Project Description

Nicaragua: Meet the Locals & More

Nicaragua - logo STMEen bijzondere reis naar een bijzonder land: ontmoet de locals en werk mee op een koffieplantage. Het programma “Meet the Locals” van de Stedenband Tilburg Matagalpa, stelt je in staat om Nicaragua en zijn mensen écht te leren kennen. De weelderig groene koffieregio Matagalpa is naast authentiek Nicaragua ook nog eens een bijzondere plek om een week te blijven en je thuis te gaan voelen.

logo Patiperra zwart-lang

Na een week lang te zijn geïntegreerd in het Nicaraguaanse leven, ga je zelf op pad. Deze ontdekkingstocht door het grootste Centraal-Amerikaanse land komt langs de hoogtepunten: de koloniale steden León en Granada,  vulkanen die je adem doen stokken en de prachtige Pacific stranden om bij weg te dromen. Kom mee en ontdek het boeiende, gastvrije en kleurrijke Nicaragua met STM en Patiperra!

Nicaragua - logo STMProgramma Meet the Locals met partner Comité Mano Vuelta. CMV heet je welkom en laat je kennis maken met de band tussen Matagalpa en Tilburg.

Dag 1-8. Matagalpa – Meet the Locals

Stedenbandweek ‘Meet the locals’

Verblijf in Hostal la Buena Onda of homestay bij een gastvrije familie in je eigen kamer of appartement.

Dag 1. Vlucht Amsterdam-Managua
Aankomst op vliegveld, ontvangst door lokale partnersen gezamenlijk vervoer naar Matagalpa (reistijd 2 uur) Inchecken in hostal of bij een gastvrije familie. Het programma voor de rest van de dagen wordt uitgevoerd in de volgorde die het beste past bij de dagen van de week en de mogelijkheden voor transport, gids en tolk.

Dag 2. Matagalpa

Onze partner CMV (Comité Mano Vuelta) heet je welkom en laat je kennis maken met de band tussen Matagalpa en Tilburg. Je maakt kennis met de stad middels een wandeling met een gids door het centrum. Na een heerlijke Nicaraguaanse lunch ontdekken we verder: een tour naar de berg Calvario. Wat ooit een kale heuvel
was, is met de hulp van Tilburg omgetoverd tot een ecologisch park met een prachtig uitzicht op de stad en haar omgeving.

Avond vrij (Ontbijt, Lunch)

Dag 3. Matagalpa, bezoek Hormiguitas (centrum kansarme kinderen) en Guanuca markt

Bezoek aan de Hormiguitas (Miertjes), een centrum voor kansarme kinderen. Kinderen die met hun ouders op de markt werken, krijgen hier ondersteuningen worden voorbereid op een betere toekomst. Je komt meer te weten over de projecten Stop Kinderarbeid en Alle kinderen naar school.
Een kijkje achter de schermen van de kleurrijke markt Guanuca. De kinderen van de Hormiguitas leiden ons hier rond.
Na de lunch, bezoek aan een zusterschool en/of bezoek aan Koffiemuseum.

Avond vrij (O,L)

Dag 4. Matagalpa, bezoek koffieplantage San Ramón

Dagtour naar koffieplantage. Op ongeveer een half uur rijden door groene bergen ga je je onderdompelen in de wereld van de koffie. Op zo’n 1.000 meter maak je kennis met onze koffieboeren en vertellen zij je alles wat je wilt weten over deze goddelijke drank. Natuurlijk kun je hem ook proeven.

Nicaraguaanse lunch
Alleen in de oogsttijd (oktober t/m januari): Je steekt na de lunch de handen uit de mouwen en je mag mee helpen met het plukken van de koffiebonen. Wist je dat je deze koffie ook in Tilburg kunt bestellen? Zie www.cafematagalpa.nl
Desgewenst kan je ook nog wat rondkijken in San Ramón en eerder teruggaan naar Matagalpa.

Avond vrij (O,L)

Dag 5. Matagalpa, bezoek koffieplantage Solcafé, middag Pre-columbiaans museum Chagüitillo

Tour naar een ‘beneficio’. Een vervolg op gisteren waar je met eigen ogen gaat zien hoe de bonen gedroogd worden. Dit gebeurt vlakbij Sébaco, 20 km ten zuiden van Matagalpa, in een lager gelegen en zonnig gebied. Hier worden de koffiebonen verder verwerkt en gekeurd.

Nicaraguaanse lunch

Middag vrij of combineren met een Pre-Columbiaans museum in het vlakbij Sébaco gelegen Chagüitillo.

Culturele avond met volksmuziek (O,L)

Dag 6. Matagalpa, vrij te besteden

Dag 7. Matagalpa, bezoek projecten (basisschool, polikliniek, Movimiento Comunal)

Bezoek(en) aan projecten van de Stedenband: een basisschool, organisatie Fumdec en de Movimiento Comunal of Agualí. De thema’s zijn respectievelijk:
onderwijs, microkrediet voor vrouwen en milieu/klimaat. Ook een museumbezoek behoort tot de mogelijkheden. Er is een museum over vrijheidsstrijder Carlos Fonseca in Matagalpa en een Pre-Columbiaans museum in Chagüitillo, op 20 km van Matagalpa.
Afhankelijk van te maken keuzes: een of twee dagdelen

Dag 8. Matagalpa, bezoek microkrediet bedrijven gerund door vrouwen in Selva Negra

Na een korte, maar mooie tocht omhoog, richting Jinotega, kom je aan in weer een nieuw gebied: Selva Negra. Wandeltocht door dit prachtige natuurreservaat Selva Negra. Je komt ogen en oren tekort als je door dit nevelwoud loopt. Je ziet en hoort planten en dieren die je nog nooit hebt gezien. De lunch vindt plaats in het restaurant van Selva Negra.. (O,L)

Inclusief pakket: overnachtingen hostal eigen kamer, ontbijt, lunch*, transport van luchthaven naar Matagalpa, transport in Matagalpa, gids, tolk en alle excursies.

* Bij homestay verblijf is juist de avondmaaltijd inclusief en betaal je zelf je lunch.*Deze prijs geldt voor een groep van 6-12 personen.
**We raden je aan om een annulerings-en reisverzekering met werelddekking af te sluiten.

Nicaragua LeonHet tweede deel van de reis gaat vandaag van start. Een transfer brengt je naar Managua waar je de huurauto ophaalt en van waar je doorreist naar de tweede stad van het land: León. Op 1,5 uur van Managua ligt León, de oude hoofdstad van het land. Je hebt een paar dagen om het prachtig bewaarde en authentieke koloniale centrum te bekijken. León is de stad van de intelligentsia, de universiteit, de musea en van de mensen. Hier wordt het echt Nicaraguaanse leven geleefd en is dan ook een perfecte eerste bestemming tijdens deze reis. Neem een kijkje bij het museum van Legendes of maak een stadswandeling met een gids. Tip: de Free walking tour León is hiervoor perfect en vertrekt ’s ochtends om 9hr op het centrale plein voor de kathedraal van Leon.

Een echte aanrader hier is ook de Cerro Negro vulkaan: tijdens een wandeling naar boven van ca. 1 uur kan je genieten van prachtige uitzichten en de rij van vulkanen die Nicaragua zo kenmerkt. Met een sleetje glij je vervolgens het zwarte zand af naar beneden!

Breng ook een bezoek aan de bekende strandbestemming Las Peñitas op een uurtje rijden van León.

Afstand Managua – León: 95km/1,5hr

In principe reis je vanaf Managua individueel door en dit kan perfect met een huurauto. Liever met de bus of privévervoer? Dat kan uiteraard ook. Vraag naar de mogelijkheden.

Nicaragua - GranadaWe verlaten León en rijden zuidwaarts naar een andere hoofdstad van Nicaragua: Granada. Het koloniale Granada was de zetel van de rijkdom in de 17de eeuw en dat zie je vandaag de dag nog terug. Mooie kerken, kinderkopstraatjes, pastelgelkleurde huizen… dit is hét schoolvoorbeeld van een koloniale stad, zoals we die met enige regelmaat zien op het Latijns-Amerikaanse continent.

Nicaragua - Masaya vulkaanGranada zelf is heel aangenaam, maar ook de omgeving is prachtig. Je kan een bezoek brengen aan de Mombacho vulkaan en de omringende witte dorpjes. Het kratermeer Laguna Apoyo is ook zeker de moeite waard. En als je naar de Masaya vulkaan gaat, doe dat dan zeker aan het einde van de dag. Verblijf er tijdens de zonsondergang: een prachtig mooi uitzicht en daarnaast kleurt het lava van deze actieve vulkaan prachtig oranje in het donker. Het uitzicht op dit indrukwekkende natuurfenomeen is werkelijk spectaculair en onvergetelijk. Dit is Moeder Natuur op haar best en krachtigst.

Afstand León – Granada: 135km/2,5hr

Nicaragua Isla de OmetepeMet de ferry reizen we naar het eiland Ometepe, gelegen in het grootste zoutwaterreservoir van Centraal Amerika, Lago Nicaragua. Het eiland is vulkanisch en bestaat uit twee kegelvormige vulkanen, de Concepción en de Madera vulkanen. Je kan beide vulkanen beklimmen en de uitzichten zijn fenomenaal. Hier zijn ook nog enkele petrogliefen te vinden die dateren uit het precolumbiaanse tijdperk zo’n 300 voor Christus. Ga kajakken aan de westkant van het eiland of huur een brommer of quadbike voor een dagje. Dit is een plek waar je niet meer weg gaat willen…

Afstand Granada – Isla Ometepe: 100km/4hr (tijd inclusief ferry overtocht)

 

De laatste dag neem je de ferry retour naar het vasteland en rijd je terug naar Managua waar je afscheid neemt van dit bijzondere, kleurrijke en mooie land.

Afstand Isla Ometepe – Managua: 135km/4,5hr (tijd inclusief ferry overtocht)

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Nicaragua