Mexico in een notendop

¡Viva Mexico! een van de persoonlijke favorieten van Patiperra travels aangezien ik daar alles bij elkaar toch zeker een jaar heb doorgebracht. De afwisseling van cultuur en natuur is boeiend en de Mexicanen zijn werkelijk geweldige mensen. Het schiereiland Yucatán biedt naast de prachtige Caribische stranden een diversiteit aan Mayasteden die de rijkdom van deze beschaving laten zien: Chichen Itza, Tulum, Uxmal, Edzna, Coba en niet te vergeten Calakmul. Bekendere namen zijn Palenque en het koloniale San Cristobal gelegen in het groene Chiapas. Het Mexicaanse hoogland loopt van Mexico stad helemaal naar het noorden grenzend aan de VS. We vinden hier veel knusse koloniale steden als Guanajuato, Morelia.

Highlights:

 • Mexico Stad & Teotihuacan
 • Chiapas: Palenque & San Cristobal
 • Yucatán: Mérida, Caribe & Chichen Itza
 • Oaxaca
 • Pacific: Puerto Vallarta

Off the beaten track:

 • Yucatán: cenotes en Isla Holbox
 • Maya tempels Calakmul, Uxmal & Edzna
 • Hooglandse koloniale steden: Guanajuato, Morelia, Queretaro, Cuernavaca, San Luis Potosí
 • Barranca de Cobre – Copper trail Los Mochis – Chihuahua

Laat je vragen en wensen achter op:

Contact

Mexico kent verschillende klimaatzones en het land is het hele jaar door goed te bereizen.

Het Noorden
In het noorden is het voornamelijk droog en heerst een woestijn en steppeklimaat. De temperaturen liggen in de winter rond de 15 graden en in de zomer rond de 30 graden. Met weinig neerslag is het droog en heel goed te behappen.

Het Westen
De Pacific kust in het westen van Mexico kent een tropisch klimaat. dit betekent dat de neerslag in de zomermaanden valt van juni t/m september. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 30 graden.

Centraal Mexico
Daar waar de hoofdstad Mexico Distrito Federal ligt, Centraal Mexico kent een natte zomers en droge winters. De temperaturen liggen het hele jaar door rond een aangename 25 graden. Het zelfde geldt ook voor Guanajuato, Puebla, Morelias en andere mooie koloniale plaatsen op de hoogvlakte.

Chiapas
De bekende plaatsen San Cristobal de las Casas en Palenque liggen in deze regio. Het is hier altijd aangenaam warm met termperaturen tussen de 20 en 30 graden. De meeste regen valt hier in de zomermaanden en dan met name aan het einde van de dag.

Yucatán
De temperaturen in plaatsen als Mérida, Playa del Carmen, Valladolid en Tulum, zijn het hele jaar door aangenaam. Tijdens onze zomermaanden is het regenseizoen en dat betekent hier een verfrissende bui aan het einde van de dag. Heerlijk verfrissend!

Golf van Mexico
In deze oostelijke regio van Mexico heerst altijd een aangenaam klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 20-25 graden. De neerslag valt ook hier in de zomermaanden meestal aan het einde van de dag.

Mexico Stad
Wat een stad is dit! Het is groot, het is divers, het is groen, het is druk, het is koloniaal en kleurrijk en het is modern. De verschillende wijken van Mexico Stad of El DF genaamd door de locals hebben allemaal een eigen karakter. In La Condesa heb je bijvoorbeeld helemaal niet het idee dat je in zo’n grote stad bent. Het zou wel een groene relaxte Europese stad kunnen zijn. De upperclass wijk Polanco is vol met luxe auto’s, dure restaurants en veel zakenlieden overdag. Je hoort hier ook veel Engels op straat dankzij de expats die hier graag wonen. Coyoacán, waar het blauwe huis van Frida Kalho staat, is een oase van rust dat aanvoelt als een dorp. De stad is hier heel ver weg en dat klopt ook: Coyoacán is een dorpje buiten de stad dat inmiddels is opgeslokt door de metropool.
In het centrum zijn de bekende bezienswaardigheden te vinden: Templo Mayor waar de bakermat van de stad ligt, Palacio de Bellas Artes kunstmuseum, de Catedral Metropolitana is gebouwd van de stenen van een precolumbiaanse piramide en niet te vergeten het Chapultepec park waar veel Mexicanen hun vrije zondag doorbrengen. Aan de rand van het park is ook het beroemde Nationaal Museum van Antropoligie dat een bezoek meer dan waard is.

Guanajuato
Een gezellige studentenstad met een verhaal. Guanajuato is groot geworden dankzij het zilver in de vele mijnen die de regio herbergt. Dankzij dit zilver heeft de stad haar actuele uiterlijk verworven met onder andere het prachtige Teatro Juarez bijvoorbeeld. De stad ligt in de bergen in een dal op zo’n 2.000 meter hoogte en heeft een systeem van tunnels die de verschillende wijken van de stad met elkaar verbinden. De Universiteit van Guanajuato opende zijn deuren in de eerste helft van de 18de eeuw als onderwijsinstelling voor hoger onderwijs. In 1945 kreeg het de officiële status van Universiteit. De beroemde kunstenaar Diego de Rivera, partner van Frida Kahlo is geboren in Guanajuato en zijn ouderlijk huis is vandaag de dag een museum.
Guanajuato is de eerste stad die Miguel Hidalgo veroverde in zijn Mexicaanse vrijheidsstrijd in het begin van de 19de eeuw. Deze strijd begon in Dolores Hidalgo in de staat Guanajuato met de Grito de la Independencia (vrijheidskreet) die hij uitriep op 16 september 1810.

Guadalajara
Land van de mariachi’s. de 2de stad van Mexico telt 1,5 miljoen inwoners, maar is desondanks een aangename stad gebleven om te leven. Dit is de bakermat van de mariachi’s die zich vanhieruit over het land hebben verspreid. Feit blijft echter dat we de mariachi’s voornamelijk in Centraal Mexico vinden en begrijp goed: dit is maar een stroming van de vele locale muziekstijlen!

Puebla
Op zo’n 130km verwijderd van Mexico DF is Puebla een mooie koloniale stad die nu eens niet gebouwd is op de resten van prekoloniale nederzettingen. De Spanjaarden wilden een éigen stad bouwen, een die op de weg tussen het binnenland en Veracruz lag om alle goederen te kunnen verplaatsen. Daar waar veel oorspronkelijke locale bevolking was, was het risico op problemen ook groter. De indigenas hebben zich in Mexico namelijk niet zonder slag of stoot overgegeven aan de Spanjaarden.
Puebla ligt op een steenworp afstand van het Nationaal Park Itza-Popo waar je de vulkanen Popocatepetl en Iztaccihuatl kunt bewonderen. Als je naar het NP rijdt vanuit Puebla kom je door Cholula, de rustiger tegenhanger van Puebla en hier vind je wel precolumbiaanse nederzettingen.
Wat moet je nu echt eten in Puebla? Juist: mole. Een saus van onder andere chili met nog zo’n 50 andere ingredienten die simpelweg overheerlijk is! In de maanden augustus en September staat Puebla bekend om de “chile en nogada”, een Gerecht dat special gemaakt wordt in de onafhankelijkheidsmaand September omdat het de kleuren van de vlag van Mexico heeft. Een overheerlijke lekkernij die je niet mág overslaan!

Oaxaca & Pacific
Wat een aangename stad is dit. Het is een perfecte uitvalsbasis om de dorpen in de omgeving te verkennen. Je kan op de fiets naar El Tule en Monte Albán is de oude stad van de Zapoteken. Gesticht in 500 voor Christus kwam deze stad 1000 jaar later echt in bloei.
De staat Oaxaca is omvangrijk en reikt tot de Pacific in het zuiden. En het is hier echt niet alleen voor surfers fijn toeven. Zipolite, San Agustinillo, Mazunte en Puerto Escondido zijn enkele strandplaatsen waar je heerlijk tot rust kunt komen.

San Cristobal de las Casas
Gelegen in Chiapas is dit misschien wel de mooiste of meest markante stad van Mexico. Het meest tekenend ook wellicht gezien de kleurrijke huizen en ook de kleurrijke bevolking die zo tekenend is voor dit land.
De bevolking in de dorpen San Juan Chamula en Zinacantán op een tiental km van San Cristobal bestaat voor 99,5% uit Mayas. De dorpen hebben ook veel autonomie en de nationale politie mag dan ook niet zomaar in actie komen in het dorp. Voor wat popmuziek in de mayataal het Tzotzil kijk het volgende filmpje op youtube.

Palenque & Lacandon jungle
Palenque is een klein junglestadje dat voornamelijk draait op het toerisme. Het is niet perse mooi, maar het is ook zeker niet vervelend hier te verblijven. Het archeologisch complex Palenque ligt op zo’n 7km buiten het centrum en daar ben je met de auto dus zo. Bij de ingang staan gecertificeerde gidsen die hun diensten aanbieden, mocht je graag begeleid door het park willen lopen. Dit heeft overigens zeker en meerwaarde!
De Lacandon jungle belichaamt de meest pure jungle die Mexico rijk is. In Bonampak hebben de maya’s het voor het zeggen. In het zuiden van Chiapas is altijd veel gestreden om autonomie en de oorspronkelijke Maya bevolking hiervoor strijden en blijft het leven zoveel mogelijk leven zoals de voorouders dat altijd hebben gedaan. Ze zijn een met de natuur en gebruiken zintuigen die wij in het westen vergeten zijn.

Campeche & Celestún
Het centrum van Campeche is overzichtelijk en knus. De koloniale binnenstad wordt beschermd door 3,5 meter dikke stadsmuren. Deze muren moesten de inwoners en goederen bescherming bieden tegen Britse piraten die hier in de 17de eeuw huis hielden. De haven van Campeche gold als een van de doorvoerhavens van goederen die vanuit het binnenland via Cuba naar Europa werden verscheept.
In de Calle 59 hebben de voetgangers het voor het zeggen en vind je veel gezellige cafés en restaurants.

In Celestún gaat het om vis en flamingo’s. Tijdens een boottochtje door het Parque Natural del Flamenco Mexicano kan je hier honderden van deze roze exemplaren aanschouwen. Dankzij de visserij die hier een grote rol speelt, kan je hier ook overheerlijk lunchen in een van de lokale restaurantjes.

Xpujil & Calakmul
Xpujil is een klein typisch dorp in het laagland van de staat Campeche. Dit is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de indrukwekkende Mayastad Calakmul, gelegen in het gelijknamige biosfeerreservaat. De hoogtijdagen van de stad waren in de 6de eeuw AD toen de inwoners de Maya’s van Tikal versloegen in een bittere strijd. Tikal en Calakmul liggen hemelsbreed dichtbij elkaar, maar er ligt een ondoordringbare jungle tussen. De stad Calakmul ligt 60km van de hoofdweg die Campeche met de Cariben verbindt en je zit dan ook écht compleet in de jungle. Verschillende piramides mogen beklommen worden en doe dat ook vooral: de uitzichten van boven zijn geweldig! Je bevindt je op een zee van jungle, van eindeloos groen… vogels en wind is het enige dat je hoort.
In het Nationaal biosfeerreservaat Calakmul vind je apen, toekans en veel andere vogels, wilde zwijnen, vosjes en met wat geluk een jaguar… je kan het allemaal tegenkomen hier in deze afgelegen rustige plek.

Mérida
Mérida is de hoofdstad van Yucatán en met 1 miljoen inwoners ook de grootste stad van het schiereiland. Het is een prachtige koloniale stad met het typische centrale plein, gekleurde huizen en veel herenhuizen. De stad is net als veel koloniale nederzettingen gebouwd op een Mayanederzetting. Dat was hier T’hó en de stenen van de precolumbiaanse huizen zijn gebruikt tijdens de opbouw van de stad. Het Gran Museo del Mundo Maya opende hier zijn deuren in 2012 en is geheel gewijd aan de Mayacultuur die zo overheersend is in deze regio. een absolute aanrader!

Chichen Itzá & Valladolid
Valladolid is een van de zogenaamde Pueblos Mágicos die Mexico kent en de plaats heeft een mooi koloniaal hart. . Met slechts 45.000 inwoners is dit oprecht een klein en gemoedelijk stadje. In het begin van de 20ste eeuw was het de derde stad van Yucatán. Vandaag de dag is het een uitvalsbasis voor veel bezienswaardigheden. De bekendste is de Mayastad van Chichen Itzá die op 40km ten oosten van de stad ligt. Dit was de belangrijkste Mayastad tussen 600-900 AD in het laagland. De verschillende architecturale bouwstijlen die je hier vindt, wijzen op een interactie van verschillende Maya volken die deze stad hebben bewoond of er hun invloed hebben gehad. De tempel Kukulkán, ook wel het kasteel, El Castillo, genoemd is het meest indrukwekkende bouwwerk hier. Kukulkán is de slangengod die hier van de piramide naar beneden komt gekropen. De Mayacultuur onderscheid de boven-, midden- en onderwereld. De bovenwereld geeft aan, middels astrologie, waar je bent en ik welke tijd. Op basis daarvan wordt bepaald welke rituelen er wanneer worden uitgevoerd. De Mayacultuur kent veel goden die behaagd moeten worden. De Slangengod is hier een van; het dier staat symbool voor wedergeboorte dankzij het afscheiden van zijn vel. Daarnaast is het ook de connectie tussen de midden- en onderwereld.

Cariben: Playa del Carmen, Tulum, Mahahual, Cancun
Oh wat zijn de Cariben toch mooi… witte stranden, overheerlijke temperature van zowel lucht als water, lekker eten, prachtige riffen voor de kust voor zowel de fervente snorkelaar als de duiker en voldoende cafés en restaurants om je reis door Mexico perfect te starten of te beëindigen.
In Tulum kan je de mayatempel nog bezoeken die vooral bekend staat om de unieke locatie aan de kust. Houd je van eilandn? Isla Mujeres, Isla Cozumel of Isla Holbox zijn ook heerlijke opties om een aantal dagen door te brengen en heerlijk afgesloten te zijn van de buitenwereld…

Land: Mexico
Hoofdstad: Mexico DF
Inwoners: 130 miljoen
Oppervlakte: 1.964.375 km2 (ongeveer 48x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: Mexicaanse Peso
Tijdverschil: wintertijd is het 7 uur vroeger, zomertijd 6 uur vroeger.
Voltage: 127volt

 • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
 • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
 • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A. Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
  Er kan malaria voorkomen in de jungle