Project Description

Nicaragua Compleet

Kleurrijke mensen, kleurrijke steden en een kleurrijke natuur: Nicaragua heeft het allemaal. Deze complete ontdekkingstocht door het grootste Centraal-Amerikaanse land komt langs de hoogtepunten: de koloniale steden León en Granada, het intens groene koffiegebied waar de coöperaties volop regeren, vulkanen die je adem doen stokken en de prachtige Pacific stranden om bij weg te dromen. Je eindigt in de Cariben voor een verblijf op de paradijselijke Corn Islands… Kom mee en ontdek het boeiende, gastvrije en kleurrijke Nicaragua.

Het is mogelijk om deze reis met een huurauto of met privé- of openbaar vervoer te maken. De wegen in Nicaragua zijn prima en het rijgedrag van de local ook. Deze route is slechts een voorbeeld en kan aangepast worden naar wens. Vraag naar de mogelijkheden.

Nicaragua ManaguaVlucht naar Managua. Na aankomst word je naar het hotel gebracht om even te acclimatiseren en een kijkje te nemen in de bijzondere hoofdstad van Nicaragua. Zonder grote bezienswaardigheden is dit wel het economische en politieke hart van het land. In het oude stadscentrum vind je nog duidelijk koloniaal erfgoed zoals de Catedral de Santiago, het Palacio Nacional en het Parque Central. Op de Plaza de Revolución werd de overwinning van het volk op het Somoza-regime gevierd in 1979. Managua is vooral groen en uitgestrekt. In enkele wijken vind je musea en kunstgaleries wordt het straatbeeld bepaald door hippe cafés en restaurants. Voor een echte lokale marktervaring op de eerste dag is het ook zeker leuk om een kijkje te nemen op de Humberto Huembes markt; je vindt hier fruit, groente en vlees en vis, maar ook schuursponsjes naast zakjes poedersoep, flesjes aji (rode peper in poedervorm in een flesje: heerlijk!) en wasmiddel. In een ander deel van de markt kan je souvenirs kopen en kleding. Een mooi Welkom in Centraal-Amerika!

Nicaragua LeonDe reis gaat vandaag echt van start en we rijden naar de tweede stad van het land: León. Je haalt de huurauto op en rijdt in ca. 1,5hr naar León, de oude hoofdstad van het land. Je hebt hier 2 dagen om het prachtig bewaarde en authentieke koloniale centrum te bekijken en van deze aangename stad te genieten. León is de stad van de intelligentsia, de universiteit, de musea en van de mensen. Hier wordt het echt Nicaraguaanse leven geleefd en is dan ook een perfecte eerste bestemming tijdens deze reis. Neem een kijkje bij het Museum van Legendes bijvoorbeeld en maak een stadswandeling met een gids.

Buiten de stad is het strand van Peñitas populair om even af te koelen. Een andere bezienswaardigheid in de regio is León Viejo ofwel oud León. Deze originele vestigingsplaats van de satd werd begin 17de eeuw verplaatst na een aantal aardbevingen die hadden plaatsgevonden. De Momotombo vulkaan was zeer actief en León Viejo is inderdaad na de verhuizing bedekt met as en gruis van deze vulkaan.

Op dag 3 wordt je in de middag opgehaald bij het hotel voor de excursie naar de Cerro Negro: de zwarte berg. Een actieve vulkaan op een steenworp afstand van León. Het is een wandeling van ca. 45min die je naar boven brengt en je beloont met een fantastisch uitzicht over de omgeving. De aarde van deze vulkaan is warm en je ruikt de zwavel uit de berg komen. De weg naar beneden gaat een stukje sneller; in een minuut sta je weer beneden na op een board de berg af te suizen… een superleuke en ‘thrilling’ ervaring!

Afstand Managua – León: 95km/,5hr

Via El Sauce (met een hoge auto) of Esteli vervolgt de reis zich naar het noorden van Nicaragua al bijna op de grens met Honduras. Hier bevindt zich een bijzonder natuurfenomeen: de Somoto Canyon. Er komen twee rivieren bij elkaar: de Río Tapacalí uit Nicaragua en de Río Comalí uit Honduras voegen zich hier samen in de Río Coco. Deze heeft door de jaren heen een indrukwekkende canyon gevormd en vervolgt zijn weg vervolgens tot aan de Caribische Zee. Het dorpje Somoto is een klein typisch bergdorp waar je op zaterdag de stelletjes in het park zitten te smoezelen en waar de luide muziek uit de donkere vaak lege cafés komt. Neem een kijkje op de markt en koop vooral vers fruit bij de dames. Waar staat Somoto nog meer om bekend? De rosquillas, wie kent ze niet! Dit zijn een soort hartige kransjes die hier worden gemaakt en in de hele Spaanstalige wereld bekend en beroemd zijn. Uit dit kleine bergdorp komen de rosquillas die je in Madrid in de supermarkt kan kopen.

De Somoto Canyon ligt een paar kilometer van de Panamericana af. De indrukwekkende kloof is ongeveer 3 kilometer lang. Lopend, wadend en zwemmend ervaar je deze kloof van dichtbij. Vleermuizen, andere vogels, spinnen en visjes zijn voornamelijk het wildelife dat je tegenkomt hier. Het gaat hier om de spectaculaire rotswanden van wel 90 meter hoog, het kraakheldere water (afhankelijk van seizoen uiteraard) en de stilte van de natuur…

Via Estelí waar je nog een stop kan maken om sigaren te kopen bijvoorbeeld en het kleurrijke kerkje op het centrale plein kan bekijken, rijden we de bergen in naar Matagalpa en door naar San Ramón.

Afstand León – Somoto: 200km/4hr

We laten de stad achter ons en trekken de bergen in: Matagalpa ligt op zo’n 700 meter hoogte en in het centrum van de koffieteelt. Dit is de tweede economische regio van Nicaragua en naast de koffie vind je maisteelt, bonen en groenten. Het ecotoerisme is hier ook goed vertegenwoordigd en dat is eigenlijk alleen maar goed voor de lokale bevolking. In de vele coöperaties die deze regio kent worden de krachten gebundeld om efficiëntere landbouw te bedrijven, de kinderen naar school te kunnenlaten gaan en de toeristen over de koffie en Nicaragua te vertellen. Het is mogelijk om hier bij een familie te overnachten die onderdeel is van de coöperatie.

Je bezoekt een kleinschalig project en ziet hoe de mensen hier echt gezamenlijk letterlijk hun eigen boontjes doppen. Zij weten allang dat steun van de overheid wel eens lang op zich kan laten wachten en hebben zelf het heft in handen genomen. De overige nachten verblijf je in een mooie Ecolodge middenin de natuur waar koffie wordt geteelt en waar je mooie wandelingen naar watervallen kan maken door het dichte wolkenwoud.

Afstand Somoto – San Ramón: 165km/3hr

Nicaragua Apoyo LagoonWe verlaten de groene bergen en rijden weer richting het westen naar het laagland waar de vulkanen weer zichtbaar worden. Het is mogelijk om de Masaya of de Mombacho vulkaan te bezoeken. De actieve Masaya vulkaan ligt niet ver van Granada en ondanks het actieve karakter kunnen we hier geheel veilig bij in de buurt komen. In de krater wonen zelfs parkieten… het is geen moeilijke noch lange klim naar boven en het uitzicht op dit indrukwekkende natuurfenomeen is werkelijk spectaculair en onvergetelijk. Dit is Moeder Natuur op haar best en krachtigst. Het is ook mogelijk en aan te raden om deze vulkaan aan het einde van de dag te bezoeken. De kolkende oranje massa is dan goed zichtbaar en een indrukwekkend schouwspel. (een half uurtje rijden vanaf Granada)

Via de zogenaamde Pueblos Blancos (witte dorpjes) of ook wel Pueblos Brujos (heksendorpen) genoemd rijden we richting het bekende koloniale hart van Nicaragua: Granada. Je verblijft twee nachten aan het mooie kratermeer Laguna Apoyo. Een rustige en prachtige plek waar je lekker kan zwemmen, kanoën en omliggende dorpjes kan bezoeken. In het dorp Catarina is het leuk om een stop te maken en naar het uitzichtpunt over het kratermeer te gaan. Ook vanaf hier weer een mooi uitzicht over de hele regio en zijn meren en vulkanen. Leuk is hier ook dat ook de locals naar deze plekken komen om te genieten van een vrije dag met familie of vriend/vriendin. De Pueblos Blancos zijn typisch voor Centraal Amerika en hebben ieder een eigen karakter. Dit heeft voornamelijk met vakmanschap te maken: leerbewerking, houtbewerking of klei. De meest prachtige voorwerpen worden gemaakt in de verschillende dorpjes.

Afstand Matagalpa – Laguna Apoyo: 210km/4,5hr

Nicaragua Isletas de GranadaNa nog een ochtend te relaxen of juist actief te zijn aan de oever van het meer, rijden we door naar het koloniale Granada. Gesticht in 1524 was dit een van de eerste Spaanse steden. Dat dit een zetel van de rijkdom was in de 17de eeuw zal je vandaag niet verbazen. Mooie kerken, kinderkopstraatjes, pastelgelkleurde huizen… dit is hét schoolvoorbeeld van een koloniale stad, zoals we die met regelmaat zien op het Latijns-Amerikaanse continent.

Je overnacht hier in Hotel Con Corazón, een hotel met Hart. Dit bijzondere project is gestart om met het idee om de lokale werkgelegenheid te stimuleren en kinderen naar school te sturen zodat zij een betere toekomst tegemoet gaan. Daarnaast is het Hotel Con Corazón in Granada ook gewoon een hele aangename en mooie plek in het centrum van de stad.

Afstand Laguna Apoyo – Granada direct: 10km/0,5hr

In een dik uur rijden we naar de havenplaats San Jorge van waar we met de ferry doorreizen naar het eiland Ometepe. Isla Ometepe is gelegen in het grootste zoetwaterreservoir van Centraal Amerika, Lago Nicaragua. Het eiland is vulkanisch en bestaat uit twee kegelvormige vulkanen, de Concepción en de Maderas vulkanen. Je kan beide vulkanen beklimmen (pittige wandelingen) en de uitzichten zijn werkelijk fenomenaal. Of maak een wandeling van ca. 3hr naar de San Ramon waterval gelegen in de flanken van de Maderas vulkaan. Hier zijn ook nog enkele petrogliefen te vinden die dateren uit het precolumbiaanse tijdperk zo’n 300 voor Christus. Heb je zin in een frisse duik? Bezoek dan zeker het kraakheldere water van de natuurlijke bron “Ojo de Agua”; aangelegd als natuurlijk zwembad kan je een heerlijke verfrissende duik nemen en een wandeling maken door het natuurgebied.

Wat kan je hier nog meer doen? Huur een scooter of een quad bike en cross de rustige straten van het eiland over. Naar Playa Santo Domingo bijvoorbeeld of naar afgelegener strandjes.

Afstand Granada – Isla Ometepe: 100km/4hr (tijd inclusief ferry overtocht)

Panama San BlasDe ferry vertrekt ’s ochtend vroeg van Moyogalpa naar San Jorge. We rijden terug naar Managua waar je de auto inlevert en de vlucht neemt naar de idyllische Corn Islands. Dit zijn de zogenaamde mais-eilanden en bestaan uit een grote en een kleine variant. Big Corn Island is zo’n 10km2 groot en Small Corn Island slechts 3km2. Voor de verovering van de Spanjaarden woonden hier de Miskito Indianen die zich op deze afgelegen plek hebben kunnen handhaven. De eilanden waren een Brits protectoraat in de 17de en 18de eeuw en er wordt dan ook een mengelmoes van Miskito en Engels gesproken op de eilanden. Naast de officiële landstaal, Spaans.

Hier kan je nog een paar dagen heerlijk zwemmen, duiken, snorkelen en overheerlijke vis eten…

Afstand Isla Ometepe – Managua: 100km/4hr (tijd inclusief ferry overtocht)

Hotel Europa - Gallo Pinto

Hotel Europa – Gallo Pinto

Na nog een laatste overnachting in Managua en een laatste keer Gallo Pinto bij het ontbijt nemen we afscheid van het bijzondere en kleurrijke Nicaragua. ¡Hasta la próxima! Ofwel: tot de volgende keer!

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Nicaragua