Guatemala in een notendop

Maya’s, vulkanen en markten

Het land dat wij kennen dankzij de kleurrijke bevolking en de beroemde Mayaruïnes van Tikal heeft veel meer te bieden dan dat. Dankzij het afwisselende landschap en de verschillen van klimaat vind je er een enorme biodiversiteit. Daarnaast is de bevolking ook divers en kleurrijk dankzij de bekende markten in de hooglanden in het westen (Chichicastenango bijvoorbeeld). De Maya’s in de laaglanden in Petén zien er dan toch weer anders uit en er bestaan welgeteld 20 verschillende Mayatalen in het land. Een bijzondere en diverse bestemming niet te vergelijken met enig andere in Centraal-Amerika. En dan is het Caribische oosten van de Garifuna’s nog niet eens vermeld…

Kom mee en wees welkom in Guatemala: ¡Bienvenidos todos a Guatemala!

 

       Highlights:

 • Antigua
 • Tikal Mayaruïnes
 • Atitlan Meer & Panajachel
 • Chichicastango & Quetzaltenango

       Off the beaten track:

 • Rio Dulce
 • Livingston
 • De Guacamayas
 • Mayadorpen Ixil, Nebaj, Chajul y Cotzal

Er wordt nog druk gewerkt aan enkele voorbeeldreizen naar Guatemala. We kunnen deze bestemming zeker al wel aanbieden. Neem contact op:

Contact

Guatemala kent verschillende klimaatzones en het land is het hele jaar door goed te bereizen.

Antigua
Deze mooiste koloniale stad van het land ligt op ca. 1450 meter hoogte en heeft daardoor een heel aangenaam klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 20-25 graden waarbij de zomermaanden van mei t/m september iets warmer zijn vanwege de neerslag.

De bergen in het zuidwesten
In het zuidwesten van Guatemala liggen vulkanen en steden als Quetzaltenango, of ook wel Xela genaamd. Lago de Atitlán met de prachtige gelijknamige vulkaan en Panajachel en de markt van Chichicastenango. Hier in de bergen is het droger dan in de rest van het land. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 20 graden. Heel aangenaam.

Tikal en de jungle in het noorden
Hier is het hele jaar door warm met temperaturen tussen de 25-30 graden. Het regenseizoen begint in mei en duurt tot november. Regenseizoen betekent hier een verfrissende bui aan het einde van de dag. Heerlijk verfrissend!

Pacific
De Pacific kust in het zuidwesten van Guatemala kent een tropisch klimaat. Dit betekent dat de neerslag in de zomermaanden valt van juni t/m september. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 30 graden.

Antigua

Antigua, de mooiste koloniale stad van Guatemala en misschien wel van heel Centraal Amerika… Deze stad gesticht in 1543 telt slechts 46.000 inwoners. Toch is het de bekendste stad van het land en grote trekpleister, dankzij prachtig bewaard gebleven architectuur en daar waar nodig mooi gerestaureerd. Antigua staat bekend om de kleurrijke huizen en de kinderkopstraatjes, de kleine kerkjes, de typische gele poort en het altijd-aanwezige Centrale Plein. De locatie te midden van vulkanen maakt dit ook een bijzondere plek. Antigua mag je eigenlijk simpelweg niet overslaan tijdens een verblijf in Guatemala.

Tikal & Flores

Tikal, highlight van Guatamala! In deze regio van Centraal-Amerika vind je in Mexico (Palenque en Chichen Itzá), Belize (Caracol) en Honduras (Copán) veel oude Mayasteden die wel dan niet bewaard zijn gebleven. Een van de mooiste en meest uitgebreide steden is Tikal. Een enorm groot complex gelegen in de jungle van Petén in het noorden van Guatemala. Het zijn ook de tempels en de pleinen die de Maya’s hier hebben achtergelaten voor ons, maar zeker ook de locatie die dit complex zo bijzonder maakt. Ga ’s ochtends vroeg naar Tikal en hoor de jungle wakker worden…. Het complex is enorm groot, dus je hebt niet snel het gevoel dat je ‘de toerist’ bent.

Panajachel & Lago Atitlan

Een fijn klimaat en prachtige uitzichten hier over het indrukwekkende Atitlan meer. Je kijkt uit over een aantal vulkanen, waarvan het meer zelf onderdeel uitmaakt. Het is immers zelf een kratermeer dat omringt wordt door de Atitilan, de San Pedro en de Toliman vulkanen. Panajachel is een van de dorpjes die aan het meer liggen. Er liggen 12 dorpen aan het meer die zijn vernoemd naar de apostelen. Enkele namen: San Juan, San Pedro, San Marcos, San Lucas La Laguna, Santiago Atitlán, etc.  Je kan hier supermooi wandelen en fietsen of een kajak huren of “Suppen” (Stand Up Paddle boarden). Ook is het mogelijk hier een kookcursus te doen of een van de vele weverijen te bezoeken. Hier komen namelijk ook de kleurrijke kleden vandaan waar Guatemala zo bekend om staat.

Hoogland: Chichicastenango & Quetzaltenango

Heb je ooit gezocht naar een taalcursus in Guatemala? Dan is de kans heel groot dat je Xela tegenkwam of officieel Quetzaltenango geheten. Een leuke en levendige stad in het westen van het land waar het heerlijk toeven is een paar weken. Chichi, zoals bekend onder de locals, is het bergdorp dat bekend staat om de kleurrijke markt die donderdag en zondag wordt gehouden. Uit de hele omgeving komen locals om hun waar te verkopen. Het gaat dan om producten van het land zoals mais, fruit, aardappels, etc., maar ook kippen en varkens worden verhandeld.  Daarnaast alle producten die zelf gemaakt zijn van wol, klei en hout. De Santo Tomás kerk is gebouwd op de grondvesten van een Maya tempel en je vindt hier dan ook een prachtige mix tussen de 2 geloven. De Maya’s hebben hun geloof niet laten gaan, maar dat wil niet zeggen dat er geen ruimte was voor het Christendom. De Popol Vuh, de bijbel van de Maya’s, is hier ontdekt.

Rio Dulce & Livingstone

In het zuiden van Guatemala richting de Caribische zee perst het water zich door een te krappe opening, waardoor er een prachtige canyon is ontstaan. De zoete rivier, zoals Rio Dulce heet, leidt naar het oosten waar je uiteindelijk aankomt in Livingston. Rio Dulce zelf is overigens ook zeker de moeite waard; het leven is er ontspannen en de locale bevolking leeft voornamelijk van de visvangst. De mensen leven hier in het ritme van de natuur

Dit is een bijzondere plaats binnen Guatemala. De bevolking hier is een mix van Garifuna, Maya en Ladino’s. De eersten zijn afstammelingen van de slaven uit Afrika die naar het Amerikaanse continent zijn gebracht in de 19de eeuw. Het waren schipbreukelingen die gestrand zijn op Saint Vincent en zich vervolgens door het gebied hebben verspreid. Ze worden ook wel de ‘Black Caribs’ genoemd. Hun cultuur en taal is een mix van precolumbiaans, Afrikaans en Europees.

Las Guacamayas

Een paar uurtjes rijden ten noordwesten van Flores in het uiterste Noorden van Guatemala vind je een prachtig eco-resort middenin de jungle. Deze bijzondere plek combineert onderzoek naar de flora en fauna van deze regio met toerisme en het delen van de schoonheid van de natuur. Een bijzondere plek waar je veel vogels kan spotten, krokodillen kan zien, schildpadden en andere dieren. Met een beetje geluk kom je er nog een puma tegen…

De mayadorpen Ixil, Nebaj, Chajul y Cotzal

Wil je echt op zoek naar de kleine dorpen en wil je werkelijk weten hoe het leven van de lokale bevolking eruit ziet? Dan is een verblijf in een van de dorpen van de gemeenschap Ixil zeker een aanrader. Ixil ligt in de Cuchumatanes bergen, moeilijk bereikbaar voor de buitenwereld en daardoor lang geïsoleerd geweest. Dit heeft geleid tot handhaving van taal en cultuur. De Ixil taal is een van de 21 Maya talen gesproken in Guatemala. In deze prachtige omgeving kan je mooie wandelingen maken, maar ook lunchen met families natuurlijk en ervaringen uitwisselen.

Land: Guatemala
Hoofdstad: Guatemala-Stad
Inwoners: 15 miljoen
Oppervlakte: 108.889 km2 (ruim 2,5x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: Quetzal
Tijdverschil: wintertijd is het 7 uur vroeger, zomertijd 8 uur vroeger.
Voltage: 120volt

 • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
 • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
 • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A. Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
  Er kan malaria voorkomen in de jungle.
Guatemala_Tikal_Cresterias_Templos_I_II

Guatemala_Tikal_Gran Jaguar

Guatemala - Culture

Guatemala - Atitlan

Guatemala - Antigua La Merced

Guatemala - Atitlan kayak

Guatemala - Santiago Atitlan

Guatemala - Copan

Guatemala - chichicastenango market

Guatemala - biking

Guatemala - Atitlan

Guatemala - Atitlan

Guatemala - Antigua

Guatemala - Altar Quiraga