El Salvador in een notendop

Dit kleine Latijns-Amerikaanse land is lang over het hoofd gezien, vanwege een onstabiele politieke situatie, maar sinds het begin van de jaren ’90 is El Salvador opgekrabbeld en een bezoek meer dan waard. Een half keer zo groot als Nederland biedt El Salvador een enorme verscheidenheid aan landschappen en cultuur. De moderne hoofdstad San Salvador, de kleurrijke koloniale plaatsjes Suchitoto en Ataco en het Pompeï van Latijns-Amerika: Joya de Cerén. En dan die natuur… Indrukwekkende vulkanen, enorme biodiversiteit in nationale parken en voor de surfers is de Pacific een waar paradijs.

Voor ieder wat wils dus in het bijzondere off the beaten track El Salvador!

Highlights:

 • Koloniaal Suchitoto
 • Mayadorp Joya de Ceren
 • Vulkaan Santa Ana of Ilamatepec
 • Pacific strand: El Tunco

Off the beaten track:

 • El Imposible Nationaal Park
 • Ruta de las Flores
 • Jiquilisco baai
 • San Andres

Laat je vragen en wensen achter op:

Contact

El Salvador is het hele jaar door prima te bereizen. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam.

Er is wel sprake van een regenseizoen in onze zomermaanden van mei t/m oktober.

De temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25 en 35 graden. In de bergen koelt het iets meer af, maar kouder dan 15 graden ’s nachts wordt het eigenlijk nooit.

Dankzij de bergketen die El Salvador van het oosten scheidt, heeft het kleine land geen last van de orkanen die het Caribische oosten van Centraal-Amerika kunnen raken.

San Salvador

De hoofdstad telt een kleine 2 miljoen inwoners en is het economische en politieke hart van het land. Naast een deels bewaard gebleven koloniaal centrum vinden we hier ook veel moderne gebouwen en malls. Het Nationaal Paleis, het Nationaal Theater en de Metropolitana Kathedraal zijn grote historische gebouwen van de stad. Omgeven door vulkanen maakt de stad ergens kwetsbaar, maar biedt ook fantastische uitzichten.

Suchitoto

Het knusse Suchitoto ligt op zo’n 50km van de hoofdstad San Salvador. Deze koloniale parel neemt je mee terug in de tijd; een tijd van rust en ontspanning. De kinderkopstraatjes en de kleurrijke huizen van Suchitoto zijn heerlijk om door te wandelen. De ligging aan het kunstmatige Suchitlan meer. Het is moeilijk voor te stellen dat hier 30 jaar geleden een oorlog woedde, want deze werd hier rondom het dorp uitgevochten. Vandaag de dag is Suchitoto een relaxt dorpje met een prachtige Spaanskoloniale kerk, de Iglesia de Santa Lucia. De huidige bevolking bestaat uit locals, kunstenaars uit de stad en NGO medewerkers waardoor het ook een international bijna boheems karakter heeft gekregen.

Joya de Ceren

Het wordt wel de Pompeii van Latijns Amerika genoemd en is hiermee dan ook een van de meest bijzondere precolumbiaanse sites van het Amerikaanse continent. Rond 600 na Christus is het mayadorp Joya de Ceren bedolven onder de lava van de Loma Caldera, onderdeel van de San Salvador vulkaan. In 1976 is deze archeologische vindplaats ontdekt en vertelt over het dagelijkse leven van de maya’s. Zo zijn er cassaveplanten gevonden en is de structuur van het dorp in kaart gebracht. Een unieke plek dus die ons veel vertreld over het leven van de maya’s.

Santa Ana vulkaan

Centraal Amerika is doorregen van vulkanen en El Salvador is geen uitzondering. De Santa Ana vulkaan is een van de drie vulkanen gesitueerd in het Nationaal Park Los Volcanes. De grootste toppen zijn de Santa Ana vulkaan of ook wel Ilamatepec vulkaan genaamd, de Izalco vulkaan en de Cerro Verde of groene berg.

In 2005 is de Santa Ana nog uitgebarsten en vandaag de dag kan je hem beklimmen. Tijdens een wandeling van zo’n 2 uur wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten over de omliggende vulkanen en meren. Eenmaal aan de top is het uitzicht op het kratermeer en opkomende zwaveldampen werkelijk indrukwekkend mooi.

Leuk detail voor hen die het boekje Le Petit Prince kennen van de Franse Schrijver Antoine de Saint-Exupery: de inspiratie voor de vulkaan in het boek is de Santa Ana vulkaan. (gebaseerd op zijn leven met zijn Salvadoriaanse vrouw Consuelo de Saint-Exupery)

Pacific beaches – El Tunco

Voor de surfer een bekend paradijs, voor de niet-surfer een mooie plek om te ontdekken. De stranden zijn eindeloos, de golven enorm en de zonsondergang hier werkelijk adembenemend. Een perfecte plek om even bij te komen dus.

El Imposible Nationaal Park

Dit nationaal Park ligt in het noorden van het land op ongeveer 120km van de hoofdstad en biedt een enorme biodiversiteit. Het beschermde natuurgebied staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Poema’s, wilde zwijnen en roofvogels noemen dit hun thuis, evenals zo’n 500 soorten vlinders. Een prachtig gebied voor een mooie wandeling.

Ruta de las Flores

Deze route komt door de koloniale plaatsjes als Ataco, Nahuizalco en Juayua en staat bekend om de wilde bloemen die hier tussen februari en oktober bloeien. Ieder dorp heeft zijn eigen charme, karakter en vaak ook ambacht. Dit is tevens de koffieregio en de muurschilderingen op de huizen maken dit deel van El Salvador kleurrijk en bijzonder.

Jiquilisco baai

In het uiterste zuidoosten van El Salvador. bijna tegen de grens met Honduras, vind je hier een bijzonder waterrijk gebied. De Jiquilisco baai is gevuld met eilandjes, kanalen, baaien en zoetwaterreserves. Daarnaast is het het tijdelijke leefgebied van meer dan 80 trekvogels.de De bedreigde karetschildpad komt hier om te nestelen. Verschillende NGO’s werken mee om de populatie van deze dieren te behouden en bevorderen. Je kan hier wandelingen maken en uiteraard vooral veel boottochten om de vogels te spotten.

San Andres

Deze archeologische site stamt uit 900 voor Christus toen de eerste bewoners hier leefden van de landbouw. Tussen 600 en 900 na Christus was dit de zogenaamde hoofdstad van de regio, een belangrijke functie dus waarvan de huidide piramides getuigen. Uit de opgravingen blijkt de sterke band tussen de maya’s van Copán in Honduras en de bevolking in  Petén in Guatemala.

Hoofdstad: San Salvador
Inwoners: 6 miljoen
Oppervlakte: 21.000 km2 (ongeveer de helft van Nederland)
Taal: Spaans
Munt: US dollar
Tijdverschil: wintertijd is het 7 uur vroeger, zomertijd 6 uur vroeger.
Voltage: 110volt

 • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
 • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
 • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A. Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
  Er kan malaria voorkomen in de jungle