Project Description

Chili Totaal – 20 dagen

Een prachtige reis door Chili van Centrum naar Zuid naar Noord. Startend in het kloppend hart van het land Santiago en vervolgens door naar de kust en de wijnregio ten zuiden van de hoofdstad. Santa Cruz en de vele wijnvalleien en huizen zijn prachtig. In het zuiden staan het Merengebied en Zuidelijk Patagonië op het programma. Na een vlucht van zo’n 4000km ben je nog steeds in hetzelfde land… Het uiterste noorden geeft een heel ander beeld met spectaculaire vergezichten en natuurschoon.

Tijdens de reis is drie keer een periode autohuur opgenomen. Dit geeft ontzettend veel vrijheid. Deze route gaat vrijwel geheel over asfaltwegen al zijn er mogelijkheden wat gravelwegen mee te pakken. Deze zijn prima te rijden met een auto die iets hoger op de wielen staat. Een 4×4 is overigens niet nodig. Vraag naar de mogelijkheden.

JChili - Santiago de Chilee vliegt door de nacht naar Santiago waar je de volgende dag in de ochtend aankomt. Onze vertegenwoordiger staat hier te wachten om je naar het hotel te brengen. Deze eerste dag in Chili is er een om rustig te acclimatiseren en de stad wat te leren kennen.

Santiago de Chile is de hoofdstad en veruit de grootste stad van Chili. Van de 17 miljoen Chilenen, wonen er maar liefst 7 miljoen in deze zogenaamde región metropolitana, ofwel stedelijk gebied rondom de hoofdstad. Middenin het centrum ligt de Cerro Santa Lucía van waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. In de omliggende wijk Lastarria zijn veel leuke boetieks, cafés en restaurants waar je overheerlijk kan eten. Aan de voet van de Cerro San Cristobal ligt de wijk Bellavista, de kunstenaarswijk waar street art het straatbeeld bepaalt. Hier staat ook een van de huizen van Pablo Neruda, La Chascona. In het zogenaamde centro, vind je het presidentieel paleis en het altijd aanwezige centrale plein, Plaza de Armas. Genoeg te zien en te beleven hier in de Chileense hoofdstad.

Chili - ValparaisoOp weg van Santiago naar Valparaíso rij je door de wijnregio Casablanca. Hier kan je de eerste wijnstop inplannen; bij het wijnhuis Matetic bijvoorbeeld. Je rijdt door de Valle Casablanca naar de kust en hier bevinden zich al veel zogenaamde “viñedos” op de route.
Valparaíso is de oude, levendige havenstad gebouwd tegen een berg waar je prachtige muurschilderingen tegenkomt en waar je de Nobelprijswinnaar Pablo Neruda op ieder moment om de hoek verwacht… Pablo Neruda heeft verschillende huizen in de Valle Central: La Sebastiana, Isla Negra en La Chascona. De eerste staat in Valparaíso en een bezoek is zeker de moeite waard. Isla Negra bevindt zich zo’n 75km ten zuiden van Valparaíso en is een prachtige gelegen aan de kust. het laatste La Chascona staat in de wijk Bellavista in Santiago. In zijn bundel Oda Elementales draagt hij odes op aan de liefde, aan de zee, aan de lucht en aan artisjokken.. In dezelfde bundel heeft hij ook een ode aan Valparaíso geschreven.
Viña del Mar is de favoriet van de Chilenen zelf. Een moderne en mondaine stad, een plek waar Chilenen naar het strand gaan, een plek waar je heen gaat om te kijken en om gezien te worden. Viña del Mar staat bekend om het Festival de Viña. Een internationaal songfestival waar sterren van over de hele wereld optreden. Ieder jaar in februari staat de stad op z’n kop en kijken zo’n 150 miljoen kijkers naar dit festival vanuit hun luie stoel. Het is ook mogelijk en aan te raden om een bezoek aan Isla Negra te brengen. Hier staat een van de huizen van Pablo Neruda: een prachtige plek en je kan er overheerlijk lunchen met uitzicht over zee.

Afstand Santiago – Valparaíso: 120km/2hr

Chile - Colchagua - Lapostolle - wijnWe rijden zuidwaarts naar de grootste en meest bekende wijnregio van Chili: in de vallei van Colchagua ligt Santa Cruz, een mooie en rustige plek en perfecte uitvalsbasis voor het bezoeken van wijngaarden en te genieten van de rust van deze regio. mocht je onderweg nog een stop willen inplannen aan de kust, dan is dat zeker ook mogelijk. Pichilému is een bekende badplaats voor Chilenen die van surfen houden. Mocht je tijd en zin hebben voor nog wat meer seabreeze, dan kan je hier makkelijk nog even wat tijd inplannen voor een stop en een wandeling langs het strand of een duik in de oceaan. En dan rijd je toch echt door naar de wijnen…
De meeste wijnhuizen hebben hun wijngaarden verdeeld over verschillende valleien op verschillende hoogtes, luchtvochtigheid en temperaturen. Vandaar ook de variaties in het resultaat. De meeste wijnhuizen vind je in de centrale vallei ofwel de Valle Central. (Spaans is écht niet zo moeilijk..;-) Uit de Colchagua en Cachapoal Vallei komen de beste Malbecs, Cabernet Sauvignons, Carménères en Syrahs. De Carménère druif komt van origine uit Frankrijk, maar is na de ‘verdwijning’ aldaar in het nieuwe continent weer herontdekt. Gelukkig maar!
Een fietstocht door de Colchagua vallei bijvoorbeeld is op zich al aan te raden en als je dan bij een familie aan kan sluiten om te horen over hun succesverhaal in de wijnhandel, dan is de dag compleet. Dat is het namelijk precies: met een gids eropuit om een heerlijk stuk te fietsen door de Colchagua Vallei en te genieten van het uitzicht. Tijdens een bijzondere excursie ontmoet je de eigenaren van een kleinschalig wijnhuis die inmiddels Carménère, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot én een bijzondere blend die Zafarrancho heet. Het mag duidelijk zijn dat er hier volop wordt geproefd…, je bent immers niet voor niets op de fiets gekomen. Aan het einde van dag 6 lever je de auto weer in in Santiago. Morgen vlieg je naar het zuiden…

Afstand Valparaíso – Santa Cruz: 225km/3hr

Chili - Araucania - MapucheTemuco, Villarrica en Pucón liggen in het noordelijk deel van het Chileens merengebied. Naast buitensporten als wandelen, fietsen en raften kan je hier nog een bijzondere activiteit ondernemen: een vulkaan beklimmen. De Villarica vulkaan is perfect gevormd vulkaan en is tot op de dag van vandaag actief. In de krater is een werkelijk lavameer en dat is uniek voor een vulkaan. Het uitzicht over het Villarica meer is werkelijk prachtig op een mooie dag. Pucón is een gezellige plaats met veel opties voor leuke en knusse restaurants en cafés.
Daarnaast is dit deel van het Merengebied woonplaats van de Mapuche Indianen; Pucón in het Mapudungún, betekent ‘ingang naar de bergen’. Sinds de jaren ’90 is er sprake van een herwaardering van de Mapuche cultuur en taal. Niet alle Mapuche zijn open over en trots op hun herkomst. Sommigen spreken er liever niet over of ontkennen hun Mapuche roots, anderen zijn uitgesproken trots op of ervaren het gewoon als hun herkomst. Niets meer en niets minder. Voor ons als buitenstaanders is het supermooi om de klederdracht van de Mapuche te zien en hun kleurrijke vlag te zien wapperen.

Afstand Temuco – Pucón: 100km/1,5hr (asfalt)

Chili - Lakes - Huilo HuiloJe rijdt zuidwaarts richting het dorpje Panguipulli en Puerto Fuy. Het is een prachtige route langs het Panguipulli meer en deze regio is werkelijk een beetje magisch. Het is niet voor niets dat de Mapuche hier het contact met Moeder Aarde bewaren. Vanuit Puerto Fuy kan je naar het biologisch reservaat van Huilo Huilo Het is een plek om uit te rusten en op te laden, en ook om actief en fysiek bezig te zijn. Wandelen, kajakken, raften, mountainbiken of paardrijden behoren allemaal tot de mogelijkheden. Na een dag van activiteit, kan je de spieren rust geven in de Spa gaan, een van de lekkere biertjes proeven in de lokale brouwerij of genieten van een overheerlijk glas Chileense wijn.

Afstand Pucón – Puerto Fuy: 135km/2hr (asfalt)

Chili - Merengebied - Osorno beklimmingDe reis zet zich zuidwaarts voort. Onderweg kan je nog stoppen in de plaats Osorno of bij het mooie Puyehue Meer. Het uitzicht op de Puntiagudo vulkaan is hier prachtig. Puntiagudo betekent overigens ‘puntig’ en de vulkaan laat zich dan ook eenvoudig herkennen.
Puerto Varas is gelegen aan het Llanquihue meer en heeft een prachtig uitzicht op de perfect koonvormige Osorno vulkaan. Deze regio is halverwege de 19de bouw opgebouwd door Duitsers die hier een betere toekomst zochten. Gewapend met wat eenvoudig gereedschap mochten zij het land bewerken in ruil voor eigendom van dat land. Veel van de huizen die je vandaag nog ziet stammen uit deze periode. In Frutillar vertelt het Museo Aleman de Frutillar over die geschiedenis. Daarnaast vind je nog veel Duitse elementen in het straatbeeld; uiteraard door de houten huizen, maar ook kan je in vrijwel ieder kofietentje wel een traditionele “Kuchen” bestellen.
Tijdens een ronde om het Llanquihue meer (kleine 200km) rijd je langs plaatsen als Llanquihue, Frutillar met het prachtige iets té grote Teatro del Lago, Puerto Octay en eventueel nog langs Petrohué. Deze laatste plaats biedt toegang tot de Osorno vulkaan en ligt in het oudste Nationaal Park van Chili: Vicente Perez Rosales. De prachtig intens blauwgroen gekleurde watervallen, de Saltos de Petrohue, zijn een bezoek meer dan waard.

Afstand Puerto Fuy – Puerto Varas: 300km / 4hr

Chili - Torres del Paine - Los CuernosDe auto wordt weer ingeleverd en een binnenlandse vlucht brengt je naar Punta Arena in het uiterste zuiden van Chili. Hier haal je de nieuwe huurauto op en rij je naar het knusse Puerto Natales, uitvalsbasis voor een van de hoogtepunten van iedere reis naar Chili: het Nationaal Park Torres del Paine. De granieten Torens van Paine zijn al van verre zichtbaar. In het park zijn veel wandelingen te maken of een boottocht bijvoorbeeld naar de Grey Gletsjer. Vergeet overigens niet dat het natuurschoon niet beperkt is gebleven tot de grenzen van het Nationaal Park! Erbuiten heeft dit deel van Patagonië namelijk ook veel te bieden. Cerro Baguales bijvoorbeeld is een ruig gebied waar je kan wandelen of te paard de omgeving kan verkennen. Daar waar de cowboys ‘guachos’ heten in Argentinië is de Chileense naam ‘Huaso’. Deze mensen zijn uitermate bedreven in het paardrijden en vee drijven.

Afstand Puerto Varas – Puerto Montt: 30km/20min
Afstand Punta Arenas – Puerto Natales: 250km/3hr

Chile San Pedro Atacama - Laguna MiscantiHoezo het land van extremen? Daar kom je achter na de vlucht van Punta Arenas naar Calama. Van Calama brengt een gedeelde transfer je naar San Pedro de Atacama. Je bent aangekomen in de droogste woestijn ter wereld: de Atacama woestijn. San Pedro de Atacama is al decennialang dé toeristische trekpleister in het noorden van Chili. En dit in het geheel niet zonder reden. Zowel natuurlijke als culturele bezienswaardigheden maken een bezoek aan San Pedro de moeite meer dan waard. Het zoutmeer van Atacama met de bijzondere zoutkristallen, de Tatio geysers die ’s ochtends vroeg in de kou het best zichtbaar zijn en de maanvallei die juist bij zonsondergang magisch is. De Lagunas Altiplanicas zijn de meren Miñiques en Miscanti die met hun flamingo’s een onuitwisbare indruk achter zullen laten. Culturele bezienswaardigheden zijn het fort van Pukara de Quitor daterend uit de 12de eeuw en het traditionele Tulor. Huur en fiets om San Pedro en de omgeving te verkennen. Het is de rust en stilte die de woestijn zo bijzonder maken en dat ervaar je perfect op de fiets. Een aantal excursies in San Pedro de Atacama is het best te ontdekken met een georganiseerde excursie, Valle de la Luna bijvoorbeeld en de Tatio Geysers.

Na een laatste nacht in de Chileense hoofdstad te hebben doorgebracht, vlieg je naar je volgende bestemming in Chili of naar huis.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Chili