Project Description

Patagonië selfdrive & Antarctica Classic

Een ontdekkingstocht door het prachtige Patagonië en het unieke zevende continent. In El Calafate komen de eerste besneeuwde bergtoppen en gletsjers in beeld. De perfecte start van een reis die van leeg naar leger gaat, van stil naar stiller, van mens naar natuur. 100% natuur waarin je je als mens alleen maar klein en dankbaar bij kan voelen. Ontdek het uiterste zuiden van Patagonië en het zuidelijkste continent met Patiperra travels & Offbeat Islands.

Argentina Buenos Aires - La BocaNa aankomst in Buenos Aires is er tijd om de stad te verkennen, de hoofdstad van dit enorme land die 3 miljoen inwoners telt. De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar wij noemen ze trots. Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd en de Franse overeenkomst is er zeker nog, maar de grandeur van weleer is iets afgenomen. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een paar dagen te verblijven.

De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een voorbeeld van de oude grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over waar hun kinderen zich bevonden. Aan dit plein staat tevens het werkpaleis van de Argentijnse president; de Casa Rosada is daadwerkelijk een roze huis.

In de wijk Recoleta is de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een mooie upperclass wijk waar dure boetieks zogenaamde classy boutique hotels proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijk met smalle straten, kinderkopstraatjes en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Op vrijwel iedere straathoek vind je wel een Art Gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero; het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen. Voor diegene die het échte Buenos Aires van weleer zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard, dit is immers de bakermat van de tango.

Argentinie - Patagonia - El Calafate - Perito MorenoEen binnenlandse vlucht brengt je naar het uiterste zuiden van Argentinië: El Calafate. Dit stadje is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer. Gletsjers zijn stuk voor stuk op hun eigen manier bijzonder, maar het schouwspel dat je hier te zien krijgt is uniek. De glijdende ijsmassa komt hier werkelijk de bergen uit, terwijl vrijwel alle gletsjers ter wereld zich juist terugtrekken. Iedere dag verplaatst het ijs zich tussen de een en twee meter en dat hoor je. Als je even wacht valt er altijd een brok ijs de gletsjer in; soms zichtbaar aan de voorkant van de ijswand, soms binnenin de ijsmassa. Een indrukwekkend donderend geluid is het gevolg. De breedte van de gletsjer is ongeveer 5 km en de ijswand voor je neus is ongeveer 75 meter hoog. Er zijn wandelpaden voor het ijs gemaakt, waardoor je een prachtig uitzicht hebt en je daarnaast heel klein voelt naast dit unieke natuurfenomeen. Ook hier is het mogelijk om een gletsjertrekking te maken op het ijs. Vergeet ook een bezoek aan het Glaciarium Museo del Hielo niet waar de geologische geschiedenis van deze regio met woord en beeld wordt toegelicht. Je kan er ook nog een kopje koffie of cocktail drinken in de ijsbar.

Het is mogelijk om Perito Moreno en het Glaciarium te bezoeken tijdens een dagexcursie met een gids of op eigen gelegenheid. Je rijdt in het laatste geval met de huurauto naar het Nationaal Park.

El Calafate – Perito Moreno: 75km / 1hr

Argentinie - Patagonia - El Chalten - FitzroyZo’n 215km ten noorden van El Calafate ligt het plaatsje El Chaltén gelegen in het Nationaal Park Los Glaciares. Los Glaciares dankt zijn naam uiteraard aan de vele gletsjers die hier het zuidelijke Patagonische ijsveld vormen. Daar waar we eerst door het Noordelijke ijsveld reden, zijn we inmiddels aangekomen in het indrukwekkende zuiden van het Patagonische ijsveld.
El Chaltén is een jong dorpje, gesticht in 1985, dat voornamelijk groot is geworden dankzij het toerisme. Deze plek is bijzonder omdat hij ten eerste ín het Nationaal Park ligt en ten tweede omdat het een uitvalsbasis is voor trekkings in het Fitzroy massief. De naam El Chaltén in de Tehuelche taal betekent ‘rokende berg’. Doordat er vaak een wolk hangt rond de hoogste piek, dachten de Tehuelche dat het een vulkaan was die continu actief aan het roken was.

Je hebt hier twee volle dagen om enkele van de vele wandelroutes te nemen die direct uit het dorp vertrekken. Er zijn veel verschillende wandelingen mogelijk voor ieder gewenst niveau. Ze hebben gemeen dat ze stuk voor stuk prachtig zijn en een groot aantal geeft uitzicht op het karakteristieke Fitzroy massief. Een andere optie is om de auto te pakken en naar het Lago del Desierto te rijden; vooral in het najaar kleurt het lenga-bos hier en zijn de kleuren prachtig warm rood. Kajakken, vissen, gletsjerhiken of paardrijden horen hier ook allemaal tot de mogelijkheden.

El Calafate – El Chaltén: 215km / 3,5hr
El Chaltén – El Calafate: 215km / 3,5hr

Argentina Patagonia - Ushuaia

Je levert de auto in op het vliegveld voor de vlucht naar Ushuaia: Fin del Mundo. Helemaal het einde van de wereld is het natuurlijk nog niet, maar wel de zuidelijkste stad van Argentinië. Je hebt hier nog een volle dag om de omgeving te verkennen voordat de expeditie naar Antarctica vertrekt.

Letterlijk betekent Tierra del Fuego Vuurland en die naam is te danken aan de Portugese ontdekkingsreiziger Fernandez Magellán die rook en vuur zag toen de schepen het gebied naderden. De regio wordt al zo’n 12.000 jaar bewoond door verschillende bevolkingsgroepen als de Yamana, Kaweskar en Ona.Argentinie - Patagonia

Ondanks de welkome ontvangst door de inheemse bevolking, zorgde de aanwezigheid van de Europeanen voor ziektes en uitroeiing. In 19de en begin 20ste eeuw stond de economie hier in het teken van de goudkoorts en de schapen. Veel Chilenen, Argentijnen en Europeanen zijn hun geluk in Patagonië gaan beproeven. Zowel de goudkoorts als de ‘sheep farming boom’ hebben niet heel lang geduurd. Het goud was op en de wol uit andere landen werd goedkoper en prijzen van transport stegen. Toch wordt hét ultieme plaatje van Patagonië nog steeds gevuld met een schapenboerderij, een Estancia, met populieren en prachtig mooi zonlicht.

AntarcticaIn de ochtend van dag 11 scheep je in op het expeditieschip dat je naar het Witte Continent gaat brengen. Een warm welkom door crew en kapitein zijn goede voortekenen voor deze reis.

Deze eerste dagen breng je door aan boord van het schip. De bekende en ook beruchte Drake Passage is het water tussen de twee continenten en het is hier dat warme en koude golfstromen elkaar vinden. Sir Francis Drake was een Britse ontdekkingsreiziger die in de 16de eeuw als eerste de wereld rondvoer.

Tijdens de reis naar Antarctica word je voorbereid op al het moois dat komen gaat. Gidsen vertellen uitgebreid over de geschiedenis, de huidige realiteit en de flora en de fauna van het continent. Zo kom je letterlijk goed beslagen te ijs en kan je het beste halen uit het verblijf op het continent.

Antarctica - Georges Point & Almirante BrownTijdens het verblijf hier gaan we dagelijks van boord om met de zodiacs aan land te gaan. Soms met laarzen, soms met stijgijzers onder kunnen we het continent betreden. Een continent van extremen waar je soms overvallen wordt door de stilte en soms door vallende ijsschotsen van gletsjers. Of de pinguïns houden je bezig met hun vrolijke gepiep en gezellige gestuntel. Zeker is dat dit nooit verveeld… Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er op verschillende plekken gestopt. Een mogelijke landingsplaats is Brown Bluff bijvoorbeeld. De Gerlache Strait is een prachtige ‘zeestraat’ die veel wildlife biedt en werkelijk verbluffende uitzichten. Aan het einde van deze straat kom je aan bij het Lemaire kanaal, ook wel de “Kodak gap” dankzij het unieke uitzicht.

Welke dieren komen we hier nu voornamelijk tegen?

  • Pinguïns als de adéliepinguin, de keizerpinguin, ezelspinguin en de macaronipinguïn
  • Vogels als albatrossen aalscholvers, ijshoenders, sterns en meeuwen.
  • De volgende walvissen leven in deze wateren; blauwe vinvissen, bultruggen, potvissen, vinvissen, orka’s, dwergwalvissen, en zuidkapers.

De weersomstandigheden bepalen te allen tijde de activiteiten die worden dagelijks worden ondernomen. Afhankelijk van de vertrekdatum van de expeditie worden er 9 of 10 nachten aan boord doorgebracht. In het laatste geval is er meer tijd voor en bezoek aan South Shetland.

De laatste dagen aan boord van het schip, terug door de Drake Passage. Wellicht zijn de zeebenen inmiddels goed ontwikkeld en lukt het om een boek over Sir Francis Drake te lezen. Uiteraard word je ook op de terugweg weer vergezeld door albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes. Als het weer het toelaat is het natuurlijk heerlijk om uit te waaien aan dek en de vogels van dichtbij te bekijken.

Afhankelijk van de vertrekdatum verblijf je 9 of 10 nachten op het schip.

Na het ontbijt neem je afscheid van de reisgenoten en een unieke ervaring. Je vliegt in de middag door naar Buenos Aires voor een laatste overnachting. Na de laatste souvenirs te kopen en nog wat rond te struinen door deze aangename stad, brengt de transfer je naar de luchthaven voor de retourvlucht.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Argentinië
Landeninformatie Antarctica