Chile - Carretera Austral - Cerro CastilloVerantwoord op reis. In deze tijden van thuis blijven en “een pas op de plaats”, maken we onbewust en wellicht ongewild een mooi gebaar richting onze planeet. Zoals al in een eerder blog vermeld, lijkt het alsof Pachamama (Moeder Aarde in de quechua-taal) aan de rem trekt. Het wordt tijd dat we stilstaan en bedenken wat we aan het doen zijn met onze planeet.

Betekent dit dan dat we straks niet meer zouden mogen reizen? Dat hoop ik toch niet! Daar zou ik persoonlijk toch wel erg ongelukkig van worden. En ik denk velen met mij. Niet meer reizen is dan ook geen optie. Net als dat niet meer naar school gaan, niet meer naar de bioscoop gaan, niet meer met openbaar vervoer reizen, etc. geen opties zijn. Het leven gaat ook na corona weer gewoon door, de kunst is nu om te zien hoe we de maatschappij op een verantwoorde manier weer aan de gang kunnen krijgen. De maatregelen die gisteren 6 mei zijn aangekondigd wijzen in de goede richting.

Datzelfde geldt voor de reiswereld: hoe kunnen we met zijn allen een manier vinden waarop we eerlijk, bewust en verantwoord op reis kunnen. Dat betekent met respect voor natuur, mens & cultuur. Verantwoord reizen kan op verschillende manieren:

Vlucht compenseren

Hoe gaat dat compenseren nu precies in zijn werk?

Je compenseert de uitstoot van jouw vlucht door bij te dragen aan verschillende projecten. Dit zijn projecten die bijdragen aan een schoner klimaat, betere leefomstandigheden van mensen in zogenaamde “ontwikkelingslanden” of bescherming van natuurgebieden. Dit zijn gecertificeerde projecten waarbij de opbrengst ten goede komt aan de lokale bevolking of natuurgebied.

Trees for AllDit kan op dit moment natuurlijk al door bijvoorbeeld je vlucht te compenseren. Er zijn verschillende websites waar je dit kan doen. De bekendste is waarschijnlijk wel greenseats. Greenseats is onderdeel van de Climate Neutral Group. Als je zelf vluchten boekt via Fly Green dan zit de CO2 compensatie direct in het tarief. Ook een heel goede en praktisch optie dus.

Wil je echt alléén de uitstoot compenseren en niet een ander project, dan kan je gebruik maken van  Trees for All. Een Nederlandse organisatie die bomen aanplant in Nederland en ook natuurprojecten in o.a. Costa Rica steunt.

Wat kan je zélf doen of juist laten op reis?

El Salvador - Ruta de Flores - Ataco marktWat kan je nu nog meer doen om verantwoord te reizen? Ten eerste gewoon je gezonde verstand gebruiken. Dat betekent in principe het volgende:

 1. Neem te allen tijde je afval mee
 2. Neem een bidon/navulbare fles mee van huis voor water
 3. Raap ook eens iets op dat niet van jou is en gooi het weg

Ik begrijp heel erg goed dat het soms onbegonnen werk lijkt. Wij als toerist rapen netjes alles op en gooien het weg, de locals gooien al het plastic op straat. Tóch moeten we het blijven doen. Nog wel een persoonlijke opmerking betreffende onze post-koloniale attitude: spreek mensen er niet direct op aan. Het tijdperk van patronizing of neerbuigend gedrag van de overheerser is voorbij, laat mensen altijd in hun waarde dus. Dat brengt me op een ander punt van verantwoord reizen dat wat mij betreft net zo belangrijk is:

 1. Laat mensen in hun waarde, heb geen oordeel over de manier waarop mensen hun leven leiden. Probeer open te staan naar wat mensen willen delen.
 2. Probeer altijd zoveel mogelijk de lokale organisaties en bedrijven te steunen, bijvoorbeeld bij het boeken van een excursie. Patiperra doet haar best dit zoveel mogelijk te doen. Hier zijn 2 redenen voor: 1. de opbrengst komt bij de juiste mensen terecht en 2. het is ook simpelweg de mooiste en waardevolste manier van reizen. Tijdens de selfdrive reizen bepaal je zo zelf waar je stopt en bij welk stalletje onderweg je de mango’s of avocado’s koopt bijvoorbeeld. Dan weet je dat de opbrengst bij de juiste mensen terechtkomt en het is ook nog eens veel lekkerder.
 3. Kijk of de souvenirs echt handgemaakt zijn; in dat geval profiteert er zeker iemand van. Het stickertje ‘made in China’ is nog te vaak te vinden op souvenirs in Latijns-Amerika.
 4. Winkel bij kleine winkeltjes en lokale markten.
 5. Eet bij de lokale eettentjes: het eten is er zeker veel lekkerder dan bij een buitenlandse (fast-food) keten.
 6. Wees kritisch bij het uitzoeken van attracties waar dieren bij betrokken zijn. Het knuffelen van aapjes is heel leuk, maar echt niet nodig. Hoe minder onze interesse en vraag, hoe minder aanbod er zal zijn.
 7. Wil je graag een foto maken van een marktkraam of persoon? Vraag even toestemming. De meeste mensen poseren graag, maar voor het geval dat niet zo is…
 8. Ook al denken we soms dat we het allemaal beter weten, vergeet nooit dat je te gast bent. Wie zijn wij om te oordelen over de manier waarop andere mensen en culturen hun levens leiden en inrichten.

El Salvador - Ruta de las Flores - JuayuaDat gezegd hebbende blijft het als een paal boven water staan dat de lokale bevolking over het algemeen heel blij is met onze komst! We brengen immers werkgelegenheid en daarmee geld in het laatje. En financiële middelen geven mensen zelfbeschikkingsrecht, ruimte om verantwoordelijkheid te nemen en de mogelijkheid hun eigen levens en vaker nog dat van hun kinderen te verbeteren. De Latino’s zijn over het algemeen hardwerkende mensen die vooruit willen, ‘seguir adelante’ is een veel gehoorde uitspraak en daar kunnen wij als reizigers aan bijdragen. Het gaat dus echt over een win-win situatie waar we allemaal beter en gelukkiger van worden.

Dus laten we van harte hopen dat we binnen niet al te lange tijd weer op pad mogen, dat we weer op ontdekkingsreis mogen, dat we allemaal weer nieuwsgierige ‘patiperro’s’ en ‘patiperra’s mogen zijn. Dit om ons eigen leven te verrijken en daarnaast dat van vele anderen die (deels) van onze aanwezigheid afhankelijk zijn.

Tip: Patiperra werkt samen met de stichting Stedenband Tilburg Matagalpa. Deze werkt samen met koffiecoöperaties in Nicaragua. Je kan ook een taalcursus volgen of onderwijsprojecten bezoeken.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies