Project Description

Argentinië Noord selfdrive: individueel of in groepsverband – 17 dagen

Een boeiende reis van de wijngebieden van Argentinië door het surrealistische landschap van het noordwesten van Argentinië. De aangename stad Mendoza is prachtig gelegen tegen de flanken van de Andes. Met de fiets is het mogelijk om wijngaarden ten zuiden van Mendoza te bezoeken in het dorpje Luján de Cuyo. Richting het noorden ervaar je de enorme uitgestrektheid van dit land. Surrealistische landschappen vinden we in de Parken Ischigualasto en Talampaya. Ook in het uiterste noorden rondom Salta, Tilcara en Purmamarca zijn de vergezichten uniek en waan je je op een andere planeet. Een prachtige reis door een onbekend Argentinië.

Deze route gaat vrijwel geheel over asfalt, een klein traject over gravelwegen. Deze zijn prima te rijden met een normale auto. Deze reis kan je zowel in groepsverband maken (zie vertrekdatum hier) als individueel.

Tip: het is ook mogelijk een verlenging te boeken naar de tropische watervallen van Iguazu. Vraag naar de mogelijkheden.

Een selfdrive groepsrondreis met een eigen huurauto is een fantastische manier om in groepsverband, maar tegelijk ook geheel onafhankelijk en individueel een land te ontdekken!

Na aankomst is er tijd om de Buenos Aires te verkennen. Hoofdstad vBuenos Aires - La Bocaan dit enorme land die 3 miljoen inwoners telt. De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar wij noemen ze trots. Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd en de Franse overeenkomst is er zeker nog, maar de grandeur van weleer is iets afgenomen. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een aantal dagen te verblijven.

De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een voorbeeld van de oude grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over waar hun kinderen zich bevonden. Aan dit plein staat tevens het werkpaleis van de Argentijnse president; de Casa Rosada is daadwerkelijk een roze huis.

In de wijk Recoleta is de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een mooie upperclass wijk waar dure boetieks classy boutique hotels proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijkmet smalle straten, kinderkopstraten en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Iedere straathoek heeft een art gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero, het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen. Voor diegene die het échte Buenos Aires zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard, dit is immers de bakermat van de tango.
Accommodatie: Dora Hotel of iets luxer Patios de San Telmo.

Argentina - MendozaNa een korte vlucht kom je aan in Mendoza, mondaine en aangename stad die in de flanken van Andes ligt met als gevolg prachtige uitzichten.  Daar waar de invloed van de oceaan in het buurland Chili zorgt voor meer neerslag, is het aan deze zijde van de Andes aangenaam en over het algemeen zonnig.

Mendoza is gesticht in de 16de eeuw door de Spanjaarden en dit zie je terug in het schaakbordpatroon van de wegen gebouwd rondom het centrale plein, Plaza de Independencia in dit geval. Andere bekende pleinen zijn Plaza San Martín, Plaza España en Plaza Italia. De diverse parken geven de stad een groen karakter. In het grote stadpark Parque General San Martín besteden de inwoners van Mendoza een groot deel van hun vrije tijd. Cerro de la Gloria is letterlijk het hoogtepunt van het park. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht over de stad en het park. ‘s avonds is het hier heerlijk genieten in één van de vele goede restaurants.

Argentina Mendoza - Bodega Nieto Senetiner - wine regionBuiten de stad vinden we wijngaarden en de bergen. Beiden trekken veel buitenlanders en locals. De grootste trekpleister van Mendoza is de wijn. Zowel ten zuiden als ten noorden van de stad liggen uitgestrekte wijngaarden met kleine wijnboertjes en grote wijnconcerns. Deze zijn het hele jaar door te bezoeken. In Maipú en Luján de Cuyo kan je met een fietstour verschillende wijnhuizen bezoeken en uiteraard ook proeven. Een aantal van deze wijnhuizen biedt ook de bijzondere accommodatie waar het niet ongewoon is dat je daadwerkelijk in de wijngaarden verblijft.

De Aconcagua is met zijn bijna 7.000 meter hoog de hoogste van het Amerikaanse continent en daagt menig bergbeklimmer uit hem te bedwingen. Alleen de uitzichten op deze bergreus zijn al indrukwekkend. Voor hen die het iets rustiger aan willen doen is een bezoek aan de thermale baden van Cacheuta zeker de moeite waard. Prachtig gelegen in de bergen op een uurtje afstand van Mendoza.
Accommodatie: Crillon Hotel Mendoza of iets luxer NH La Cordillera.

San Agustin - on the roadDe roadtrip gaat nu echt van start! We halen de auto’s op en gaan op pad. Het Westen van Argentinië van Mendoza noordwaarts richting Salta is nog niet ontdekt door de massa, en dat is maar goed ook. De leegte die je hier vindt in de woestijn kan oorverdovend zijn. Vooral als je met een eigen huurauto op pad bent is het de moeite waard om af en toe even uit te stappen en de motor af te zetten.

Je kan nog een stop maken in de stad San Juan, hoofdstad van de gelijknamige provincie. De overheerlijke Malbec en Syrah druif gedijt hier goed en dat kan je zelf proeven in een van de vele wijngaarden die San Juan telt. We overnachting in het charmante San Agustin de Valle Fertil, een klein groen stadje gelegen in een mooie vallei. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de Huarpes en de Capayanes, hebben een aantal geschilderde rotsen achtergelaten, zoals de Piedra Pintada en de Meseta Ritual.
Accommodatie: Hotel Valle Fertil.

Afstand Mendoza – San Agustín: 375km/5,5hr (asfalt)

Ischigualasto & TalampayaVia het provinciale park Ischigualasto en het Nationaal Park Talampaya rijden we door naar het noorden. Deze twee beschermde regio’s prijken sinds het jaar 2000 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Deze gebieden zijn ontstaan in het Trias tijdperk, zo’n 250 miljoen jaar geleden.
Een van de bezienswaardigheden in het provinciale park Ischigualasto is de Maanvallei. Het staat bekend om de bijzondere rotsformaties die zich hier dankzij de wind door de tijd heen hebben gevormd. Vormen die we kunnen herkennen zijn een Sphinx, een Monnik en de welbekende Champignon. Daarnaast zijn er in deze woestijn veel dinosaurus fossielen gevonden.

Evenals in het aangrenzende Talampaya Nationaal Park waar we fossielen, petrogliefen en resten van inheemse volkeren vinden. Daarnaast heeft het Talampaya NP nog een bezienswaardigheid: een immense rode kloof en rotsformaties. In de bedding van de voormalige rivier loop je langs wanden van wel 145 meter hoog rood gesteente: een surrealistische ervaring. In Ischigualasto kan je met de eigen auto rijden, in Talampaya gaan we gezamenlijk het NP in. Hier kan er alleen met busjes van het Nationaal Park worden gereden. We overnachten in het knusse Villa Union.
Accommodatie: Cañon del Talampaya.

Afstand San Agustín – Villa Unión: 175km/2hr

Argentinië San Agustin Valle FertilDe weg naar het noorden blijft verbazen met mooie vergezichten van de bergen en de leegte van dit immense land. Via de prachtige Cuesta de la Miranda rijden we verder richting Salta. Maak een korte stop in Chilecito, dit was ooit een centrum van mijnbouw. Het kleine kabelbaanmuseum vertelt over de geschiedenis van de regio en de ingenieuze kabelbaan van wel 35km die hier aan het begin van de 20ste eeuw in functie was. Chañarmuyo is een van de wijngaarden in dit gebied waar je kan stoppen voor de lunch bijvoorbeeld. De Shincal ruïnes dateren uit de 15de eeuw en zijn Quechua overblijfselen. We overnachten in Belén, een klein provinciestadje.
Accommodatie: Hotel Belén.

Afstand Villa Unión – Belén: 350km/4,5hr

Argentinië Cafayate - WineryAls we de Ruta 40 volgen richting het noorden komen we vanzelf aan in een ander wijngebied bekend van de overheerlijke witte wijn van de Torrontés druif. Eerst komen we echter nog door het kleine Amaicha del Valle, een stoffig dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Ieder jaar wordt hier in februari het feest van de Pachamama gevierd: Moeder Aarde wordt dan nog eens extra geëerd. De invloeden van de inheemse bevolking zijn in dit deel van Argentinië alom aanwezig. De Quilmes ruïnes verwijzen naar de beschaving van de Quilmes bevolking die hier in de 9de eeuw AD woonden. De Quilmes zijn de grootste precolumbiaanse beschaving in Argentinië. Cafayate is een rustig en ontspannen oud koloniaal stadje met wit-lemen huizen waar het heerlijk toeven is. We hebben hier een volle dag om te genieten van de omgeving, een fiets te huren om wijngaarden te bezoeken of gewoon te relaxen bij het hotel.
Accommodatie: Hotel Asturias of iets luxer Viñas de Cafayate.

Afstand Belén – Cafayate: 250km/3,5hr (asfalt)

Argentinië Route Cachi - Salta. Cardones NPHet dorpje Cachi is te bereiken via de Ruta 40 waarbij je door de Quebrada de las Flechas komt. “Flechas” zijn pijlen en de kloof dankt zijn naam aan de pijlvormige punten van de rotsen. De weg is prachtig maar niet van goede kwaliteit en in het regenseizoen van december t/m maart is het af te raden, maar de beloning is des te groter wanneer je wel door deze bijzondere regio kan rijden!
Accommodatie: El Cortijo of iets luxer Merced del Alto.

Afstand Cafayate – Cachi: 160km/3,5hr (deels gravel)

Argentinië Koloniale binnenplaats SaltaSalta is een mooie koloniale stad en het economisch en politiek centrum in het noordwesten van Argentinië. Je ziet de gelaatstrekken van de bevolking hier langzaam veranderen en in verhouding wonen hier vrij veel pueblos indígenas of inheemse bevolkingsgroepen. We overnachten hier een nacht en komen later nog terug voor een uitgebreider verblijf.
Het knusse centrum van Salta is traditioneel rondom het centrale plein gebouwd waar de Basiliek van Salta ook staat. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Museum van Archeologie waar je de mummies van drie perfecte Inca kinderen kan zien die zijn geofferd aan de goden. De lokale San Miguel markt is een leuke gelegenheid om met de locals in contact te komen en waar je de beste empanada’s voor onderweg mee te nemen. Salta beweert namelijk de bakermat van de empanada te zijn. Neem ze bijvoorbeeld mee naar de top van San Bernardo heuvel waar je op een mooi uitzicht van de stad wordt getrakteerd.
Accommodatie: Hotel Inkai of iets luxer Solar de la Plaza.

Afstand Cachi – Salta: 160km/3hr

Argentinië Purmamarca - Cerro Siete ColoresDe weg naar het noorden leidt naar de Humahuaca vallei. Hier vinden we de Cerro de Siete Colores ofwel de zevenkleurige berg in Purmamarca. Een knus plaatsje in de bergen waar het ’s avonds heerlijk stil is. Het is mogelijk om vanaf Purmamarca de Salinas Grandes of zoutvlakten op ca. 3.500 meter hoogte te bezoeken.
Verder naar het noorden zijn de bijzondere formaties in de vallei van Humahuaca een bezoek waard, evenals de resten van pre-Inca ruïnes in Tilcara. Deze zijn perfect bewaard gebleven en voegen zeker toe aan de Latijns Amerika ervaring. Na dit bezoek rijden we terug naar Salta waar we de auto’s inleveren.
Accommodatie Purmamarca: Casa de Adobe of iets luxer Manantial del Silencio.

Afstand Salta – Purmamarca: 190km/2,5hr (asfalt)
Afstand Purmamarca – Humahuaca: 70km/1hr (asfalt & gravel)

Argentinië Koloniale binnenplaats SaltaHet knusse centrum van Salta is traditioneel rondom het centrale plein gebouwd waar de Basiliek van Salta ook staat. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Museum van Archeologie waar je de mummies van drie perfecte Inca kinderen kan zien die zijn geofferd aan de goden. De lokale San Miguel markt is een leuke gelegenheid om met de locals in contact te komen en waar je de beste empanada’s voor onderweg mee te nemen. Salta beweert namelijk de bakermat van de empanada te zijn. Neem ze bijvoorbeeld mee naar de top van San Bernardo heuvel waar je op een mooi uitzicht van de stad wordt getrakteerd.
Accommodatie: Hotel Inkai of iets luxer Solar de la Plaza.

Afstand Purmamarca – Salta: 190km/2,5hr

Argentina Buenos Aires - Puerto MaderoVlucht naar Buenos Aires voor een laatste nacht in de Argentijnse hoofdstad. Bezoek nog een tango dinner show, doe de laatste inkopen of flanneer samen met de Porteños op de kade van Puerto Madero.
Accommodatie: Dora Hotel of iets luxer Patios de San Telmo.

Meer informatie?
Data en prijzen
Autoreizen met een groep
Landeninformatie Argentinië