Project Description

Antarctica, Falklands & South Georgia

Deze Antarctica-reis neemt je niet alleen mee naar het meest unieke en bijzondere continent dat we kennen, maar ook naar twee bijzonder afgelegen archipels. Antarctica is al leeg en ruig, maar de Falkland eilanden en South Georgia zijn niet heel veel anders.. Nou ja, er wonen wel 3.000 mensen op de eerste eilandengroep.  South Georgia is het domein van de Koningspinguïns; dit is dé plek om wildlife in hun eigen habitat van dichtbij te aanschouwen…

Reis mee naar het uiterste en mysterieuze zuiden van de wereld …

Argentina Patagonia - UshuaiaDe reis gaat van start in de meest zuidelijk stad van Argentinië Ushuaia gelegen aan het Beagle kanaal. Het is zeker de moeite waard om hier een paar dagen eerder aan te komen. In het National Park Tierra del Fuego kan je mooie wandelingen maken en het is leuk om een van de traditionele estancias te bezoeken. Deze voormalige boerderijen of ranches (door hun enorme oppervlak) zijn soms nog deels operationeel. Andere Estancias dienen nu als gastenverblijf voor toeristen. Je waant je in vervlogen tijden van stoere gaucho’s en schapenscheerders tijdens een verblijf hier.

Op dag 1 scheep je in op het expeditieschip dat je naar het Witte Continent gaat brengen. Een warm welkom door crew en kapitein zijn goede voortekenen voor deze reis.

Argentina Patagonia - Beagle kanaalHet eerste lange traject op zee. Buiten kan je de vogels spotten die ons vergezellen tijdens onze tocht: albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes. Binnen word je voorbereid op al het moois dat komen gaat tijdens de reis naar Antarctica. Gidsen vertellen uitgebreid over de geschiedenis, de huidige realiteit en de flora en de fauna van het continent. Zo kom je letterlijk goed beslagen te ijs en kan je het beste halen uit het verblijf op het continent.

Er zijn verschillende oorlogen gevoerd om deze Britse archipel dankzij een strategische ligging in de Atlantische Oceaan. De Spanjaarden, Argentijnen en Britten hebben de Falklands allemaal geclaimd in het verleden.

Er wonen zo’n 3000 Britten op de eilanden die ongeveer een derde van het Nederlands oppervlak zijn. Port Stanley is de grootste plaats en je waant je eigenlijk in een Brits dorp inclusief kerkje en local pub. Aan de kust vind je hier Magelhaen- en Ezelspinguïns en talrijke steltlopers en andere trekvogels.  Zeezoogdieren in deze wateren zijn dolfijnen als de Peale dolfijn en de kortsnuitdolfijn. Je kan Carcass eiland bezoeken en Saunders eiland; ieder met hun speciale fauna. Op het eerste eiland vind je bijvoorbeeld de Cobbs winterkoning en de zwarte wipstaart.

Chile Patagonia - Mare Australis AlbatrosJe wordt vergezeld door albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes. Als het weer het toelaat is het natuurlijk heerlijk om uit te waaien aan dek en de vogels van dichtbij te bekijken.

Zuid-Georgia is een eiland in de Zuidelijke Sandwich Eilanden. In de 18de en 19de eeuw werd het bezocht/bewoond door de walvisjagers en zeehondenjagers. Sinds 1960 is de walvisvaart verboden en zijn er geen permanente bewoners meer.

Antarctica - South Georgia pinguinsOp South Georgia en de Falklands komt de koningspinguïn voor. Deze vind je niet in Antarctica. Het verschil tussen deze twee dieren? Ze hebben beiden een geel/oranje vlekken op de keel en hals. Echter, de keizerpinguïn is aanzienlijk groter dan de koningspinguïn; 1,20 meter en een gewicht van 30kg tot 40kg. Daarnaast is het broedgedrag anders: het keizerpinguïnvrouwtje legt het ei en draagt de zorg over aan vader. Ze komt een drietal maanden later terug om de zorg van het uitgekomen kuiken over te nemen en het te voeden. Dan is het beurt aan vader om de honger te stillen. De koningspinguïn verdeelt de taken van broeden tot zorg voor het kuiken. Daarnaast worden deze laatste zo’n 90cm hoog en het maximum gewicht komt uit op ca. 15kg.

Honderden, zo niet duizenden pinguïns komen hier samen in de zuidelijke zomer om hun kuiken kennis te laten met de wereld. Fortuna Bay is dé plek om deze dieren te bekijken in hun natuurlijk habitat. Ze zijn niet bang voor de mens en je kan dan ook heel dichtbij deze grappige en ook prachtige dieren te komen.

Weer wat vrije tijd voor het open dek. Als het weer het toelaat is het natuurlijk heerlijk om uit te waaien aan dek en de vogels van dichtbij te bekijken. Als de weersomstandigheden het toelaten leggen we nog aan bij de South Orkneys.

Antarctica - Georges Point & Almirante BrownTijdens het verblijf hier gaan we dagelijks van boord om met de zodiacs aan land te gaan. Soms met laarzen, soms met stijgijzers onder kunnen we het continent betreden. Een continent van extremen waar je soms overvallen wordt door de stilte en soms door vallende ijsschotsen van gletsjers. Of de pinguïns houden je bezig met hun vrolijke gepiep en gezellige gestuntel. Zeker is dat dit nooit verveeld… Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er op verschillende plekken gestopt. Een mogelijke landingsplaats is Brown Bluff bijvoorbeeld. De Gerlache Strait is een prachtige ‘zeestraat’ die veel wildlife biedt en werkelijk verbluffende uitzichten. Aan het einde van deze straat kom je aan bij het Lemaire kanaal, ook wel de “Kodak gap” dankzij het unieke uitzicht.

Welke dieren komen we hier nu voornamelijk tegen?

  • Pinguïns als de adéliepinguin, de keizerpinguin, ezelspinguin en de macaronipinguïn
  • Vogels als albatrossen aalscholvers, ijshoenders, sterns en meeuwen.
  • De volgende walvissen leven in deze wateren; blauwe vinvissen, bultruggen, potvissen, vinvissen, orka’s, dwergwalvissen, en zuidkapers.

De weersomstandigheden bepalen te allen tijde de activiteiten die worden dagelijks worden ondernomen.

AntarcticaDe laatste dagen aan boord van het schip. De bekende en ook beruchte Drake Passage is het water tussen de twee continenten en het is hier dat warme en koude golfstromen elkaar vinden. Sir Francis Drake was een Britse ontdekkingsreiziger die in de 16de eeuw als eerste de wereld rondvoer.

Na het ontbijt neem je afscheid van de reisgenoten en een unieke ervaring. Je vliegt door naar je volgende bestemming of checkt in bij het hotel in Ushuaia.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Antarctica
Landeninformatie Argentinië