Uruguay in een notendop

Een klein en onbekend land in Zuid-Amerika. Waarom eigenlijk? Het is politiek rustig en economisch goed ontwikkeld.
We kennen Uruguay wellicht van de liberale cultuur, zo is het roken van marihuana legaal, evenals het homohuwelijk en is de keuze voor een abortus vrij. De “Uruguayos” zijn liberale denkers.

Ondanks dat het land klein is, tussen de reuzen Argentinië en Brazilië, is het toch 2,5x zo groot als Nederland en België samen.
De hoofdstad Montevideo is een relaxte en ook levendige stad met een oud koloniaal centrum afgewisseld met moderne architectuur en kleurrijke markten. Het land staat bekend om de vele stranden, waarvan Punta del Este de bekendste is. Evenals buurland Argentinië is ook Uruguay een land van asados, ofwel barbecues, en dat zie je op het platteland waar het uitzicht bestaat uit ruimtelijke weidelandschappen, estancias en veel vee. En daar hoort natuurlijk wijn bij: de rode Tannat is typisch voor Uruguay.

Wees ook een echte Patiperra en ontdek het onontdekte Uruguay…

       Highlights:

  • Montevideo
  • Punta del Este
  • Colonia del Sacramento

       Off the beaten track:

  • Rocha: Cabo Polonio & Punta del Diablo
  • José Ignacio
  • Carmelo

Er wordt druk gewerkt aan een voorbeeldreis door Uruguay. We kunnen deze bestemming zeker al wel aanbieden. Neem contact op:

Contact

De seizoenen op het zuidelijk halfrond zijn tegengesteld. Uruguay is dan ook van oktober t/m maart het best te bereizen. De temperaturen in de zomermaanden liggen rond de 25-30°C, heerlijk aangenaam en perfect voor de stranden.

Dit wil overigens niet zeggen dat je in onze zomermaanden niet naar Uruguay kan reizen. In de wintermaanden mei-augustus liggen de minimum temperaturen rond de 10°C. Echt heel koud wordt het dus niet. Kans op neerslag is er het hele jaar door.

Anthony Bourdain’s roots liggen in Uruguay… kijk naar deze aflevering over zijn verleden.

Montevideo

Een moderne hoofdstad die zo’n 1,5 miljoen inwoners telt; een zogenaamde lay-back hoofdstad waar je Latijns-Amerika ervaart op een relaxte manier. Het is modern, de levenstandaard is hoog en het behoort tot de 30 veiligste steden van de wereld. Uiteraard heeft ook deze Zuid-Amerikaanse stad een koloniaal centrum dat ook nog eens mooi bewaard is gebleven.

In het oude deel van de stad ligt ook de haven met de Mercado del Puerto. Verwacht geen authentieke smoezelige vismarkt, maar wel een heel aangename foodmarket waar je overheerlijk kan eten. Hier vindt je de échte parillada ofwel heel veel vlees op immense grilplaten. En in Uruguay eet je vlees met chimichurri: een saus van olijfolie, knoflook en kruiden. Klik hier voor het recept.

En dan is er ook een Rambla in Uruguay. Niet de drukke winkelstraat van Barcelona, maar een 22km lange wandel- en fietsroute langs de kust. Het is hier ’s avonds heerlijk toeven en uiteraard is dit ook een perfecte route voor een fietstocht.

Punta del Este

Dé plek om te kijken en gezien te worden. Punta del Este is hip en dat voornamelijk dankzij de prachtige stranden. Voor zowel de surfers als voor de zonaanbidders die kalme wateren prefereren zijn er voldoende opties hier. Met een boottochtje spot je hier het hele jaar door zeeleeuwen en van juli t/m november kan je met wat geluk de zuidkaper walvis spotten.

De plaats heeft echter veel meer te bieden dan stranden alleen. Enkele van de mooiste kunstmusea van het land vind je hier. Het Ralli museum exposeert hedendaagse kunst en de beeldentuin van Atchugarry Foundation is bijzonder. Casapueblo is een bijzonder project en woonplaats van Carlos Vilaró. Tegen de rotsen aangebouwd als een nest van de hornero vogel, typisch voor Uruguay. De kunstenaar heeft 36 jaar gedaan over de vervolmaking van het project.

Daarnaast vind je hier de beste restaurants en luxe resort hotels, dus als je daarnaar zoekt is Punta del Este ‘the place to be”. Muziekfestivals, vuurwerkshows, leven op straat? In het hoogseizoen is het er allemaal. Voor wat meer rust in deze mooi plaats: bezoek Punta del Este in de lente of herfst.

Colonia del Sacramento

Gesticht als Portugese nederzetting, heeft Colonia del Sacramento zijn koloniale charme 100% behouden. Het is vooral erg leuk omdat je het hier wellicht niet verwacht. De hoofdstad heeft een koloniaal centrum, maar alles in het dit charmante dorpje ademt geschiedenis en je waant je echt in het verleden.

Rocha: Cabo Polonio & Punta del Diablo

Garzón en Cabo Polonio zijn beide kleinschalige dorpjes waar je teruggaat in de tijd. Het levensritme gaat een tandje terug en daar waar je deze ontspannenheid normaalgesproken terug vindt in de Cariben, kan je rustig zeggen dat Uruguay er ook heel goed in is. Kom hier om echt tot rust te komen, maar verwacht geen luxe… Verder noordwaarts vind je nog een paradijselijke plek op een steenworp afstand Brazilië: Punta del Diablo. De stranden zijn eindeloos en de rotsen prachtig. Andere stranden hier: Playa de los Pescadores en Playa de la Viuda zijn ook zeker aanraders. Behoefte aan een beetje cultuur? Het Santa Teresa Fort vertelt over de geschiedenis van Uruguay: de Portugezen startten met de bouw van het fort en de Spanjaarden maakten het af in de 18de eeuw.

José Ignacio

Vind je Punta del Este te druk? Dan is José Ignacio dé plek om heen te gaan. De stranden zijn prachtig en de vuurtoren picture perfect. Daarnaast kan je bij de Laguna José Ignacio een fiets huren of verken dit natuurgebied te paard. Een van de beste restaurants hier ligt ook nog eens aan de kust en je eet hier dan ook zeevruchten in plaats van vlees: Parador la Huella is de moeite meer dan waard.

Carmelo

Wijnen, wijnen & wijnen… daar draait het om in Carmelo. Daarnaast is het dorpje authentiek en koloniaal. Een leuke dagtocht vanaf Montevideo of zelfs Buenos Aires, maar ook heerlijk om een of twee nachtjes te verblijven.

Land: Uruguay
Hoofdstad: Montevideo
Inwoners: 3,5 miljoen
Oppervlakte: 175.000 km2 (ongeveer 4,5x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: Uruguayaanse peso
Tijdverschil: wintertijd is het 4 uur vroeger, zomertijd 5 uur vroeger
Voltage: 220volt

  • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
  • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
  • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A. Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl