Project Description

Mexico Hoogland – 19 dagen

Dat Mexico kleurrijk is, is voor velen wellicht geen verrassing. Dat er veel koloniale steden te vinden zijn wellicht ook niet. Het feit dat deze steden onderling echter ook nog veel van elkaar verschillen is waarschijnlijk wel nieuw. En het landschap waar je doorheen rijdt ten noorden van Mexico Stad is afwisselend en mooi. Een ander gezicht van Mexico dus door nog maar weinig buitenlandse toeristen ontdekt. En dat willen we toch! Een andere zijde van dit immense land waar je het ene moment door het hoogland rijdt, dan weer door slingerachtige bergwegen of de weelderig groene bergen van de Huasteca Potosina op je in laat werken. Iedere regio heeft daarnaast ook nog eens een andere keuken… En de culinaire ervaring is tijdens een reis naar Mexico heel belangrijk! Een afwisselende reis met veel vrijheid dankzij de beschikking over een eigen huurauto.

Deze route gaat geheel over asfaltwegen. Het rijgedrag van de Mexicaan is alleszins normaal.

Mexico DF_Museum AntropologiaWat een enorme metropool is het toch! Zo’n 25 miljoen mensen in een groot stedelijk gebied; Mexico Stad is als een land met verschillende provincies. Dat gezegd hebbende is het centrum van overzichtelijk en de verschillende wijken ook met allemaal een eigen karakter en bezienswaardigheden.

In het centrum, El Centro, draait alles letterlijk om het beroemde centrale plein, El Zócalo. In deze wijk staan de Kathedraal, het Nationaal Paleis zetel van de regering en het museum El Palacio de Bellas Artes en El Templo Mayor. Deze laatste is de basis van Mexico Stad; de Spanjaarden hebben hun steden voornamelijk gebouwd op bestaande nederzettingen van de oorspronkelijke bevolking.  Een van de musea die eigenlijk een échte must-see is in El DF (dat staat voor Distrito Federal), zoals de locals zeggen is het nationaal museum van Antropologie. Een reis door de geschiedenis van de wereld en uiteraard Mexico is hier prachtig uiteengezet. Dit museum bevindt zich in het Bosque de Chapultepec waar ook het voormalig verblijf van de koning was. Dit park vormt de longen van Mexico Stad en in de weekenden en avonden vinden families, vrienden en stelletjes hier volop vertier.

De wijk Condesa is groen, rustig, kleinschalig en je voelt je hier helemaal op je gemak; Mexico lijkt hier totaal geen enorme metropool. Gezellige cafés en restaurants tussen Parque de España en Parque de Mexico liggen aan de Avenida de Amsterdam. Je kunt hier ook heel goed een fiets huren, er is een soort wit/groene fietsenplan.

Roma en Roma Norte liggen tussen het centrum en Condesa in en zijn voor Patiperra het échte Mexico: tacostandjes op iedere straathoek, lekker gezellig druk op straat en  vrijwel geen toeristen.

Als je een metro, bus of taxi pakt naar Coyoacán dan denk je werkelijk dat je de stad verlaten hebt. Een groen dorp, het is er rustig, het leeftempo is laag, er is een markt waar je overheerlijke tacos kunt eten en fijne straatjes om je in te verliezen. Frida Kahlo woonde hier en haar huis is vandaag de dag een museum.

Voor diegenen die wel houden van een “over-the-top” Mexicaanse ervaring: ga naar Xochimilco! Een klein dorp in een delta waar je boottochtjes kan maken door de vele kanalen. Wat maakt het “over-the-top”? De overvloed aan aangeboden eten, muziek, bootjes. Dit is een populair weekenduitje voor iedere Mexicaan die in de buurt woont. Je kunt Mariachi’s inhuren die vanaf hun boot voor je spelen. Ook als je ze zelf niet hebt uitgenodigd, dan nog hoor je de Mariachi’s overal om je heen…

Mexico_TaxcoJe haalt de huurauto op en gaat op weg naar een ander Mexico. Een Mexico waar de natuur een grote rol speelt, waar kleine knusse steden en dorpen elkaar afwisselen en waar het ritme op straat lager ligt. Deze eerste reisdag kan je kiezen voor een stop in Tepoztlan of Cuernava. De tweede is een prachtige koloniale stad waar veel locals heen gaan in het weekend. Tepoztlan is een klein en knus bergdorp waar je overheerlijk kan eten en een prachtige wandeling kan maken naar een Aztekentempel. Niet groot, maar prachtig gelegen en de wandeling erheen is een lekkere workout. Prima te doen overigens voor alle leeftijden, gezien het feit dat jonge én oude Mexicanen hier naar boven klimmen, wandelen of strompelen. Ze bereiken altijd de top!

Het laatste stuk van de rit door naar Taxco gaat door een prachtig groen berggebied met slingerende wegen. En dan kom je de bocht om en zie je Taxco ineens liggen. Stop even bij de zogenaamde “mirador” ofwel uitkijkpunt voor een foto. Een witte stad geplakt tegen een bergwand… zo ziet het eruit. Taxco is bekend en rijk geworden dankzij de zilvermijnen. Zilver wordt dan ook nog steeds veel verkocht hier. Mexicanen komen hier in het weekend en creëren een gezellige en geanimeerde sfeer in de kleine straten. Over het algemeen is de Mexicaan ook net iets liever lui dan moe en als je dus iets verder de berg op door de kleine straatjes naar boven loopt komen de stilte en rust je tegemoet.

Mexico Stad – Taxco: 180km/4hr

Mexico_Taxco_gruta CacahuamilpaHet is aan te raden om op tijd te vertrekken en op weg naar Morelia nog een stop te maken bij de immense Gruta de Cacahuamilpa. Dit is een levend grottencomplex wat zoveel betekent dat het water nog steeds door de rotsen sijpelt en stalactieten continu van vorm blijven veranderen. Het hoogste plafond binnen de grot is zo’n 80 meter hoog en het laagste zo’n 20 meter. Tijdens een tour van twee uur wandel je door de verschillende ‘zalen’ heen, een bijzondere ervaring.

Morelia is de hoofdstad van de staat Michoacán en wordt gekenmerkt door een typisch vierkant stratenpatroon en laagbouw in het centrum. De kleuren van de huizen zijn hetzelfde en ook de grote fastfood-ketens mogen gelukkig geen grote gele M of anderszins kenmerkend uithangbord laten zien. De ketens zijn er overigens wel en de discretie van een Burger King entree bijvoorbeeld is mooi gedaan. Je verblijft hier twee nachten om de stad en de omgeving te ontdekken.

Mexico_PaztcuaroHet is zeker een aanrader om een dagtocht naar Quiroga, Tzintzantzun en Pátzcuaro te maken. De eerste staat bekend om de enorme en kleurrijke markt (de Gorditas van Lety zijn werkelijke overheerlijk!), de tweede plaats in eerste instantie om de overblijfselen van een pre-columbiaans volk, de Purépecha, maar ook om het handwerk. Pátzcuaro tenslotte is prachtig gelegen op 2.100m en heeft een uitermate fijn klimaat. De markt is levendig, de kinderkoppenstraatjes horen helemaal bij de sfeer en het Pátzcuaromeer ligt op een steenworp afstand. Genoeg te doen en dit is dan ook een hele fijne plek om te overnachten, mits een wat flexibeler tijdschema dat toe zou laten.

Taxco – Morelia: 380km/6hr

Mexico_GuanajuatoEen korte dag naar een van de leukste en mooiste steden van Mexico: Guanajuato. De kleurrijke huizen zijn tegen de bergwanden aangeplakt als het ware. Dit is een gebied waar de zilvermijnen in de 18de eeuw voor veel welvaart zorgden en dit is dan ook terug te zien in de architectuur. Het is ook de stad die als eerste zijn onafhankelijkheid mocht vieren nadat Miguel Hidalgo zijn “Grito de Independencia” (schreeuw van onafhankelijkheid) in Dolores Hidalgo uitriep om vervolgens het land stad voor stad en regio voor regio te bevrijden. De Universiteit van Guanajuato staat onder andere bekend om het prachtige hoofdgebouw in het oude stadscentrum. De aanwezigheid van zo’n 20.000 studenten maakt de stad extra levendig.

Een must-do in Guanajuato is deelname aan een zogenaamde “Callejoneada”. Tijdens een avondwandeling door de steegjes van de stad, de zogenaamde callejones, volg je traditioneel geklede muzikanten die niet alleen traditionele volksmuziek maken, maar hier ook nog een verhaal bij vertellen met passie en humor. Ook voor reizigers die geen Spaans spreken is dit uitje een échte aanrader!

Morelia – Guanajuato: 180km/2,5hr

Mexico_ZacatecasEen prima rit over de zogenaamde cuota, de tolweg, brengt je naar Zacatecas, gelegen op een kleine 2.500 meter boven zeeniveau. Een aangenaam klimaat, knusse straten, La Bufa is een bergrug 150m boven de stad van waar je een prachtig uitzicht over zowel de stad als de omgeving hebt. Dit is echt Mexicaans hoogland en je kan je helemaal voorstellen hoe de Spanjaarden hier door het weidse landschap trokken tijdens hun conquista. De eerste bewoners van deze regio arriveerden hier zo’n 10.000 jaar geleden. Een van deze precolumbiaanse volksstammen, de Zacatecos, bewoonden de regio toen de Spanjaarden arriveerden. Zij hadden het zilver in de grond al lang ontdekt en de Spanjaarden wachtten geen moment met het delven van dit kostbare metaal. Naast Potosi in Bolivia was Zacatecas hét centrum van de Spaanse zilvervloot die zorgde voor veel rijkdom in Spanje.
Het museum Rafael Coronel is meer dan de moeite van een bezoek waard. Het is gevestigd in het prachtige klooster Convento San Francisco en de collectie maskers is indrukwekkend.
Uiteraard kan een bezoek aan de grootste en bekendste mijn uit de regio niet ontbreken: La Mina del Edén. Deze mijn heeft overigens zijn deuren pas in 1960 gesloten om ze in 1975 weer te openen voor toeristen.
Cerro La Bufa was een perfect uitkijkpunt om te zien waar de vijand vandaan kwam. Het kale landschap rondom de stad maakt dat een vijand vrijwel niet ongezien de stad kan benaderen. Vandaag de dag is het prachtig punt om de stad te bekijken van boven. Het is mogelijk om te voet de berg te beklimmen, maar er is ook een zogenaamde teleferico die je in een cabine naar boven brengt.

Guanajuato – Zacatecas: 300km/4hr

Mexico_Huasteca El MecoWat een prachtige onontdekte regio is dit! De rit van Zacatecas via Ciudad del Maiz naar El Naranjo is prachtig. Eerst het weidse uitzicht op hoogte, dan droogte en cactussen en stilte (stap even uit je auto en luister) en vervolgens de bergen door naar lagergelegen groene gebieden. De temperatuur stijgt naarmate je daalt. De Huasteca Potosina staat voornamelijk bekend om de turquoise gekleurde rivieren en watervallen dankzij de mineralen die dit water rijk is. Tamul, Los Micos, El Meco, Cascada de Minas Viejas zijn enkele van de plekken die je kunt bezoeken. Daarnaast leefden de precolumbiaanse bevolking de Huastecas hier; bij de ruïnes van Tamtoc leer je over deze geschiedenis. Xilitla is een levendig en kleurrijk dorpje en daarnaast ook de locatie van de surrealistische tuinen van Edward James. Deze Engelsman heeft hier zijn droom verwezenlijkt: een sculptuurtuin genaamd Las Pozas. Een bijzondere plek die een bezoek zeker waard is.

Zacatecas – La Huasteca Potosina: 465km/6hr

Mexico_Bernal PenaWeer zo’n prachtige rijdag. Je verlaat de staat San Luís Potosí en rijdt door de prachtige Sierra Gorda naar Queretaro. Zodra je de intens groene regio achter je laat en weer op hoogte komt, zie je het einddoel van vandaag al snel liggen. Een klein topje boven een horizon van bergen uit. Dit is al de Peña de Bernal, een monoliet die zo’n 435m boven het omringende landschap uitsteekt. Het is een knus dorpje waar je ’s avonds nog even lekker kunt rondlopen en wat kan eten. De specialiteit van hier? Dat is er niet één… Pan de queso is echt een overheerlijk kaasbrood. (dat klinkt wellicht niet heel aantrekkelijk, maar is enorm lekker) Esquites de colores zijn gekleurde maiskorrels op verschillende manieren gekruid en de gorditas zijn fenomenaal hier.

Huasteca Potosina – Peña de Bernal: 300km/6hr

Mexico_PopocatepetlJe kunt via de reguliere cuota snelweg naar Puebla rijden, maar het is de moeite waard om via de Ruta de los Volcanes te rijden. Zo rijd je namelijk door het Itza-Popo Nationaal Park. Het gebied dankt deze naam aan de twee vulkanen de Iztaccíhuatl (5.220m) en de Popocatépetl (5.425m) wat achtereenvolgens “Slapende Vrouw” en de “Rokende Berg” betekent. De legende zegt dat prinses Itza verliefd werd op Popoca. Hij werd naar het front in Oaxaca gestuurd en als hij terug zou komen met het hoofd van de vijand zou de keizer hem laten trouwen met zijn dochter. Jaloerse medestrijders gaven het valse bericht door dat Popoca overleden zou zijn in de strijd. Princes Itza was hier dermate verdrietig om dat haar hart brak en overleed. Toen Popoca terug kwam was hij uiteraard boos. Hij speurde de leugenaars op, doodde hen en nam Itza mee naar de bergen. Op een altaar legde hij Itza neer en waakte over haar totdat ook hij stierf van verdriet. Deze twee gedaantes zijn verworden tot de twee vulkanen die zo dicht tegen elkaar aanliggen. De Popo laat zich niet altijd zien, maar het NP ligt hoog en er is veel wind. Met wat geduld vang je vaak toch een glimp op van deze reus.

Mexico_PueblaPuebla de los Angeles is een prachtige stad, een grote stad met een mooi koloniaal centrum en fijne sfeer. Dit is een van de weinige steden die niet gebouwd is op resten van bestaande nederzettingen zoals Mexico Stad. De Spanjaarden wilden een stad vestigen die helemaal van hen was, waar geen indigenas woonachtig waren en die op de route van Mexico Stad naar de havenstad Veracruz lag.
De lekkernij van deze stad is de Mole Poblano, werkelijk een overheerlijk gerecht evenals de Chile en Nogada die in de maand september wordt gegeten. Het gerecht heeft de kleuren van de Mexicaanse vlag en is om die reden beroemd in de maand dat de Onafhankelijkheid wordt gevierd op 16 september. Met een teleferico kan je naar boven om een prachtig uitzicht over de stad te krijgen en in de wijk Xanenetla vind je veel muurschilderingen; werkelijk een prachtig staaltje street art. Daarnaast is de Palafoxiana bibliotheek de moeite waard en het cultureel centrum waar het in is gevestigd. De Kathedraal is gevestigd op het centrale plein van de stad en de architectuur is gebaseerd op de Sint Peter Basiliek in Rome. Cholula ligt tegen Puebla aan en deze plaatsen zijn tegenwoordig verbonden met een treintje. In Cholula ligt de grootste piramide van Mexico: Tlachihualtepetl. Bovenop de piramide is een kerk gebouwd door de spanjaarden, maar tunnels zijn te bezichtigen en er is een klein museum.

Bernal – Ruta de Volcanes – Puebla: 385km/7hr

Een relatief korte rit terug naar de hoofdstad van dit immense land. Op de luchthaven lever je de auto in voor de retour- of doorvlucht. Het is natuurlijk heerlijk de laatste dagen aan een Caribisch strand door te brengen…

Puebla – Mexico Stad: 130km/2,5hr

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie