst een warm en vochtig klimaat met temperaturen rond de 25°C. De meeste regen valt van januari t/m april. De watertemperatuur is aangenaam en de zichtbaarheid onder water goed.

Quito

Otavalo

Ibarra

Tena

Cuenca

Guayaquil

Puerto Lopez

Montañita

Galapagos

Land: Ecuador
Hoofdstad: Quito
Inwoners: 16 miljoen
Oppervlakte: 257.000 km2 (ongeveer 6x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: USD
Tijdverschil: vasteland: wintertijd is het 6 uur vroeger, zomertijd 7 uur vroeger.  Galapagos: wintertijd is het 7 uur vroeger, zomertijd 8 uur vroeger
Voltage: 120volt

 • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
 • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
 • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A, Gele koorts.
  Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
  Er kan malaria voorkomen in de jungle