Wake up and smell the coffee! Koffiebonen gedijen goed in de bergen tussen de 600-1500 meter hoogte. En laat Nicaragua naast de bergen in de regio’s Matagalpa en Jinotega nu ook nog eens een extreem vruchtbare grond hebben dankzij alle vulkanen… The perfect recipe for the perfect coffee! ofwel het perfecte recept voor de perfecte koffie!

Welkom in Matagalpa!

Nicaragua - San Ramon coffeeDit gebied werd in eerste instantie bevolkt door de gouddelvers en avonturiers op zoek naar een snelle winst. Helaas voor hen: geen goud te vinden in deze bergen. De Duitsers introduceerden een ander soort ‘zwart goud’ in de vorm van koffie. Een bijzonder arbeidsintensieve, maar zeker ook lucratieve business in de 19de en 20ste eeuw.
Het is een prachtige rit van Managua of Estelí naar de bergen van Matagalpa die je al van verre ziet opdoemen. Alleen voor het intense groene landschap en de aangename temperaturen in de bergen wilde ik hier al een paar dagen blijven. Het tropische woud is aangenaam en voor vogelaars een waar paradijs. Iedere natuurliefhebber kan hier trouwens zijn hart ophalen: wandelingen naar uitkijkpunten over een groene zee van koffie en watervallen om een frisse duik in te nemen. De wellicht bekende Quetzal vogel (nationaal symbool van Guatemala) met zijn prachtige staart heeft zich ook gevestigd in deze regio. Verschillende leden van de toekan-familie en vele vele kolibries zijn hier ook thuis. Brulapen en luiaards vermaken zich prima in de bomen en laten zich vrij eenvoudig spotten.

Coöperaties en zelfbeschikking

Nicaragua - San Ramon cooperatieNatuurlijk kom je hier ook om koffieplantages te bezoeken. Nicaragua telt in tegenstelling tot andere Latijns-Amerikaanse landen veel coöperaties en binnen het toerisme vinden we veel duurzame initiatieven. De coöperaties, waarin de kleine boeren meedenken en meebepalen wat er met hun land en met hun oogst gebeurt, combineren hun werk op het land met het toerisme. De opbrengst gaat deels terug naar de gemeenschap. Een van die coöperaties is Comunidad de la Reyna bij het dorpje San Ramón. Je overnacht hier bij een familie thuis waar je mee-eet en meehelpt met het bereiden van de maaltijd of de afwas. Iedere familie heeft een paar kippen rondlopen, soms een kat of hond en in de avond zijn het de krekels die de muziek bepalen. En altijd wel een brulaap op afstand of dichtbij. Het is een heerlijke plek om een nacht te verblijven en ervaringen uit te wisselen met de gastheer en vrouw. Ik spreek wat Spaans, maar ook met handen en voeten of een paar woorden Engels of Spaans van deze of gene kom je een heel eind hier!

Geuren gevangen

Tijdens mijn bezoek aan Comunidad de la Reyna ben ik met een van de mannen van de coöperatie naar zijn familie gegaan om te zien waar de koffie nu vandaan komt. Een wandeling over hun akker, koffiebonen branden en malen samen met de moeder des huizes. De geur van koffie ontstaan tijdens het brandingsproces, heerlijk! Geuren maken een beleving en ik ben blij dat ik een klein zakje mee naar huis heb kunnen nemen. Foto’s zijn natuurlijk prachtig, maar geuren en geluiden spreken nog meer tot de verbeelding en vooral tot de herinnering…

Er is nog heel veel meer te vertellen over Nicaragua: Stay tuned for more!

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag meer info en reisadvies