Project Description

Carretera Austral Noord & Zuid – 18 dagen

De legendarische Carretera Austral garandeert een ware ontdekkingstocht door het prachtige Patagonië. In het noordelijk deel van deze “Zuidelijke Weg” zijn de landschappen weelderig groen en wisselen regenwouden en verlaten fjorden elkaar af. Verder naar het zuiden wordt het landschap weidser en tegelijk surrealistischer. Deze reis kan je maken als selfdrive met een huurauto of in je eigen camper. Uiteraard is de route slechts indicatief bij de huur van een camper.

Deze route gaat deels over asfalt en deels over gravelwegen. Deze zijn prima te rijden met een auto die iets hoger op de wielen staat. Een 4×4 is overigens niet nodig. Vraag naar de mogelijkheden.

Chili - CoyhaiqueNa aankomst op de luchthaven in Balmaceda, brengt een transfer je naar het onderkomen voor de nacht in het aangename Coyhaique. Dit is alvast een voorproefje van wat je de komende weken te wachten staat. De weg kronkelt door het prachtige landschap door langs bossen en rivieren en komt uit in de hoofdstad van de regio Aysen. Coyhaique is een jonge nederzetting die in 2029 pas zijn honderdjarige bestaan zal vieren. Inmiddels leven er een kleine 60.000 mensen die werkzaam zijn bij overheidsinstanties of leven van het toerisme. Vroeger was dit, evenals de pampa’s van Argentinië een gebied van schapenherders. Deze kom je onderweg ongetwijfeld nog tegen, en ook op het centrale plein van Coyhaique, dat een gezellig centrum met wat leuke cafés en restaurants heeft. Het is een echt hub voor iedere reiziger op de Carretera Austral en hier kan dan ook weer even normaal worden ingekocht.

Huurauto: auto ophalen vliegveld en op eigen gelegenheid naar Coyhaique rijden.
Accommodatie: Patagonia House

Afstand Balmaceda – Coyhaique: ca.55km / 1hr

Chili - Carretera Austral - Norte PumalinDe oorspronkelijke bewoners van Chileens Patagonië waren de Tehuelches die in heel Patagonië gevestigd waren, de Kawesqar die alleen de Chileense fjorden bewoonden en de Chonos, afkomstig van de Chiloe. Gelaatstrekken van deze bevolkingsgroepen zien we niet veel terug in de gezichten van de lokale bevolking. De visserij die voor hen zo belangrijk was, vormt nog steeds een belangrijke bron van inkomsten. Het is alleen zo dat de bevolking die vandaag de dag in dit gebied woont, zich hier in de 19de eeuw heeft gevestigd om schapen te houden.

Via Villa Mañihuales en Puyuhuapi reis je noordwaarts naar Risopatrón. Je verblijft twee nachten in Risopatrón. Dit is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Queulat National Park, thuisbasis van de Ventisquero gletsjer. Deze gletjser ‘hangt’ werkelijk aan de berg en je kan dit natuurverschijnsel van redelijk dichtbij bewonderen.
Accommodatie: Hostería Alemana.

Afstand Coyhaique – Risopatrón: ca. 225km / ca. 4hr

Chili - Carretera Austral - Norte PumalinHet Pumalin Park is een van de grootste eco-attracties van Chili en nog helemaal niet overspoeld door toeristen. In de jaren ’90 heeft een zekere Douglas Tompkins 20.000 hectare land gekocht in deze regio met als doel deze te behouden en te behoeden voor exploitatie. Pumalin is onderdeel van het Conservation Land Trust. Het creëren van bewustzijn was ook onderdeel van zijn strategie en hij heeft de beschermde natuurgebieden dan ook ontwikkeld voor ecotoerisme en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Inmiddels is dit Park weer eigendom van Chili, bekend onder de naam “Fundación Pumalin”, en geniet het dankzij de status “Nature Sanctuary” de nodige officiële bescherming van de staat.

In het Park kan je lange en korte wandelingen maken die allemaal door het intens groene Valdiviaanse regenwoud leiden, zoals de begroeiing van deze regio heet. Een heerlijke dag in de buitenlucht dus!
Accommodatie: Cabañas Caleta Gonzalo.

Afstand Risopatrón – Caleta Gonzalo: 250km / ca. 4hr

Chili - Carretera Austral - NorteJe zet de reis voort naar het zuiden waar de groene bergen, smalle bochtige wegen, prachtige uitkijkpunten je vergezellen. Vergeet vooral niet af en toe uit te stappen voor een foto!

Het Valdiviaanse regenwoud wordt gekenmerkt door evergreen bomen en een jaarlijkse neerslag van van ca. 4000ml. De nothofagus dombeyi of de coihue en de tepa zijn inheemse soorten die alleen op het zuidelijk halfrond en dan voornamelijk in Chili en Argentinië voorkomen. Daarnaast staan er langs de kant van de weg enorme ‘Nalca’s”, dit is een chileense rabarbersoort waarvan de bladeren metershoog kunnen groeien. De te spotten fauna in deze regio zijn veel (water-) vogels als de zwarthalszwaan en ijsvogels, en kleine zoogdieren als de pudu (een hele kleine hertensoort) en de kodkod (een kleine katachtige).

Na de afslag bij Villa Santa Lucia is de weg niet meer geasfalteerd, maar de kwaliteit van de gravelwegen is over het algemeen prima. Altijd wat afhankelijk van de omstandigheden tijdens de winter. De weg is werkelijk verbluffend door de bergen, het bos en de Futaleufú rivier die je hier met regelmaat tussen de bomen door ziet schitteren.
Accommodatie: El Barranco.

Afstand Caleta Gonzalo – Futaleufú: 210km / ca. 4hr

Het is zeker geen straf om een deel van dezelfde weg terug te rijden naar de kruising en door naar het zuiden. We raden je aan om naar Palena te rijden; de weg is ook niet verhard, maar de rust is heir compleet…
Accommodatie: Refugio Los Cisnes.

Afstand Futaleufú – Palena – Villa Amengual: 275km / ca. 6hr

Chile - Carretera Austral - Cerro Castillo

Chileens Patagonië is afwisselend en verbluft telkens weer. In Coyhaique had je het weelderige Valdiviaanse regenwoud al achter je gelaten en in dit zuidelijker deel van de Carretera Austral wordt het alleen maar droger en weidser. 95km ten zuiden van Coyhaique ligt het plaatsje Villa Cerro Castillo, gelegen aan de voet van een groots gebergte: Cerro Castillo. Het is een pittige wandeling van ca. 6hr naar een prachtig bergmeer, maar het uitzicht is werkelijk verbluffend. De bergkam lijkt werkelijk kantelen te hebben, zoals een kasteel. Aan de voet van de steile bergwand ligt een indrukwekkend diep turquoise gekleurd bergmeer.

Zodra je Villa Cerro Castillo uitrijdt wordt de omgeving ruimtelijker en verdwijnt het asfalt voorlopig écht. Vanaf nu rijd je alleen nog over prima gravelwegen. Je volgt eerst de stroming van de Ibañez rivier die westwaarts stroomt en later blijft de Río Murta je vergezellen tot aan het General Carrera meer. De route langs het General Carrerra meer is werkelijk verbluffend met na iedere bocht weer een ander mooi uitzicht. Je overnacht in het charmante Puerto Rio Tranquilo gelegen aan de oever van het meer.

Je hebt een volle dag op deze fijne plek die tevens de uitvalsbasis is voor een bezoek aan de Capillas de Marmol en de Valle de Exploradores.
De eerste zijn rotsformaties die zo’n 15 duizend jaar geleden door de erosie van het water zijn ontstaan. Vandaag de dag kunnen we een marmeren kathedraal, een marmeren kapel en een marmeren grot herkennen in deze unieke rotsen. Het zonlicht op het melkachtige turquoise water en het witmarmeren steen maken deze tocht echt uniek.

De Valle de los Exploradores, ofwel de  vallei van de ontdekkingsreizigers, ligt richting het westen en biedt de kans om op de Exploradores gletsjer te lopen en je daadwerkelijk ín de ijsmasse te begeven. Een magische ervaring. Dit ijsveld is onderdeel van het Noordelijke Patagonische IJsveld en valt in zijn geheel in het San Rafael National Park. De San Rafael gletsjer is hier een onderdeel van en ook te bezoeken met wat meer tijd.
Accommodatie: Hostal El Puesto.

Afstand Villa Amengual – Puerto Rio Tranquilo: 360km / ca. 6hr

Chili - Carretera Austral - Caleta TortelDe gravelweg loopt verder naar het zuiden en passeert zuidwaarts de welbekende oranje brug die over de monding van het meer stroomt die verbinding maakt met het Lago Bertrand iets verder naar het westen. Verder naar het zuiden, zo’n 35 km voor het plaatsje Cochrane, komen we aan bij nog een must-see van de Carretera Austral: de samensmelting van de rivieren Baker en Nef. De Nef rivier is maar kort en bevat eigenlijk alleen maar gletsjer smeltwater, waardoor het water een melkachtige kleur heeft. de Rio Baker daarentegen is veel langer en heeft de typische heldere turquoise kleur die we inmiddels al vaker hebben gezien. Dankzij een niveauverschil van de rivieren van 10 meter, vindt dit schouwspel plaats onder het gedonder van al dat prachtige water.

Vrijwel aan het einde van de Carretera Austral overnachten we vanavond in het kleine plaatsje Caleta Tortel. Dit dorp is omgeven door fjorden, eilanden en kanalen. De huizen staan op palen en je bereikt de kleurrijke huizen van dit dorp dan ook via houten loopplanken.
Accommodatie: Entre Hielos.

Afstand Puerto Río Tranquilo – Caleta Tortel: 240km / ca. 6hr

Chili - Lago O HigginsWe rijden door naar het absolute eindpunt van de Carretera Austral. Alleen de fietsers en wandelaars kunnen hier nog verder naar het zuiden reizen met boot en over land om uiteindelijk de Argentijnse grens over te steken. Wij blijven in Chili en verblijven een volle dag in het dorpje Villa O’Higgins, vernoemd naar de Chileense vrijheidsstrijder Bernardo O’Higgins.

Deze  gemeenschap letterlijk aan het einde van de begaanbare wereld telt een kleine 700 inwoners. Deze inwoners zijn hier in de 20ste eeuw komen wonen na een ruzie tussen Chili en Argentinië over landrechten. Het dorp is pas in 1966 gesticht en nog veel later is de huidige weg aangelegd; dit was namelijk pas in 1999. Een bijzondere plek dus om te zijn waar je prachtige wandelingen kan maken, kan gaan vliegvissen met de locals of een boottocht kan maken over het Lago O’Higgins. (aan Argentijnse zijde heet ditzelfde water Lago San Martin) Verwacht hier geen drukte en luxe cafés en restaurants: hier ga je écht helemaal puur terug naar de natuur. Je overnacht overigens wel in een heel aangename lodge.
Accommodatie: Rumbo Sur.

Afstand Caleta Tortel – Villa O’Higgins: 155km / ca. 5hr

Argentina Patagonia, Carretera Austral - Valle ChacabucoWe rijden weer terug naar het noorden. Het mag duidelijk zijn dat het geen straf is om hetzelfde traject weer noordwaarts te rijden. Na zo’n vijf uur, een kleine 20km na Cochrane, is de afslag oostwaarts naar de Chacabuco Vallei. De Valle Chacabuco laat weer eens zien hoe uitzonderlijk afwisselend deze omgeving is. Een brede vallei met veel grasland dat in het voorjaar fris groen is en in het najaar prachtig geel kleurt in de zon. Deze vallei is onderdeel van het Patagonia Park, en evenals Pumalin in het noordelijke deel van de Carretera Austral, valt deze regio onder de vleugel van de Douglas Tompkins Conservation trust, tegenwoordig onderdeel van Patagonia Park.

Veel plaatsen op de Carretera Austral hebben een eigen micro-klimaat en dit betekent voor de Valle Chacabuco dat de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot 25-30 graden en dat de neerslag beperkt blijft. Vergeet overigens niet dat we nog altijd in Patagonië zijn en de wind vrij spel heeft. De wind lijkt wel de enige constante is deze regio.
Accommodatie: Último Paraíso.

Afstand Villa O’Higgins – Valle Chacabuco/Cochrane: 250km / ca. 7hr

Chile - Carretera Austral - Lago General CarreraJe verblijft twee nachten in Puerto Guadal aan het Lago General Carrera. Het is ook mogelijk om Valle Chacabuco op de volle dag in Puerto Guadal te bezoeken. In het dorp zijn wat restaurantjes en cafés, maar de rust en de natuur voeren hier de boventoon. Maak dan een boottochtje over het meer of een wandeling naar de Maquí watervallen.

Op dag 18 rijd je richting Chile Chico langs de oever van het grootste meer van Chili: Lago General Carrera. De naam van dit meer aan de andere zijde van de grens is overigens Lago Buenos Aires. De uitzichten op het meer zijn werkelijk fenomenaal en het is dan ook heerlijk om hier nog van de Carretera Austral te genieten. Met de veerboot reizen we via Chile Chico terug naar Balmaceda waar je de auto weer inlevert.
Accommodatie: El Mirador de Guadal

Afstand Puerto Guadal – Chile Chico: 105km / ca. 2,5hr
Afstand Chile Chico – Puerto Ibañez – Balmaceda: 90km / ca. 4hr (inclusief ferry Chile Chico – Puerto Ibañez) (ca. 5hr naar Coyhaique)

Meer informatie?
Data en prijzen
Camperreizen
Landeninformatie Chili