Project Description

Argentinië & Chili – Meren en het Noorden van Patagonië

Een ontdekkingstocht vanuit je eigen huurauto door het sprookjesachtige Merengebied en het prachtige ruige Patagonië. Je start in Bariloche en steekt de Andes over bij Villa Angostura. Via de Carretera Austral reis je naar het zuiden en steekt bij het prachtige klinkende “Futaleufú” de grens weer over naar Argentinië. De 3000 jaar oude Alerce bomen wachten in het Alerce Nationaal Park.

Deze route gaat grotendeels over asfalt en een deel over gravelwegen. Deze zijn prima te rijden met een auto die iets hoger op de wielen staat. Een 4×4 is overigens niet nodig. Je kan deze reis individueel maken of met je eigen groep op maat.

Argentina Buenos Aires - La BocaNa aankomst in de Argentijnse hoofdstad is er voldoende tijd om de stad te verkennen. Buenos Aires telt zo’n 3 miljoen inwoners. De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar wij noemen ze trots. Om de Franse vergelijking maar door te trekken, wordt Buenos Aires ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd. De Franse overeenkomst is er zeker nog, maar de grandeur van weleer is iets afgenomen. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een aantal dagen te verblijven.

De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een voorbeeld van deze oude grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over waar hun kinderen zich bevonden die tijdens het bewind van Videla waren verdwenen. Aan dit plein staat tevens het werkpaleis van de Argentijnse president; de Casa Rosada is daadwerkelijk een roze huis.

In de wijk Recoleta is de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een mooie upperclass wijk waar dure boetieks classy boutique hotels proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijkmet smalle straten, kinderkopstraten en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Iedere straathoek heeft een art gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero, het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen. Voor diegene die het échte Buenos Aires zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard, El Caminito is immers de bakermat van de tango.

Argentina - Bariloche Lake DistrictMet een binnenlandse vlucht reis je naar het zogenaamde Zwitserland van Argentinië: Bariloche. Waarom helemaal naar Argentinië vliegen wanneer Zwitserland heel dichtbij is? Een eenvoudige te beantwoorden vraag: omdat Bariloche uitgestrekter is, de chocolade Argentijns, de maaltijden niet alleen bestaan uit kaasfondue, maar ook uit de beste Argentijnse steak. Daarnaast bevind je je hier in de legendarische Andes! Deze gebergteketen strekt zich over 7000km uit en siert het hele Zuid-Amerikaanse continent van noord naar zuid. Wintersporten zijn mogelijk, maar deze reis richt zich voornamelijk op de zomermaanden. Dan kan je hier wandelen, fietsen en mountainbiken, kajakken of je laten varen tijdens een van de boottochten over het Nahuel Huapi meer.

Chile - Lake district - Llanquihue meerDe huurauto staat voor je klaar en je rijdt deze eerste reisdag via een prachtige route door de Andes naar Chili. Hierbij kom je voor de grens eerst nog door het charmante dorpje Villa Angostura. Familie van onze Koningin Maxima heeft hier een restaurant en de familie komt hier dan ook graag. En je kan het ze niet kwalijk nemen. Het is een geweldige plek, dus stop hier vooral even voor een lekker kopje koffie.

Door het Nationaal Park Puyehue rijd je verder richting Puerto Varas waar je aan het einde van de dag aankomt. Puerto Varas is gelegen aan het Llanquihue meer en biedt een prachtig uitzicht op de perfect koonvormige Osorno vulkaan. Deze regio is halverwege de 19de bouw opgebouwd door Duitsers die hier een betere toekomst zochten. Gewapend met wat eenvoudig gereedschap mochten zij het land bewerken in ruil voor eigendom van dat land. Veel van de huizen die je vandaag nog ziet stammen uit deze periode. In Frutillar vertelt het kleine Museo Aleman de Frutillar over die geschiedenis. Daarnaast vind je nog veel Duitse elementen in het straatbeeld; uiteraard door de houten huizen, maar ook kan je in vrijwel ieder kofietentje wel een traditionele “Kuchen” bestellen.

Je hebt hier een dag de tijd om van deze plaats en de omgeving te genieten. Tijdens een rondje om het meer (kleine 200km) rijd je langs plaatsen als Llanquihue, Frutillar met het prachtige Teatro del Lago, Puerto Octay en eventueel nog langs Petrohue. Deze laatste plaats biedt toegang tot de Osorno vulkaan en prachtig intens blauwgroen gekleurde watervallen, de Saltos de Petrohue.

Afstand Bariloche – Puerto Varas: 300km/5hr (asfalt)

Chile - Ralun - ReloncaviVandaag begin je aan de prachtige rit richting het zuiden. Er zijn twee mogelijkheden voor vandaag: via Puerto Montt en vervolgens met een ferry over bij Caleta la Arena, of via de weg door de prachtige bergen via Ralun en Puelo. Bij de tweede optie is het wegdek is wellicht niet perfect, maar de route is prachtig en geeft een mooi beeld van wat je nog allemaal te wachten staat.

Afstand Puerto Varas – Ralún/Cochamó – Hornopirén: 225km/5hr (minder goed asfalt, geen ferry)
Afstand Puerto Varas – Puerto Montt – Hornopirén: 135km/3hr (prima asfalt en ferry)

Chili - Carretera Austral - Ferry Norte Naviera PuelcheVandaag hoeft er niet veel gereden te worden, maar wordt er voornamelijk gevaren. De waterweg is de officiële Ruta 7, het wegnummer van de Carretera Austral. De uitzichten vanaf de ferry op de fjorden zijn prachtig, het Comau fjord bijvoorbeeld is 68km lang en wordt ook wel eens het Leptepu fjord genoemd. Verwacht hier overigens geen stijle kliffen van honderden meters hoog. Je bevindt je al op het meest zuidelijke deel van Zuid-Amerika en het Andesgebergte neemt hier in grootsheid zo langzaamaan af om enkele duizenden kilometers later in de oceaan te verdwijnen.

Het Pumalin Park is een van de grootste eco-attracties van Chili en nog helemaal niet overspoeld door toeristen. In de jaren 90 heeft een zekere Douglas Tompkins 20.000 hectare land gekocht in deze regio met als doel deze te behouden en te behoeden voor exploitatie. Pumalin is onderdeel van het Conservation Land Trust. Het creëren van bewustzijn was ook onderdeel van zijn strategie en hij heeft de beschermde natuurgebieden dan ook ontwikkeld voor ecotoerisme en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Inmiddels is dit Park weer eigendom van Chili, bekend onder de naam “Fundación Pumalin”, en geniet het dankzij de status “Nature Sanctuary” de nodige officiële bescherming van de staat.

In het Park kan je lange en korte wandelingen maken die allemaal door het intens groene Valdiviaanse regenwoud leiden, zoals de begroeiing van deze regio heet. Een heerlijke dag in de buitenlucht dus!

Afstand Hornopirén – Caleta Gonzalo: 90km/5hr (asfalt en ferry)

Chili - merengebied - CochamoJe zet de reis voort naar het zuiden waar de groene bergen, smalle bochtige wegen, prachtige uitkijkpunten je vergezellen. Vergeet vooral niet af en toe uit te stappen voor een foto. En vergeet ook niet linksaf te slaan bij de kruising in Villa Santa Lucía. Een klein dorpje, waar je wel even een heerlijke koffie kunt scoren, voordat je weer doorrijdt naar “Futa”, liefkozend genoemd door de locals.

Het Valdiviaanse regenwoud wordt gekenmerkt door evergreen bomen en een jaarlijkse neerslag van van ca. 4000ml. De nothofagus dombeyi of de coihue en de tepa zijn inheemse soorten die alleen op het zuidelijkhalfrond en dan voornamelijk in Chili en Argentinië voorkomen. Daarnaast staan er langs de kant van de weg enorme ‘Nalca’s”, dit is een chileense rabarbersoort waarvan de bladeren metershoog kunnen groeien. De te spotten fauna in deze regio zijn veel (water) vogels als blackneck swan en ijsvogels, en kleine zoogdieren als de pudu (een hele kleine hertensoort), de kodkod (een kleine katachtige).

Afstand Caleta Gonzalo – Futaleufú: 200km/4,5hr (asfalt en gravel)

Chili - Carretera Austral - NorteNa een dag in de buitenlucht, raften, wandelen, mountainbiken of simpelweg genietend van de rust en de stilte om je heen, vervolgt de weg zich weer naar Argentinië. Je steekt de grens over bij Los Cipreses, en rijdt via Trevelín en het Nationaal Park Los Alerces naar de eindstop voor vandaag: Esquel.  Het Nationaal Park Los Alerces staat bekend om deze zo typische bomen die leven in dit zuidelijke deel van de wereld. De botanische naam van Alerce is de Fitzroya uit de ciprus familie. Deze bomen worden duizenden jaren uit en imponeren louter door hun omvang.

Afstand Futaleufú – Esquel: 75km/1,5hr (asfalt)

Via El Bolsón, een heel aangenaam plaatsje dat lang bekend heeft gestaan als hippie-stadje in Patagonië, reis je weer terug naar Bariloche waar je nog een laatste volle dag te besteden hebt. Tijdens deze dag kan je bijvoorbeeld naar San Martín de los Andes rijden ten noorden van Bariloche; je rijdt dan via de prachtige en fameuze 7 Lagos route.

Afstand Esquel – Bariloche: 285km/4hr (asfalt)

Vandaag lever je de auto weer in op het vliegveld van Bariloche om op het vliegtuig te stappen naar Buenos Aires. In de Argentijnse hoofdstad verblijf je nog een nacht en heb je nog een laatste dag voor eventuele inkopen, een tango-show bij te wonen en een laatste goede steak te eten alvorens weer richting huis te reizen.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Argentinië
Landeninformatie Chili