Project Description

Mexico Yucatán – 14 dagen

“All time favorite” Mexico blijft boeien! Een kleurrijke bestemming in alle opzichten van het woord: de architectuur in de steden, de mayatempels verstopt in een diepe jungle, de bevolking waarvan vooral de vrouwen kleurrijk zijn en uiteraard de natuur.

Yucatán staat ook bekend om de duizenden cenotes die hier te vinden zijn. Dit zijn zogenaamde zinkgaten ontstaan in de poreuze kalkstenen ondergrond van het schiereiland. Hier stroomt het grondwater onder het oppervlak en door de gaten ontstaan vijvers met extreem helder fris water in grotten waar je prachtig kan snorkelen en zwemmen. Enkele bekende cenotes van Yucatán: Ek Balam, Dzitnup, Ik Kil, Gran Cenote, Samulá en Xkeken zijn een bezoek meer dan waard.

Deze route gaat geheel over prima asfaltwegen. Wees wel alert voor overstekende dieren en rij niet in het donker, verlichting is er vrijwel  niet. Het rijgedrag van de Mexicaan is alleszins normaal.

Mexico - Playa del CarmenAankomst Cancún aan het einde van de dag, auto ophalen en een klein stukje rijden naar het ontspannen Puerto Morelos. ¡Bienvenidos a México!

Mexico_MeridaNa een nachtje bijslapen en een eerste glimp te hebben opgevangen van de Caribische Zee in het kleine relaxte Puerto Morelos maak je je klaar voor de rit naar Mérida. Onderweg rij je door de gemoedelijke stad Valladolid. Een van de zogenaamde Pueblos Mágicos heeft het centrum een mooi koloniaal hart. Met slechts 45.000 inwoners is dit vandaag de dag oprecht een klein en gemoedelijk stadje. In het begin van de 20ste eeuw was het de derde stad van Yucatán. Vandaag de dag is het een uitvalsbasis voor veel bezienswaardigheden. De bekendste is de Mayastad van Chichen Itzá die op 40km ten oosten van de stad ligt. Dit was de belangrijkste Mayastad tussen 600-900 AD in het laagland. De verschillende architecturale bouwstijlen die je hier vindt, wijzen op een interactie van verschillende Maya volken die deze stad hebben bewoond of er hun invloed hebben gehad. De tempel Kukulkán, ook wel het kasteel, El Castillo, genoemd is het meest indrukwekkende bouwwerk hier. Kukulkán is de slangengod die hier van de piramide naar beneden komt gekropen. De Mayacultuur onderscheid de boven-, midden- en onderwereld. De bovenwereld geeft aan, middels astrologie, waar je bent en ik welke tijd. Op basis daarvan wordt bepaald welke rituelen er wanneer worden uitgevoerd. De Mayacultuur kent veel goden die behaagd moeten worden. De Slangengod is hier een van; het dier staat symbool voor wedergeboorte dankzij het afscheiden van zijn vel. Daarnaast is het ook de connectie tussen de midden- en onderwereld.

Mérida is de hoofdstad van Yucatán en met 1 miljoen inwoners ook de grootste stad van het schiereiland. Het is een prachtige koloniale stad met het typische centrale plein, gekleurde huizen en veel herenhuizen. De stad is net als veel koloniale nederzettingen gebouwd op een Mayanederzetting. Dat was hier T’hó en de stenen van de precolumbiaanse huizen zijn gebruikt tijdens de opbouw van de stad. Het Gran Museo del Mundo Maya opende hier zijn deuren in 2012 en is geheel gewijd aan de Mayacultuur die zo overheersend is in deze regio. een absolute aanrader!

Een prachtige dagtochtoptie vanuit Mérida is de Ruta Puuc. Een route door het binnenland van Yucatan waarbij je een 3tal kleinschalige mayacomplexen kan bezoeken. Weinig bezocht en dat houdt de magie van deze bijzondere plaatsen levend. Labna, Xpalak, Sayil, Kabah en klap op de vuurpijl Uxmal zijn stuk voor stuk bijzonder.

Cancún/Puerto Morelos – Mérida: 300km/4hr

Mexico_CampecheMocht je van roze flamingo’s houden, rijd dan zeker via Celestún naar Campeche. Een boottochtje door het Parque Natural del Flamenco Mexicano is prachtig. Dankzij de visserij die hier een grote rol speelt, kan je hier ook overheerlijk lunchen in een van de lokale restaurantjes.

Het centrum van Campeche is overzichtelijk en knus. De koloniale binnenstad wordt beschermd door 3,5 meter dikke muren. De stadsmuur moest de inwoners en goederen bescherming tegen Britse piraten die hier in de 17de eeuw huis hielden. De haven van Campeche gold als een van de doorvoerhavens van goederen die vanuit het binnenland via Cuba naar Europa werden verscheept. In de Calle 59 hebben de voetgangers het voor het zeggen en vind je veel gezellige cafés en restaurants.

Mérida – Celestún – Campeche: 300km/4hr (rechtstreeks Campeche 185km, ca. 2hr)

Mexico - Palenque - Maya archeologiePalenque is een klein junglestadje dat voornamelijk draait op het toerisme. Het is niet perse mooi, maar het is ook zeker niet vervelend hier te verblijven. Het archeologisch complex Palenque ligt op zo’n 7km buiten het centrum en daar ben je met de auto dus zo. Bij de ingang staan gecertificeerde gidsen die hun diensten aanbieden, mocht je graag begeleid door het park willen lopen. Dit heeft overigens zeker en meerwaarde!

De watervallen van Misol Ha en Agua Azul zijn eigenlijk must-sees tijdens een bezoek aan Chiapas. Het kraakheldere water van Agua Azul is prachtig, ook voor een frisse duik, en in Misol Ha kom je via vlonders en rotsen zo dicht mogelijk bij de waterval. Mocht je niet zoveel tijd hebben: Palenque en de watervallen kan je in een volle dag beide bezoeken.
Een andere tip: ga op zoek naar de indrukwekkende Mayacomplexen van Yaxchilán en Bonampak. Beide indrukwekkende sites, niet in het minst door de locatie verborgen in de jungle. Kleurrijke frescos in precolumbiaanse tempels vind je niet veel, behalve hier…

Campeche – Palenque: 360km/6hr

Mexico_CalakmulDoor het laagland over een prima weg naar Xpujil, een klein typisch dorp in het laagland van de staat Campeche. Dit is de uitvalsbasis voor het indrukwekkende Mayastad Calakmul, gelegen in het gelijknamige biosfeerreservaat. De hoogtijdagen van de stad waren in de 6de eeuw AD toen de inwoners de Maya’s van Tikal versloegen in een bittere strijd. Tikal en Calakmul liggen hemelsbreed dichtbij elkaar, maar er ligt een ondoordringbare jungle tussen. De stad Calakmul ligt 60km van de hoofdweg die Campeche met de Cariben verbindt en je zit dan ook écht compleet in de jungle. Verschillende piramides mogen beklommen worden en doe dat ook vooral: de uitzichten van boven zijn geweldig! Je bevindt je op een zee van jungle, van eindeloos groen… vogels en wind is het enige dat je hoort. En het mooie van Calakmul? Er komen maar heel weinig toeristen.

Het is hier ook aan te raden om met een gids op pad te gaan. Hij/zij geeft veel informatie over de Mayastad en kan je ook meenemen op een jungle hike. Apen, toekans en veel andere vogels, wilde zwijntjes, vosjes en met wat geluk een jaguar… je kan het allemaal tegenkomen hier in deze afgelegen rustige plek. Sluit de dag af met een bezoek aan de vleermuizengrot op de weg terug naar Xpujil. Iedere avond rond 19.00hr verlaten hier duizenden, miljoenen vleermuizen de grot om hun magen te vullen in het natuurreservaat. Een indrukwekkend fladderend en niet heel fris ruikend schouwspel.

Palenque – Xpujil: 365km/5hr

Een kort ritje naar Bacalar, het meer van 7 kleuren. Bacalar is een aangenaam dorp, kleinschalig en zeker niet overlopen door toeristen maar toch met voldoende eet- en drinkgelegenheden. Je kan hier zwemmen in de Laguna Bacalar, een boottochtje maken naar verschillende cenotes, raften, suppen en natuurlijk gewoon een boek lezen aan het strand of zwembad van het hotel.

Wil je nu gelijk naar de Caribische kust rijden? Dan is Mahahual een heerlijke plek. Paradijselijk witte stranden, een rif net voor de kust waar je zowel kan duiken als snorkelen en voldoende restaurantjes en cafés om alle indrukken van deze reis even rustig te laten landen. Het is mogelijk om in het centrum van Mahahual te verblijven of in een van de resorts iets erbuiten.

Xpujil – Laguna Bacalar: 120km/2hr
Xpujil – Caribe/Mahahual: 225km/3hr

In zo’n 5 uur rij je terug richting Cancún waarbij je onderweg nog een stop kunt maken in Tulum. In Cancún lever je de auto in voor de terugvlucht.

Laguna Bacalar – Cancún: 335km/5hr
Mahahual – Cancún: 345km/5hr

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Mexico