Vakantie vs reizen

De een gaat op vakantie, de ander reist. Wat is exact het verschil? Dat is maar net wat je er zelf van maakt en hoe je het zelf ziet. Toch pleit ik wel voor het onderscheid tussen de pure vakantie van drie weken strand met 20 boeken in je koffer of een rondreis. Bij de laatste kies je ervoor door één of meer landen te reizen, waarbij je verschillende plaatsen aandoet, de cultuur wilt ervaren en ook actief bezig bent. Het verrassende aspect speelt hierbij een belangrijke rol: je bent nieuwsgierig en hebt interesse in andere landen, mensen, culturen. Het hoeft niet altijd even avontuurlijk te zijn, maar in ieder geval zoek je… tsja, ‘iets anders’. En dat kan dan gelukkig weer op veel manieren.

Gelijkgestemden 

Tijdens een reis of vakantie ontmoet je mensen en soms zijn dat bijzondere ontmoetingen. Het is altijd fijn om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses en met wie je jouw enthousiasme kan delen. En het maakt eigenlijk niet uit of die overeenkomst nu cultureel of maatschappelijk georiënteerd is of werk gerelateerd bijvoorbeeld. Ik heb zowel werk- als reis-gerelateerd (dat is hetzelfde 😊) veel bijzondere mensen mogen ontmoeten die like-minded zijn, dezelfde nieuwsgierigheid in zich hebben en vol passie willen blijven reizen. Het zogenaamde reisvirus bestaat écht! En gelukkig is hier nog geen medicijn tegen verkrijgbaar op de markt.

Ik heb het geluk om met verschillende partijen te mogen samenwerken; mensen die mijn passie delen, mensen die ondernemend zijn en hun unieke, bijzondere en onvergetelijke reiservaringen willen delen met anderen. Zij willen deze ervaringen, net als ik, gebruiken om gelijke ervaringen te creëren voor andere gelijkgestemden. Iedereen maakt immers zijn eigen reiservaring, maar toch… enkele van deze partijen waar ik mee samenwerk passeren in deze blog de revue. Ik ben dankbaar dat ik met deze mensen mag samenwerken om zo het beste van onze capaciteiten samen te voegen en samen iets mooiers neer te zetten.

Offbeat Islands & Patiperra travels

Offbeat Islands - Ebo VisserRuim een jaar geleden kwamen de eigenaar van Offbeat Islands, Ebo Visser, en ik elkaar tegen tijdens een reis door Colombia. Hij was net begonnen aan een reis van vijf maanden door Zuid-Amerika, wij waren al even op pad tijdens een ‘rondreisvakantie’ van twee weken door Panama en Colombia. Hij was als ervaren reiziger onlangs gestart met zijn eigen onderneming in het toerisme, ik was al iets langer bezig met mijn bedrijf en als echte Patiperra ook al het een en ander gezien van de wereld. De interessegebieden klikten, evenals de persoonlijkheden, en nu bieden we gezamenlijk enkele reizen aan tijdens de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in de Beurs van Berlage in het weekend van 11 en 12 september in Amsterdam. Kom vooral even langs! Stand 55.

Offbeat Islands & Patiperra travels bieden gezamenlijk drie bijzondere reizen aan, allemaal naar Latijns-Amerika uiteraard… Offbeat Islands biedt unieke actieve en culturele reizen aan naar ongerepte eilanden wereldwijd, maar voor deze gelegenheid wilden we een gezamenlijk aanbod doen en dan zit je natuurlijk wel vast aan mijn liefde voor Latijns-Amerika. 😉

We bieden reizen aan naar het bijzondere Robinson Crusoe eiland gelegen voor de kust van Chili, het mystieke Paaseiland en de offbeat bestemming in het uiterste zuiden van de Carretera Austral. Daarnaast bieden we twee verschillende mogelijkheden voor een reis naar het ongerepte Antarctica: een lange expeditie van ongeveer 20 dagen langs de Falklands, South Georgia en Antartica en een reis waarbij je naast een bezoek van 10 dagen aan het Witte Continent ook de gletsjer Perito Moreno en het Patagonische wandelparadijs in El Chaltén bezoekt. Die laatste verken je vanuit je eigen huurauto: een prachtig uniek avontuur!

Amazon Adventures & Patiperra travels

Beijing - Amazon Adventures - Transasia Classics 2018

Beijing – Amazon Adventures – Transasia Classics 2018

Daarnaast werk ik samen met Amazon Adventures, een organisatie die Oldtimer autoreizen organiseert over de gehele wereld. Een groep échte auto- en reisliefhebbers die avontuurlijke autoreizen neerzet. Zo zijn we in 2018 van Bant in de Noordoostpolder naar Beijing gereden en ook weer terug. In 2019 was de prachtige Northcoast 500 aan de beurt (zie blog) en in 2020 staan er weer 2 unieke reizen op het programma.

Amazon Adventures organiseert al 25 jaar reizen voor avontuurlijke reizigers die met hun eigen klassieke auto de wereld willen verkennen. 25 jaar geleden vertrok de eerste reis naar de Noordkaap, door Zweden, Finland en Noorwegen naar het uiterste noorden van Europa. Nu, 25 jaar later, vindt dat avontuur opnieuw plaats. In mei en juni rijden we met zo’n 40 teams naar de Noordkaap om vervolgens via de fjorden van Noorwegen naar Nederland/België terug te reizen. Kijk hier voor meer informatie over deze reis.

Blijft het daar dan bij in dit jubileum-jaar? Nee hoor! Amazon Adventures gaat nog veel verder en wel naar het laatste continent dat nog niet is ‘bedwongen’ door deze bevlogen coureurs: Afrika! Van Caïro naar Capetown gedurende ongeveer 6 weken, een tocht door 11 landen, door woestijnen en bergen, langs pyramides en giraffen… Kijk hier voor meer informatie over deze reis.

Stedenband Tilburg – Matagalpa & Patiperra travels

Nicaragua - logo STMSinds kort zijn de Stedenband Tilburg – Matagalpa & Patiperra travels een samenwerkingsverband aangegaan. Een reis door Nicaragua kan gecombineerd worden met een “Meet the Locals”-programma van deze stichting. Bezoek een van de mooie projecten ondersteund door STM of neem een taalcursus in Matagalpa. Klik hier voor meer informatie over STM. Meer informatie volgt binnenkort ook op de Patiperra-website.

Het belooft een bijzonder reisjaar te worden! Ik hoop van harte dat veel reizigers én vakantiegangers de stap gaan zetten om meer of minder avontuurlijk Centraal- of Zuid-Amerika te ontdekken. Patiperra travels en partners staan klaar om iedereen van dienst te zijn. 

TIP van deze week?
zoek jij ook wel eens gelijkgestemden op reis, maar wil je niet met de traditionele groepsreis mee? Kijk dan eens naar de selfdrive groepsreizen: op eigen gelegenheid vanuit je eigen huurauto een land verkennen. En dat mét wat begeleiding die dezelfde route meereist en dus nooit ver weg is.

Of verblijf bij een familie op het platteland in Nicaragua en help mee op de koffieplantage. De projecten van Stedenband Tilburg – Matagalpa zijn te bezoeken en in te plannen in onze reizen.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies