MagellaanDe wereld rondvaren? Dat gebeurde voor het eerst dankzij Hernando de Magellanes of Ferdinand Magellaan. Deze Portugese ontdekkingsreiziger voer onder Spaanse vlag de wereld rond in 1520. Het was tijdens deze reis dat hij de Estrecho de Magellanes ofwel de Straat van Magellaan ontdekte. Dit is de zeestraat die de Atlantische oceaan met de Stille Oceaan verbindt.

De gebeurtenis die 500 jaar geleden plaatsvond, wordt dit jaar groots gevierd in Chili. Er is een nieuwe campagne opgezet ter promotie van dit meest bijzondere en misschien wel mooiste land van Zuid-Amerika. (Al is er bij Patiperra travels wellicht sprake van enig vooroordeel dankzij een tweejarig verblijf in dit fantastische land)

De nieuwe promotiecampagne heet: “Chile donde lo imposible es posible” ofwel “Chili: waar het onmogelijke mogelijk is”. En zo is het maar net. Via deze link kan je de video bekijken.

Argentina Patagonia - Ushuaia Fin del MundoWaar gaat deze blog over? Over het uiterste zuiden van het Zuid-Amerikaanse continent: Tierra del Fuego, land van vuur. Het was dezelfde Ferdinand Magellaan die het uiterste zuiden van het continent Vuurland heeft genaamd. Het dankt de naam aan de vele vuren van de oorspronkelijke Yaghan bevolking die Magellaan zag toen hij uiterste zuiden van het continent bereikte.

Er zijn verschillende manieren om Vuurland te ontdekken en een van de meest bijzondere is tijdens een boottocht door de fjorden waarbij je dagelijks aan land gaat om op plekken te komen die je over land niet kan bereiken. Van Punta Arenas naar Ushuaia of retour: je vaart door de kanalen van Tierra del Fuego, langs prachtige fjorden, langs gletsjers en rotsen en door de leegte, want hier woont écht helemaal niemand meer…

Expeditiecruise naar Kaap Hoorn

Argentina Patagonia - Mare AustralisEen dergelijke zogenaamde expeditie cruise is een bijzondere manier om Chileens en Argentijns Tierra del Fuego te ontdekken. Gedurende een dag of 5 leiden bevlogen gidsen en biologen je door het indrukwekkende Patagonië. Je reist door het lege en ruige landschap terwijl je thuisbasis een luxe schip is waar je eet, drinkt en slaapt. De huiskamer van het schip er voor de gezelligheid, maar zeker ook voor de presentaties en informatieve bijeenkomsten die je bij kan wonen om meer te weten te komen over de flora en fauna van dit gebied. Dagelijks ga je meestal twee keer daags het schip af met een zodiac (stevige opblaasboot met motor met harde bodem) om het land op te gaan. Wandelingen zijn altijd onder begeleiding van de internationale gidsen die vertellen over de vogels die je ziet en zelf nog niet had gespot, welke besjes je wel of niet kan eten en over hoe dit bijzondere gebied is ontstaan. Daarnaast is er ook ruimte voor stilte… en dat is misschien nog wel het mooist.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze cruise: een van Ushuaia naar Punta Arenas van 5 dagen en 4 nachten of juist retour. Dan is er ook een reis van 8 nachten, de Darwin’s route vanuit Punta Arenas of Ushuaia. Een beschrijving van dag-tot-dag vind je hier op de website. Liever een combinatie met Antarctica? dat kan natuurlijk ook. Patagonië en Antarctica

Tierra del Fuego & Ushuaia

Tierra del Fuego is geen eenduidig begrip.
Zo verwijst het naar het land en de grote en kleine eilanden ten zuiden van de Zeestraat van Magellaan dat zowel Chili als Argentinië omvat, het grootste eiland van deze regio heet Tierra del Fuego. Daarnaast is tevens de naam van de Argentijnse provincie in het uiterste Zuiden van Argentinië en het is ook de naam van het Nationaal Park in Argentinië. Het Nationaal Park bevindt zich op een steenworp afstand van Ushuaia.

Chile_The Singular Patagonia horsebackUshuaia is een aangenaam stadje in het zuiden waar je werkelijk aan het einde van de wereld bent aangekomen. Het is de uitvalsbasis voor de expeditie cruises naar Antarctica en voor hierboven vermelde cruise. Het stadje ligt aan het Beagle kanaal waar je een mooie dagtocht maken om zeeleeuwen te spotten of pinguïns. Daarnaast is er ook voor actievelingen genoeg te doen. In het Nationaal Park Tierra del Fuego zijn veel wandelingen uitgezet en op verschillende plaatsen kan je er te paard op uit. Wat is er nu mooier dan jezelf een echte gaucho te voelen in het weidse Patagonië…

TIP van deze week?
Benieuwd naar het leven aan boord van het cruise schip? Hier is een filmpje met wat meer informatie over deze bijzondere reis.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies