Project Description

Uruguay – 14 dagen

Een onbekend landje op het Zuid-Amerikaanse continent, ingeklemd tussen Brazilië en Argentinië. Er is weinig over bekend, je hoort er niet zoveel van, behalve dat we weten dat het liberaal is omdat marihuana en het homohuwelijk legaal zijn. Maar wat kan je er precies doen? Nou, genoeg! Er is een kustlijn van 660km met stranden, duinen en natuurgebieden waar vogelaars hun hart op kunnen halen. De 3,5 miljoen mensen die Uruguay telt, wonen voornamelijk in het zuiden van het land, het noorden dat grenst aan Brazilië is vrij leeg. Er zijn bergen en watervallen, maar verwacht geen Andes. Er zijn Estancias ofwel boerderijen waar je soms ook kunt overnachten; hier zijn paarden en is vee, maar ook wijngaarden. Uruguay telt ongelooflijk veel prachtige vaak ook vervallen oude boerderijen waar de verroeste landbouwmachines nog staan. Dat klinkt wellicht onaantrekkelijk, maar het levert prachtige plaatsjes en roept een mooie sfeer van weleer op. En dan de wijnen: daar waar Argentinië de Malbec heeft en Chili de Carmenère, heeft Uruguay de Tannat druif waar de lekkerste rode wijnen uit voortkomen. En Last but not Least: Colonia del Sacramento. Werkelijk een prachtig koloniaal stadje waar zowel Spaanse als Portugese invloeden zichtbaar zijn.

Een prachtige reis in je eigen huurauto door dit onbekende land. Het rijgedrag van de Uruguyaan is heel normaal en de wegen zijn goed. Mocht je toch liever niet zelf willen rijden? Dan kunnen we ook vervoer regelen.

Uruguay combineren met een andere bestemming in Zuid-Amerika? Een verlenging naar de Iguazu watervallen bijvoorbeeld of een reis naar Patagonië afsluiten aan de stranden van Uruguay? Het kan allemaal. Vraag naar de mogelijkheden.

Uruguay - Montevideo - RamblaIn de ochtend kom je aan in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo vanwaar een transfer je naar het hotel brengt. Montevideo kent verschillende wijken en Pocitos is een hele aangename: gezellige restaurantjes en veilig op straat, ook ’s avonds. Er moet gezegd worden dat ook het centrum van Montevideo veilig is. dat was tot een aantal jaar geleden niet echt het geval. Nu hangen er overal camera’s en is er veel politie op straat. Bezoek de vismarkt in El Centro, bekijk de mix van Art Deco, koloniale stijlen en moderne architectuur en huur een fiets om de hele Rambla af te fietsen van het oude centrum richting Playa de los Pocitos.
Accommodatie: Don Boutique (Centro), My Suites Boutique (Pocitos) of iets luxer Alma Historica (Centro)

Vandaag start de rondreis door Uruguay. Nadat je de auto hebt opgehaald, rijd je door het platteland van Uruguay westwaarts richting de wijnregio. Platteland is dat overigens zeker niet direct: Uruguay is voornamelijk glooiend en zodra je de stad uitrijdt doemen de eerste wijngaarden al op. De eerste wijngaarden maken plaat voor grote boerderijen waar het vee graast en de landbouw overheerst. De eerste stop buiten de hoofdstad is Carmleo, het plaatsje is niet direct heel bijzonder als is er een leuk pleintje, maar het gebied om de stad en de wijngaarden zijn prachtig. Je hebt een dag om te genieten van de accommodatie, te fietsen of naar Nuevo Palmira te rijden: een stadje naast een grote haven aan de rivier waar de zonsondergang heel mooi is en waar de tijd stil is blijven staan…
Accommodatie: Posada Campotinto of iets luxer Narbona Wine Lodge.

Afstand Montevideo – Carmelo: 250km/3,5hr

Uruguay - Colonia del SacramentoDe reis vervolgt zuidwaarts waar Colonia del Sacramento ligt op slechts een uur rijden van Carmelo. Ieder land in Latijns-Amerika kent een zogenaamde “koloniale parel” en in Uruguay is dit Colonia. En het is niet zomaar een koloniaal plaatsje; je ziet hier de typisch Portugese groen-witte verf op de huizen, kinderkopjes en meanderende straatjes, terwijl iets buiten het oude centrum het typische Spaanse rechte schaakbordpatroon te vinden is. Dit gebied is tussen 1680 en 1828 verdeeld tussen de Portugezen en de Spanjaarden. In 1828 verwierf Uruguay de onafhankelijkheid. In het land wordt Spaans gesproken, maar Colonia is ook voor Brazilianen een bekende vakantiebestemming. Slenteren door de straatjes, luisteren naar de straatmuzikanten en genieten van de ondergaande zon in de Rio Uruguay… Colonia is prachtig.
Accommodatie: Posada Don Antonio of iets luxer Las Terrazas Boutique.

Afstand Carmelo – Colonia: 90km/1hr

Uruguay - MateEen flink stukje rijden door een veelal leeg landschap, maar dat maakt het ook gelijk de moeite waard. Hier in het binnenland bevinden zich de grote landerijen en het vee. In Uruguay leven ongeveer 3,5 miljoen mensen en tellen ze 15 miljoen stuks vee… Het is nogal wat. De komende dagen breng je door op een Estancia waar je kan meekijken en zelfs hands-on participeren in de dagelijkse activiteiten die deze organische veehouderij ontplooit. Paardrijden hoort uiteraard bij de mogelijkheden, maar ook wandelen naar watervallen wel of niet onder begeleiding van een gids die alles kan vertellen over de flora en fauna in het gebied, zwemmen in de riviertjes en meertjes en kooklessen volgen.
Accommodatie: Estancia Los Platanos (o.b.v logies & ontbijt) of iets luxer All Inclusive (inclusief alle maaltijden en activiteiten met gids)

Afstand Colonia – Estancia Treinta y Tres: 390km/5hr

Uruguay - Cabo PolonioEen lekker stukje rijden door het uitgestrekte landschap van Uruguay, ondanks dat het niet groot is in vergelijking met de buren is Uruguay toch 4x Nederland en heeft het maar een fractie van het aantal mensen. Leeg is het dus wel en dat is fijn. Via de grens met Brazilië rijd je naar de volgende bestemming: Punta del Diablo. Strand, zandduinen waar je kan sandboarden, wandelingen maken en genieten van de vergezichten. Het Santa Teresa Fort ligt boven het plaatsje, is een mooi uitkijkpunt en geeft een inkijk in het verleden van Uruguay. In het Nationaal Park Santa Teresa waar het fort gevestigd is zijn ook verschillende wandelpaden door het bos. Paardrijden, sandboarden en surfen… het kan hier allemaal. Of je doet gewoon even een dag helemaal niets.
Accommodatie: Terrazas de la Viuda

Afstand Treinta y Tres- Punta del Diablo: 265km/5hr

Uruguay - Faro José IgnacioEen mooie rit vandaag via Cabo Polonio, langs Laguna de Castillos en de Laguna de Rocha waar zout en zoet water naast elkaar stromen, door het charmante en fotogenieke Garzón naar een ander paradijsje: José Ignacio. Het strand, de hotelletjes en restaurants en natuurlijk de vuurtoren… José Ignacio is heerlijk om een paar dagen te verblijven. Het is opgeruimd, rustig en niet groot. Nog een plusplunt van José Ignacio? Parador La Huella, een van de beste restaurants van Uruguay, is er gevestigd.
Accommodatie: Wanderlust José Ignacio of iets luxer Posada del Faro.

Afstand Punta del Diablo – José Ignacio: 200km/3hr

Uruguay - CasapuebloDe rit terug naar Montevideo komt door Punta del Este: dit is dé badplaats voor zowel locals als Argentijnen. En het mag gezegd, het is echt een mondaine badplaats met veel aanbod van restaurantjes, stranden en strandballen… Neem vooral dus nog een duik in de frisse Atlantico, maar vergeet niet een stop te maken bij het Casa Pueblo: een bijzonder museum dat voorheen het woonhuis was van de bekende architect Carlos Páez Vilaró. Geen enkele muur of lijn is recht in dit gebouw en dat maakt het bijzonder. Aangekomen in Montevideo lever je de huurauto weer in en na een laatste nachtje in de aangename hoofdstad van Uruguay is het tijd om Adiós te zeggen tegen dit sympathieke land.
Accommodatie: Don Boutique (Centro), My Suites Boutique (Pocitos) of iets luxer Alma Historica (Centro)

Afstand José Ignacio – Montevideo: 185km/3hr

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Uruguay