Drie maanden verblijven in mijn favoriete continent… En dat voornamelijk voor mijn werk! Ik ben een gezegend mens. 😀
Drie maanden met verschillende accenten: een combinatie van werk en geen werk. Vakantie? Nee niet echt, werk voelt niet als werk, dus dan heb je ook niet echt behoefte aan vakantie toch?Colombia San Andres el Hoyo Soplador

  1. Deel 1. Colombia Nature Travel Mart 2023; een beurs gericht op reisagenten zoals ik om nieuwe initiatieven aan de man te brengen, weten wat er gaande is op toeristisch gebied en op pad met een internationaal groepje collega’s om een “nieuwe regio” van Colombia te ontdekken.
  2. Deel 2. Digital nomadism en tegelijkertijd vrienden opzoeken in Chili. Ik was weer helemaal thuis in Puerto Varas waar ik 2 jaar heb gewoond. Het was alweer even geleden dat ik op het magische eiland Chiloe was en het was dan ook heerlijk om er weer te zijn.
  3. Deel 3. De Panamericana Clasicos kon na 4 jaar voorbereiding dan toch eindelijk van start. En wát een avontuur! 😀 Over 14.000km met 16 Oldtimer auto’s van Buenos Aires naar Cartagena de Indias over de Panamericana rijden… een droom van een reis!
  4. Deel 4. Digital nomadism nr2; op eigen houtje het tropische eiland San Andres verkennen en weer eens kijken hoe het in Villavieja aan de rand van de Tatacoa woestijn ging.

Deel 1 met Procolombia op pad. Deze door de overheid gefinancierde organisatie is in het leven geroepen om (o.a.) het toerisme in Colombia te promoten. En dat doen ze deels door beurzen te organiseren voor mensen zoals ik. 😊 Bucaramanga Santander Chicamocha Canyon ColombiaDe Colombia Nature Travel Mart 2023 werd afgelopen september georganiseerd en het is fantastisch om te zien hoeveel initiatieven er zijn binnen Colombia om het verantwoord toerisme te ontwikkelen. Het gaat om behoud van cultuur en natuur en het verkennen van ‘nieuwe regio’s om flora en fauna te bewonderen en dat op een zo integere manier mogelijk. Ik heb weer een paar pareltjes mogen ontdekken waaronder de regio Santander: prachtige bergen voor buitensport en wandelingen, charmante kleurrijke plaatsen, overheerlijk eten en je kan je voetdruk kleiner maken door een boom planten in de Chicamocha Canyon. De bomen zorgen voor een steviger bodem om landverschuivingen en uitdroging tegen te gaan. Een initiatief van jonge Colombiaanse Biologen die hun Tierra willen redden. Fantastisch!

Deel 2: zie mijn polarsteps voor een indruk van de reis en alle stopplaatsen en route. 🙂 Polarsteps

Deel 3 was de eigenlijke reden voor mijn verblijf: de Panamericana Clásicos! Panamericana Oldtimers Salinas Grandes ArgentinaDit avontuur is een jaar of 4 geleden begonnen en werd telkens uitgesteld vanwege Covid. Een aantal reizigers die ik heb leren kennen tijdens de Amazon Adventures reis van Bant naar Beijing in 2018 vroegen mij of ik hen wilde helpen met het samenstellen van een reis door Zuid-Amerika. Een reis over de Panamericana met hun eigen Oldtimer auto’s. Een fantastisch idee natuurlijk en daar wilde ik heel erg graag aan meewerken! Zo gezegd zo gedaan. De reis werd steeds langer, er is zoveel moois ;), de reis werd uitgesteld vanwege Covid, er kwamen wat mensen bij en enkelen konden helaas niet meer mee… Panamericana Oldtimers Quito evenaarMaar het avontuur startte op 20 oktober 2023 met de vlucht naar Buenos Aires en eindigde op 10 december bij het vertrek uit Cartagena de Indias. Een avontuur van veel kilometers, auto’s die stuk gaan, maar altijd weer worden gefixt door onze monteur, mensen die wat last hadden van hoogteziekte of darmproblemen waar onze rally-arts wel raad mee wist en PRACHTIGE LANDSCHAPPEN EN ONTMOETINGEN.

Dáár reizen we toch voor: de ontmoetingen met de locals, een glimlach of letterlijk een helpende hand en onze onmoetingen met Moeder Natuur; Pachamama die nog zo belangrijk is voor de Latino aangezien Pachamama ons alles geeft wat we nodig hebben… Voor de mooie plaatjes: kijk op bovenstaande polarsteps account. 😉

Deel 4. Dat wat een complete vakantie moest worden, werd een werkvakantie in de Cariben… Ik klaag niet! 🙂 Een warm klimaat, een heerlijke zee, lekkere cocktails, een computer aan een zwembad. Het was heerlijk om zo weer een beetje bij te komen na een intensieve en geweldige reis van 7 weken door het gehele continent.

TIP:
Wil je zelf het continent ook wel eens doorkruisen? Koop een camper en neem een jaartje vrij! Lukt dat niet, neem contact met me op voor alternatieve plannen met een camper door Argentinië of Peru. Of met een huurauto door Chili en Argentinië, Colombia or Ecuador of Peru of Brazilië… Eigenlijk is alles mogelijk!

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies