Project Description

Groepsreis Eclips Mexico 2024 – 14 of 21 dagen

HET LICHT GAAT EVEN UIT – DE WERELD KOMT EVEN TOT STILSTAND.

Dat is immers wat een eclips is, een bijzonder natuurfenomeen dat niet vaak voorkomt en de kans dat dit dan ook nog in Mexico is, is helemaal klein. De eclips glijdt in het noorden van Mexico over het aardoppervlak en dit is een perfecte gelegenheid dan ook om het prachtige noorden van dit bijzondere kleurrijke land te leren kennen.

Deze reis gaat slechts ten dele om de eclips en bezoekt een prachtig mooi deel van Mexico waar wij als Europeanen niet vaak heen gaan. Naast Mexico Stad, bezoeken we de actieve vulkaan Popocatepetl (mits hij ons toestaat natuurlijk..), de koloniale stad Puebla en Queretaro ook al zo’n koloniale parel. De knusse studentenstad Guanajuato met slingerende steegjes en weggetjes en Guadalajara dat bekend staat om de Mariachi’s. In Mazatlán ontdekken we de Pacific en hier zijn we voor hét moment van deze reis: de volledige zonsverduistering. Je kunt hier de reis beëindigen of nog een week meereizen naar het noorden.

Na de eclips reizen we noordwaarts door Barrancas de Cobre, een prachtige treinrit door deze immense bergkloof. Eindigen doen we deze reis in Baja California waar je met een boot heen reist vanaf de kust.

Natuur, precolumbiaanse cultuur en Spaanse, vervoer over land en zee en een Eclips op een plek waar de kans zo ongeveer het grootst is op een heldere hemel; alles komt aan bod tijdens deze unieke en bijzondere Eclipsreis!

Dit is een individuele groepsreis. Dat wil zoveel zeggen dat er optionele excursies worden aangeboden tijdens het verblijf in de steden. Als je echter liever zelf de stad verkent, is dat geen enkel probleem. We gaan met een klein groepje op pad: minimaal 10 deelnemers, maximaal 20.

Mexico DF -Wat een enorme stad is het toch! Zo’n 25 miljoen mensen in een groot stedelijk gebied; het is als een land met verschillende provincies. Dat gezegd hebbende is het centrum overzichtelijk en de verschillende wijken ook met allemaal een eigen karakter en bezienswaardigheden.
In het centrum, El Centro, draait alles letterlijk om het beroemde centrale plein, El Zócalo. In deze wijk staan de Kathedraal, het Nationaal Paleis zetel van de regering en het museum El Palacio de Bellas Artes en El Templo Mayor. Deze laatste is de basis van Mexico Stad; de Spanjaarden hebben hun steden voornamelijk gebouwd op bestaande nederzettingen van de oorspronkelijke bevolking. Een van de musea die eigenlijk een échte must-see is in El DF (dat staat voor Distrito Federal), zoals de locals zeggen is het nationaal museum van Antropologie. Een reis door de geschiedenis van de wereld en uiteraard Mexico is hier prachtig uiteengezet. Dit museum bevindt zich in het Bosque de Chapultepec waar ook het voormalig verblijf van de koning was. Dit park vormt de longen van Mexico Stad en in de weekenden en avonden vinden families, vrienden en stelletjes hier volop vertier.
De wijk Condesa is groen, rustig, kleinschalig en je voelt je hier helemaal op je gemak; Mexico lijkt hier totaal geen enorme metropool. Gezellige cafés en restaurants tussen Parque de España en Parque de Mexico liggen aan de Avenida de Amsterdam. Je kunt hier ook heel goed een fiets huren, er is een soort wit/groene fietsenplan.
Roma en Roma Norte liggen tussen het centrum en Condesa in en zijn voor Patiperra het échte Mexico: tacostandjes op iedere straathoek, lekker gezellig druk op straat en vrijwel geen toeristen.
Als je een metro, bus of taxi pakt naar Coyoacán dan denk je werkelijk dat je de stad verlaten hebt. Een groen dorp, het is er rustig, het leeftempo is laag, er is een markt waar je overheerlijke tacos kunt eten en fijne straatjes om je in te verliezen. Frida Kahlo woonde hier en haar huis is vandaag de dag een museum.
Voor diegenen die wel houden van een “over-the-top” Mexicaanse ervaring: ga naar Xochimilco! Een klein dorp in een delta waar je boottochtjes kan maken door de vele kanalen. Wat maakt het “over-the-top”? De overvloed aan aangeboden eten, muziek, bootjes. Dit is een populair weekenduitje voor iedere Mexicaan die in de buurt woont. Je kunt Mariachi’s inhuren die vanaf hun boot voor je spelen. Ook als je ze zelf niet hebt uitgenodigd, dan nog hoor je de Mariachi’s overal om je heen…

Teotihuacan
Iets buiten de stad ligt een van de indrukwekkendste tempelcomplexen van Mexico: Teotihuacan, de geboorteplaats van de 5de zon. Deze archeologische site dateert van 500 voor Christus en heeft bestaan tot ongeveer 750 na Christus. Zoals van zoveel precolumbiaanse plaatsen is het ook hier niet bekend welk volk deze plek precies bewoond heeft. Zeker is dat het een bijzondere plek is en een bezoek meer dan waard.

Er is de mogelijkheid om de stad op eigen gelegenheid te ontdekken of om een optionele excursie te boeken.

Mexico_PopocatepetlWe vertrekken richting het Itza-Popo Zoquiapan Nationaal Park om de beroemde en beruchte vulkaan Popecatepetl van dichtbij te bewonderen. Mits de vulkaan een bezoek toestaat natuurlijk… de rit naar de top is al mooi en we kunnen alleen maar hopen dat de weergoden ons gunstig gestemd zijn.
In de middag rijden we door naar Puebla, maar maken eerst een korte stop in Cholula. Deze knusse plaats ligt tegen Puebla aan. De twee plaatsen zijn tegenwoordig verbonden met een treintje. In Cholula ligt de grootste piramide van Mexico: Tlachihualtepetl. Bovenop de piramide is een kerk gebouwd door de Spanjaarden; de tunnels zijn te bezichtigen en er is een klein museum.
Puebla de los Angeles is een prachtige stad met een mooi koloniaal centrum en fijne sfeer. Dit is een van de weinige steden die niet gebouwd is op resten van bestaande nederzettingen van precolumbiaanse volkeren zoals Mexico Stad. De Spanjaarden wilden een stad vestigen die helemaal van hen was, waar geen indigenas woonachtig waren en die op de route van Mexico Stad naar de havenstad Veracruz lag.
Dé lekkernij van deze stad is de Mole Poblano, werkelijk een overheerlijk gerecht evenals de Chile en Nogada die in de maand september wordt gegeten. Het gerecht heeft de kleuren van de Mexicaanse vlag en is om die reden beroemd in de maand dat de Onafhankelijkheid wordt gevierd op 16 september. Met een teleférico kan je naar boven om een prachtig uitzicht over de stad te krijgen en in de wijk Xanenetla vind je veel muurschilderingen; werkelijk een prachtig staaltje street art. Daarnaast is de Palafoxiana bibliotheek de moeite waard en het cultureel centrum waar het in is gevestigd. De Kathedraal is gevestigd op het centrale plein van de stad en de architectuur is gebaseerd op de Sint Peter Basiliek in Rome.
In Puebla ga je leren hoe de échte Mole Poblano wordt gemaakt. Een werkelijk overheerlijk gerecht dat je vervolgens thuis nog eens kan proberen te maken…

Afstand Mexico – Puebla: 155km/5uur reistijd

Mexico_Bernal PenaWe rijden noordwaarts richting Tula waar we een nachtje verblijven. Tula staat bekend om zijn fascinerende archeologische vindplaats, genaamd Tula de Allende. Deze plek was ooit de hoofdstad van de Tolteken, een oude Meso-Amerikaanse beschaving.
Naast de prekoloniale geschiedenis heeft Tula ook veel Spaans koloniaal moois: wandel door de charmante straten van het historische centrum en bewonder de kleurrijke gebouwen en sfeervolle pleinen. De San Marcos-kerk dateert uit de 18de eeuw en het is heerlijk om hier even van de serene rust te genieten.

Via Bernal, bekend van de majestueuze Peña de Bernal, rijden we naar onze volgende overnachtingsplek. Bernal zelf is een pittoresk stadje gelegen in de staat Querétaro dat bol staat van koloniale architectuur en kleurrijke huizen. Maar het meest opvallende kenmerk van deze plek is La Peña de Bernal, een imposante monoliet die trots boven de stad uitsteekt. Dit natuurwonder biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving en is een paradijs voor avonturiers die graag willen wandelen of bergbeklimmen.

Querétaro is een stad doordrenkt van geschiedenis en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verken het historische centrum, waar je wordt ondergedompeld in prachtige architectuur, koloniale kerken en charmante pleinen. Maak een wandeling door de kleurrijke straatjes en ontdek de verborgen hoekjes van de stad.
Querétaro staat ook bekend om zijn indrukwekkende aquaduct, een icoon van de stad. Dit architectonische meesterwerk dateert uit de 18e eeuw en strekt zich uit over meer dan een kilometer. Het is een van de best bewaarde aquaducten in Mexico en een waar staaltje vakmanschap.

We rijden hier inmiddels ook door de Mexicaanse wijnregio… een bezoek aan de wijngaarden behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden.

Afstand Puebla – Tula: 195km/3hr reistijd
Afstand Tula – Queretaro: 145km/2hr reistijd

Mexico Guanajuato

Een mooie reisdag naar een van de leukste en mooiste steden van Mexico: Guanajuato.
We stoppen onderweg in een paar bijzondere en picture perfect plaatsjes: San Miguel de Allende en Dolores Hidalgo. De eerste is een koloniale parel in Mexico gevuld met veel Amerikaanse toeristen die daar een 2de huis hebben gebouwd. Dolores Hidalgo is eigenlijk een woestijnstadje maar bijzonder historisch desalniettemin. Dolores Hidalgo, een stad die een belangrijke rol speelde in de Mexicaanse onafhankelijkheidsstrijd aangezien verzetstrijder Miguel Hidalgo hier de “Grito de Dolores” uitschreewde op 16 september 1810. Deze schreeuw was het startschot van een bevrijdingsreis door Mexico waar het Spaanse juk werd afgeschud. In Dolores Hidalgo proef je dan ook de revolutionaire geschiedenis en cultuur van Mexico. Bezoek het Casa de Hidalgo Museum, gewijd aan Miguel Hidalgo, een van de leiders van de onafhankelijkheidsbeweging. Laat je meeslepen door de verhalen van moed en opoffering die deze stad en ook het land hebben gevormd.

Guanajuato is een verhaal apart; de kleurrijke huizen zijn tegen de bergwanden aangeplakt en van het typische Spaanse schaakbordpatroon op de plattegrond is niets van te zien. Dit is een gebied waar de zilvermijnen in de 18de eeuw voor veel welvaart zorgden en dit is dan ook terug te zien in de architectuur. Het is ook de stad die als eerste zijn onafhankelijkheid mocht vieren nadat Miguel Hidalgo zijn “Grito de Independencia” (schreeuw van onafhankelijkheid) in Dolores Hidalgo uitriep om vervolgens het land stad voor stad en regio voor regio te bevrijden. De Universiteit van Guanajuato staat onder andere bekend om het prachtige hoofdgebouw in het oude stadscentrum. De aanwezigheid van zo’n 20.000 studenten maakt de stad extra levendig. Het gehele historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Een must-do in Guanajuato is deelname aan een zogenaamde “Callejoneada”. Tijdens een avondwandeling door de steegjes van de stad, de zogenaamde callejones, volg je traditioneel geklede muzikanten die niet alleen traditionele volksmuziek maken, maar hier ook nog een verhaal bij vertellen met passie en humor. Ook voor reizigers die geen Spaans spreken is dit uitje een échte aanrader!

Afstand Queretaro – Guanajuato: 165km/3uur reistijd

De stad die bekend staat om de Mariachi, de geboortestad van deze tranentrekkende muziek vergelijkbaar met onze smartlap is tevens de 2de grootste stad van Mexico. Het historische centrum kent veel mooie koloniale straatjes en kleurrijke huizen en straten. Er zijn een paar prachtige kerken, zoals de kathedraal van Guadalajara en de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Zapopan. Breng een bezoek aan het Instituto Cultural Cabañas, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en bewonder de muurschilderingen van de beroemde kunstenaar José Clemente Orozco.
Daarnaast is ook hier het eten weer overheerlijk. Probeer bijvoorbeeld eens een “torta ahogada”: zeer zeker geen voorbeeld van haute cuisine, maar wel lekker! De Mariachi muziek en de tequila komen beiden uit de staat Jalisco waar Guadalajara de hoofdstad van is. Het dorpje Tequila ligt op een steenworp afstand en het is leuk om een rondleiding te doen bij een van de destilleerders.

Afstand Guanajuato – Guadalajara: 275kmkm/3uur reistijd

Een reisdag door dit immense land: op de kaart lijkt het maar een heel klein stukje, maar het is toch zo’n 6 uurtjes vandaag. Heerlijk natuurlijk om het landschap aan je voorbij te zien glijden. Je kunt stoppen waar je wilt voor een hapje of drankje.
De stad Mazatlán staat vooral bekend om de heerlijke stranden en uitermate fijn klimaat. Heel veel toeristen vind je hier echter niet en dat maakt het ook aangenaam. Een boottochtje, een wandeling langs de malecón (boulevard), een bezoek aan de markt waar je veel lekkernijen met verse vis kunt proeven… Je hoeft je hier zeker niet te vervelen.

Afstand Guadalajara – Mazatlán: 480km/6uur reistijd

Argentinie - Eclips 2020Maar we komen hier natuurlijk voor een wel heel bijzonder natuurfenomeen! De eclips die hier zichtbaar is op 8 april 2024 tussen 09:51hr en 12:32 wanneer de maan hier voor de zon langs glijdt, met de totale verduistering tussen 11:07 en 11:11hr.
Met een eigen bus rijden we naar de meest geschikte plek om de eclips te ervaren. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden aan het strand of iets landinwaarts ten noorden van de stad.

Kijk hier naar de informatie van de loop: Full Solar Eclips 2024 Mexico en hier: Eclips Nasa 
Op de volgende website vind je algemene informatie over een Eclips: zonsverduistering.nl

Na nog een dagje bijkomen in Mazatlan, reis je via Culiacan en Mexico Stad door naar Amsterdam waar je de volgende dag met veel mooie foto’s en een fantastische ervaring rijker weer voet op Europese bodem zet.

We maken een roundtrip Los Mochis – Creel en retour. Twee maal de kans om al het moois te zien dus!

Het eerste traject gaat van Los Mochis naar Creel
Een transfer brengt ons naar de treinterminal voor de reis naar Creel. Creel is ook een van de Pueblos Mágicos waar we er verschillende van hebben mogen ervaren tijdens deze reis. Onderweg is er een stop bij het Divisadero-station voor ongeveer 15 minuten, tijd om foto’s te maken van de spectaculaire ravijnen en wat lekkers te proeven, gorditas bijvoorbeeld. Later bezoeken we de Valley of the Mushrooms, Valley of the Frogs, Lake Arareko, Mission of San Ignacio en Cueva Tarahumara.

Het tweede traject reizen we naar Barrancas
In ongeveer 5 uur rijden we richting Divisadero, waar we vanaf het Otero River Viewpoint een prachtig uitzicht hebben. We zien de Piedra de la Fertility, Piedra Volada, Encounter of 3 canyons en bezoeken het Adventure Park (toegang niet inbegrepen) of geniet van je vrije tijd om in de kabelbaan of tokkelbanen te stappen (optioneel), vervolg naar het hotel en accommodatie.

Van Posada Barrancas gaat de trein verder naar het station van El Fuerte, het derde traject: blijf alert, want hier zijn de uitzichten op de Sierra Tarahumara het mooist! We dalen zo’n 1.400 meter af naar de kust en eindigen dit avontuur per trein door een fantastisch en onherbergzaam gebied op zeeniveu.  Vannacht ruilen we het hotel in voor een boot: met een veerboot reizen we naar van Pichilingue naar La Paz in Baja California. We varen door de nacht en je overnacht in een eenvoudige hut aan boord.

In La Paz heb je tijd om bij te komen van alle indrukken van de afgelopen weken en te genieten van een ander deel van Mexico waar wij, Europeanen, eigenlijk niet veel komen: Baja California. La Paz, staat bekend om de heerlijke stranden en de ontspannen sfeer. Verken de kleurrijke straten en ontdek de levendige lokale cultuur. Maak een wandeling langs de prachtige Malecón, een promenade langs de kust, en geniet van de zonsondergang over de glinsterende zee.
Optioneel kan je hier nog een dagexcursie maken naar het eiland Espiritu Santo.

Het eiland en gevormde zee is sinds 2005 Unesco Werelderfgoed dankzij een uniek eigen ecosysteem. Het is 19 kilometer lang en vijf kilometer breed. Het heeft tientallen prachtige baaien, een rijk zeeleven, terrestrische reptielen, vogels en amfibieën. Deze woestijn van meer dan negenduizend hectare is een van de best bewaarde ecosystemen van Baja California. Het heeft vijf soorten zoogdieren en reptielen, waaronder een ringstaartkat, een zwarte haas en een grondeekhoorn, die allemaal exclusief zijn voor dit eiland. Je kunt hier snorkelen en duiken in de kristalheldere wateren van het eiland waar je een onderwaterwereld van spectaculaire koraalriffen en diverse mariene fauna kunt ontdekken. o

Met een binnenlandse vlucht reis je terug naar Mexico stad vanwaar je weer richting Europa vertrekt.

De exacte data van de verlenging zijn afhankelijk van de treintijden. Deze zijn voor 2024 vooralsnog niet gepubliceerd. De exacte data van de verlenging volgen dan ook zo snel mogelijk.

Meer informatie?
Prijzen en data
Accommodatie