Nicaragua en de koloniale steden Granada en León

Je leest vaak: “Tijdens deze reis ga je op zoek naar de cultuur én natuur van land X”. Wat betekent cultuur dan eigenlijk precies in die context? Cultuur is een vrij breed begrip om maar eens een understatement te gebruiken. Cultuur kan naar alles verwijzen waar de mens bij betrokken is: mensen en hun uiterlijke kenmerken en omgangsvormen, steden en dorpen in de breedste zin van het woord, oude culturen, nieuwe culturen…

De Nieuwe Wereld en koloniale steden

Nicaragua - Leon

Koloniaal cultureel erfgoed in León, Nicaragua

De Genuese koopman Christoffel Columbus ontdekte Amerika in 1492 waar hij voet aan land zette op het eiland San Salvador, nu deel van de huidige Bahama’s. In Nicaragua kwamen de eerste Europeanen in 1519 aan land. Na een paar jaar tegenstand van de Nahua bevolking werd het gebied in 1522 onderworpen aan de Spaanse heerser. León en Granada zijn gesticht in 1524.
Vandaag heb ik het over de nieuwe stedelijke culturen, ofwel de steden van de nieuwe wereld die zijn ontstaan in de koloniale tijd toen Nicaragua werd geregeerd door de Spanjaarden. Deze koloniale steden zijn zo typisch voor het hele Latijns-Amerikaanse continent en in Nicaragua vinden we een paar echte parels. Wat kenmerkt overigens die koloniale steden? In het kort: de straten vormen een schaakbordpatroon, de kleurrijk geschilderde huizen veelal met groene tuinen in de patio’s, de mooie oude lemen dakpannen en de laagbouw van de huizen die maximaal twee verdiepingen tellen.

León & Granada – goede vrienden?

Nicaragua - Granada

Koloniaal cultureel erfgoed in Granada, Nicaragua

Nou nee, niet echt. De twee mooiste steden van Nicaragua zijn nooit écht vrienden geworden.
Granada was hét handelscentrum van het land dankzij de ligging aan het immense Meer van Nicaragua of Cocibolcameer genoemd. Dit meer is namelijk verbonden met de Caribische Zee en dus de Atlantische Oceaan via de Rio San Juan. De rijkdom die we vandaag nog zien in Granada danken we aan die tijd. Granada is inmiddels ontdekt door de toerist en dat zie je goed in het straatbeeld. Dat maakt de stad er overigens niet minder charmant op, aangezien deze groter is dan het prachtige Parque Central en de gezellige autovrije Calzada omzoomd door restaurants.

Het échte Nicaragua

Ik vind het juist leuk om buiten het toeristische gebied te zijn. Tijdens een rondje door de stad merk je het al snel, het maakt niet uit welke windrichting je in loopt, dwaal een of twee blokken van het Centrale Plein en er heerst rust. Kinderen spelen op de stoep, oma’s wiegen rustig in hun schommelstoel in de open deuren van de huizen, soms verblindt het witte licht van de TL-balken je of verdooft het geluid van jammerende acteurs uit een Mexicaanse soapserie je… (jawel, 9 van de 10 zijn Mexicaans 😉 Maar dát is dus Nicaragua voor mij: het normale leven van de locals waar wij zo goed een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. Neem de tijd om voor je uit te kijken, om even niets te doen. Neem de tijd om gewoon even te zijn. Ik kan het alleen maar mooi vinden.

En die andere stad: León? León was het administratieve en religieuze centrum ten tijde van de Spanjaarden. De immense Kathedraal van León is de grootste van Centraal-Amerika. De resten van de grootse schrijver, dichter en diplomaat Rubén Darío liggen in deze kathedraal. In León hoef je het centrale plein niet af om het echte Nicaragua te voelen. León ís Nicaragua. Mooi en koloniaal, veel bedrijvigheid op de markten en op straat, knusse kleinschalige hotelletjes, leuke restaurantjes en cafés om een frisse limonada gemaakt van échte limoenen te drinken of een koud biertje. Want ja: het is er wel warm…

Ik hoor je denken: en Managua dan?

De strijd om de machtigste stad is lang en hard gestreden tussen León en Granada. Totdat Managua er met de buit vandoor ging in 1852. Managua zal de schoonheidsprijs overigens nooit winnen. Een beetje “hip & happening” wordt de huidige hoofdstad van Nicaragua wel, maar zal het voorlopig niet winnen van de charmante koloniale steden Granada en León. Deze twee mogen tijdens een reis naar Nicaragua écht niet ontbreken!

Er is nog heel veel meer te vertellen over Nicaragua, dus: Stay tuned for more!

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag meer info en reisadvies