Project Description

Eclipsreis Antarctica & Patagonië 2021 – 32 dagen

Een ontdekkingstocht door het prachtige Patagonië én het unieke zevende continent Antarctica. In El Calafate komen de eerste besneeuwde bergtoppen en gletsjers in beeld. De perfecte start van een reis die van leeg naar leger gaat, van stil naar stiller, van mens naar natuur. En dan gaat het natuurlijk allemaal om die seconden stilte waar de wereld even stopt met ademen: de totale Eclips, een volledige zonsverduistering, op Antarctica. Een Unieker reis dan deze is niet te bedenken…

Een bijzonder natuurfenomeen dat soms enkele jaren achter elkaar plaatsvindt en dan weer tientallen jaren op zich laat wachten: een complete en volledige zonsverduistering. In juli 2019 en december 2020 viel het geluk op Argentinië en Chili en in december 2021 is het alweer raak in dezelfde regionen. Dan vindt er een complete zonsverduistering plaats op Antarctica en wel op 4 december 2021. Deze reis is een combinatie van het indrukwekkende Patagonië en Antarctica. De reis door Patagonië is een self-drive waar je met je eigen huurauto de gletsjers, bergmeren en de weidsheid ontdekt die zo uniek is voor Patagonië. Het tweede deel van de reis is een expeditie cruise waarbij onder begeleiding van bevlogen specialisten als biologen, geografen, geologen en fotografen een reis naar de Falklandeilanden, South Georgia en natuurlijk Antarctica wordt gemaakt. Een ontdekkingsreis per expeditieschip van 19 dagen die start en eindigt in Ushuaia.

Deze reis wordt individueel of voor een groep op maat gemaakt. Vraag naar de mogelijkheden. Een soortgelijke reis zonder eclips? Ook dat is mogelijk: Patagonië & Antarctica 22 dagen.

Argentina Buenos Aires - La BocaNa aankomst in Buenos Aires is er tijd om de stad te verkennen, de hoofdstad van dit enorme land die 3 miljoen inwoners telt. De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar wij noemen ze trots. Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd en de Franse overeenkomst is er zeker nog, maar de grandeur van weleer is iets afgenomen. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een paar dagen te verblijven.

De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een voorbeeld van de oude grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over waar hun kinderen zich bevonden. Aan dit plein is tevens de zetel van de Argentijnse regering gevestigd in de Casa Rosada; dit is daadwerkelijk een roze huis.

In de wijk Recoleta is de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een mooie upperclass wijk waar dure boetieks zogenaamde classy boutique hotels proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijk met smalle straten, kinderkopstraatjes en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Op vrijwel iedere straathoek vind je wel een Art Gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero; het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen. Voor diegene die het échte Buenos Aires van weleer zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard, dit is immers de bakermat van de Argentijnse tango.

Argentinie - Patagonia - El Calafate - Perito MorenoEen binnenlandse vlucht brengt je naar het uiterste zuiden van Argentinië: El Calafate.
Dit stadje is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer. Gletsjers zijn stuk voor stuk op hun eigen manier bijzonder, maar het schouwspel dat je hier te zien krijgt is uniek. De glijdende ijsmassa komt hier werkelijk de bergen uit, terwijl vrijwel alle gletsjers ter wereld zich juist terugtrekken. Iedere dag verplaatst het ijs zich tussen de een en twee meter en dat hoor je. Als je even wacht valt er altijd een brok ijs de gletsjer in; soms zichtbaar aan de voorkant van de ijswand, soms binnenin de ijsmassa. Een indrukwekkend donderend geluid is het gevolg. De breedte van de gletsjer is ongeveer 5 km en de ijswand voor je neus is ongeveer 75 meter hoog. Er zijn wandelpaden voor het ijs gemaakt, waardoor je een prachtig uitzicht hebt en je daarnaast heel klein voelt naast dit unieke natuurfenomeen. Ook hier is het mogelijk om een gletsjertrekking te maken op het ijs. Vergeet ook een bezoek aan het Glaciarium Museo del Hielo niet waar de geologische geschiedenis van deze regio met woord en beeld wordt toegelicht. Je kan er ook nog een kopje koffie of cocktail drinken in de ijsbar.

Het is mogelijk om Perito Moreno en het Glaciarium te bezoeken tijdens een dagexcursie met een gids of op eigen gelegenheid. Je rijdt in het laatste geval met de huurauto naar het Nationaal Park.

El Calafate – Perito Moreno: 75km / 1hr

Argentinie - Patagonia - El Chalten - FitzroyZo’n 215km ten noorden van El Calafate ligt het plaatsje El Chaltén gelegen in het Nationaal Park Los Glaciares. Los Glaciares dankt zijn naam uiteraard aan de vele gletsjers die hier het zuidelijke Patagonische ijsveld vormen. Daar waar we eerst door het Noordelijke ijsveld reden, zijn we inmiddels aangekomen in het indrukwekkende zuiden van het Patagonische ijsveld.

El Chaltén is een jong dorpje, gesticht in 1985, dat voornamelijk groot is geworden dankzij het toerisme. Deze plek is bijzonder omdat hij ten eerste ín het Nationaal Park ligt en ten tweede omdat het een uitvalsbasis is voor trekkings in het Fitzroy massief. De naam El Chaltén in de Tehuelche taal betekent ‘rokende berg’. Doordat er vaak een wolk hangt rond de hoogste piek, dachten de Tehuelche dat het een vulkaan was die continu actief aan het roken was.
Je hebt hier twee volle dagen om enkele van de vele wandelroutes te nemen die direct uit het dorp vertrekken. Er zijn veel verschillende wandelingen mogelijk voor ieder gewenst niveau. Ze hebben gemeen dat ze stuk voor stuk prachtig zijn en een groot aantal geeft uitzicht op het karakteristieke Fitzroy massief. Een andere optie is om de auto te pakken en naar het Lago del Desierto te rijden; vooral in het najaar kleurt het lenga-bos hier en zijn de kleuren prachtig warm rood. Kajakken, vissen, gletsjerhiken of paardrijden horen hier ook allemaal tot de mogelijkheden.

El Calafate – El Chaltén: 215km / 3,5hr
El Chaltén – El Calafate: 215km / 3,5hr

Argentina Patagonia - UshuaiaJe levert de auto in op het vliegveld van El Calafate voor de vlucht naar Ushuaia: Fin del Mundo. Helemaal het einde van de wereld is het natuurlijk nog niet, maar wel de zuidelijkste stad van Argentinië. Je hebt hier nog een volle dag om de omgeving te verkennen voordat de expeditie naar Antarctica vertrekt.

Letterlijk betekent Tierra del Fuego Vuurland en die naam is te danken aan de Portugese ontdekkingsreiziger Fernandez Magellán die rook en vuur zag toen de schepen het gebied naderden. De regio wordt al zo’n 12.000 jaar bewoond door verschillende bevolkingsgroepen als de Yamana, Kaweskar en Ona. Ondanks de welkome ontvangst door de inheemse bevolking, zorgde de aanwezigheid van de Europeanen voor ziektes en uitroeiing. In 19de en begin 20ste eeuw stond de economie hier in het teken van de goudkoorts en de schapen. Veel Chilenen, Argentijnen en Europeanen zijn hun geluk in Patagonië gaan beproeven. Zowel de goudkoorts als de ‘sheep farming boom’ hebben niet heel lang geduurd. Het goud was op en de wol uit andere landen werd goedkoper en prijzen van transport stegen. Toch wordt hét ultieme plaatje van Patagonië nog steeds gevuld met een schapenboerderij, een Estancia, met populieren en prachtig mooi zonlicht.

Tijdens het verblijf in Ushuaia kan je een bezoek brengen aan het Nationaal Park Tierra del Fuego, alvast een boottochtje maken op het Beagle kanaal of een Estancia bezoeken.

Oceanwide MV JanssoniusVandaag ga je aan boord van het schip M/V Janssonius dat je naar het Witte Continent gaat brengen. Een warm welkom door crew en kapitein zijn goede voortekenen voor deze reis. (klik hier voor een complete beschrijving van de expeditie)

Deze eerste dagen breng je door aan boord van het schip. De bekende en ook beruchte Drake Passage is het water tussen de twee continenten en het is hier dat warme en koude golfstromen elkaar vinden. Sir Francis Drake was een Britse ontdekkingsreiziger die in de 16de eeuw als eerste de wereld rondvoer. De wateren in de Drake Passage zijn berucht, maar met wat geluk genieten jullie onderweg van de zogenaamde “Drake Lake” in plaats van een “Drake Shake”…

Tijdens de reis naar Antarctica word je door de bevlogen bemanning van het expeditieschip voorbereid op al het moois dat komen gaat. Gidsen vertellen uitgebreid over de geschiedenis, de huidige realiteit en de flora en de fauna van het continent. Zo kom je letterlijk goed beslagen te ijs en kan je het beste halen uit het verblijf op het continent.

Antarctica - Brown Bluff pinguin

A Chinstrap Penguin (Pygoscelis antarctica) explodes out of the water while swimming in waters near Brown Bluff. Antarctic Peninsula.

Tijdens het verblijf ga je dagelijks van boord om met de zodiacs aan land te gaan. Soms met laarzen, soms met stijgijzers onder kunnen we het continent betreden. Een continent van extremen waar je soms overvallen wordt door de stilte en soms door vallende ijsschotsen van gletsjers. Of de pinguïns houden je bezig met hun vrolijke gepiep en gezellige gestuntel. Een van de weinige garanties is dat de pinguïns nooit vervelend… Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er op verschillende plekken gestopt. De Gerlache Strait is een prachtige ‘zeestraat’ die veel wildlife biedt en werkelijk verbluffende uitzichten. Aan het einde van deze straat kom je aan bij het Lemaire kanaal, ook wel de “Kodak gap” dankzij het unieke uitzicht. De South Shetlands, Deception Island of de landingsplaats Brown Bluff bijvoorbeeld kunnen worden aangedaan. De landingsplaatsen zijn altijd afhankelijk van de actuele weersomstandigheden; veiligheid staat immers te allen tijde voorop.

Welke dieren komen we hier nu voornamelijk tegen?

Pinguïns als de adélie pinguïn, de keizerspinguïn, ezelspinguïn (gentoo penguin) en de macaronipinguïn die zijn naam dankt aan de modieuze en opvallende kuif van deze bijzondere dieren. Voor de vogelspotters zijn albatrossen, aalscholvers, ijshoenders, sterns, stormvogels (petrels) en meeuwen te spotten. Van iets groter formaat zijn de zeezoogdieren: blauwe vinvissen, bultruggen, potvissen, vinvissen, orka’s, dwergwalvissen en zuidkapers noemen deze ruige zeeën hun thuis.

Antarctica 15th January – 19th February, 2013 (Rolf Stange)

Tijdens de tocht richting het oosten naar de eclips kom je ijsbergen tegen en de kans op walvissen spotten is zeer zeker aanwezig. Ook de kans op het spotten van zogenaamde Antarctische stormvogels (petrels) is aanzienlijk hier. De kapitein gaat op zoek naar een plek om de eclips zo goed mogelijk te kunnen aanschouwen en ervaren.

Argentinie - Eclips 2020

De positie waarin het schip zich zal manoeuvreren bevindt zich in het centrum van de schaduw van de maan en zo mogelijk in de Scotia Sea ijsrand ten noorden van de Weddell Sea. Deze ijsrand bevindt zich op circa 60°S, 41°W.

Voor de kenners, hieronder enkele coordinaten van de schaduw van de maandag:
7.06 UTC: 58º 47.7′ S – 42º 45.2′ W, 1′ 39″ , 8 graden boven de horizon
7.08 UTC: 60º 42.4′ S – 40º 59.8′ W, 1′ 42″ , 9 graden boven de horizon
7.10 UTC: 62º 22.3′ S – 39º 48.0′ W, 1′ 44″, 11 graden boven de horizon

Uiteraard wordt er getoast op dit bijzondere moment. Voor een exact verloop van de eclips, kijk op deze pagina van de Nasa.

Chile Patagonia - Mare Australis mysterious skiesWe komen noordwaarts nog voldoende ijsschotsen tegen en de indrukwekkende endemische vogels. Tijdens de vaardagen word je aan dek vergezeld door albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes. Als het weer het toelaat is het natuurlijk heerlijk om uit te waaien aan dek en de vogels van dichtbij te bekijken. Zo niet, dan zit je heerlijk warm binnen met een goed boek.

Antarctica - South Georgia pinguinsZuid-Georgia is een eiland in de Zuidelijke Sandwich Eilanden. In de 18de en 19de eeuw werd het bezocht/bewoond door de walvisjagers en zeehondenjagers. Sinds 1960 is de walvisvaart verboden en zijn er geen permanente bewoners meer.
Op South Georgia en de Falklands komt de koningspinguïn voor. Deze vind je niet in Antarctica. Het verschil tussen deze twee dieren? Ze hebben beiden een geel/oranje vlekken op de keel en hals. Echter, de keizerpinguïn is aanzienlijk groter dan de koningspinguïn; 1,20 meter en een gewicht van 30kg tot 40kg tegenover 70-100cm en zo’n 10kg tot 18kg. Daarnaast is het broedgedrag anders: het keizerpinguïnvrouwtje legt het ei en draagt de zorg over aan vader. Ze komt een drietal maanden later terug om de zorg van het uitgekomen kuiken over te nemen en het te voeden. Dan is het beurt aan vader om de honger te stillen. De koningspinguïn verdeelt de taken van broeden tot zorg voor het kuiken. Honderden, zo niet duizenden pinguïns komen hier samen in de zuidelijke zomer om hun kuiken kennis te laten met de wereld. Fortuna Bay is dé plek om deze dieren te bekijken in hun natuurlijk habitat. Ze zijn niet bang voor de mens en je kan dan ook heel dichtbij deze grappige en ook prachtige dieren te komen.

Fortuna Bay is echter maar een van de vele landingsplekken die we aan kunnen doen. Zo staan ook de Cooper Bay, het Grytviken onderzoeksstation en Salisbury Plain, Saint Andrews en Gold Harbour op de lijst. Er is veel wildlife te zien in deze regio: naast de bovengenoemde pinguins, zijn er ook maraconi pinguïns, zeeolifanten, pelsrobben en albatrossen. Ook cultureel is Saint George boeiend. Het graf van ontdekkingsreiziger Shackleton,bevindt zich hier en het walvisstation is boeiend om te bezoeken.

Weer op open zee waar je vergezeld zult worden door vogels die hopen op voedsel dat door het schip naar boven wordt gebracht.

Magellanic Penguins, Falkland Islands_Werner Thiele

Port Stanley is de kleurrijke hoofdstad van de Falklands. Er zijn verschillende oorlogen gevoerd om deze Britse archipel dankzij een strategische ligging in de Atlantische Oceaan. De Spanjaarden, Argentijnen en Britten hebben de Falklands allemaal geclaimd in het verleden. Vandaag de dag wonen er zo’n 3.000 Britten op de eilanden die ongeveer een derde van het Nederlands aardoppervlak behelst. Port Stanley is de grootste plaats en je waant je eigenlijk in een Brits dorp inclusief kerkje en local pub. Aan de kust vind je hier Magelhaen- en Ezelspinguïns en talrijke steltlopers en andere trekvogels. Zeezoogdieren in deze wateren zijn dolfijnen als de Peale dolfijn en de kortsnuitdolfijn. Je kan Carcass eiland bezoeken en Saunders eiland; ieder met hun speciale fauna. Op het eerste eiland vind je bijvoorbeeld de Cobbs winterkoning en de zwarte wipstaart.

Door de westerwindgordels reis je terug naar Ushuaia. Het vasteland komt gedurende de nacht weer in zicht en daarmee het einde van dit bijzondere en unieke Eclips-avontuur.

Na het ontbijt neem je afscheid van de reisgenoten en een unieke erArgentina Patagonia - Ushuaia Fin del Mundovaring. Je verblijft nog een nacht in Ushuaia om de rust van Patagonië vast te houden. De volgende dag vlieg je door naar Buenos Aires voor de retourvlucht naar huis.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Antarctica
Landeninformatie Argentinië