Patagonië spreekt tot ieders verbeelding en dat is hélemaal terecht. Het is een mooie regio qua natuur en biedt prachtige landschappen en vergezichten. Alleen, mooie landschappen vind je op veel plaatsen, fotogenieke plekken kan je misschien ook vinden in Canada, Mongolië, Namibië of dichterbij huis in Noorwegen? Het is zeker zo dat iedere plek heeft zijn eigen ‘encanto’, zijn eigen bijzondere aantrekkingskracht heeft. Maar wat maakt Patagonië dan toch zo uniek? Wat maakt deze regio nou echt zo speciaal? Ik ga tóch een poging wagen…

Waarom onze fascinatie voor Patagonië?

Bruce Chatwin_In PatagoniaIk heb er al eens over geschreven in een andere blog en benadruk het hier nog een keer: het boek “In Patagonia” van Bruce Chatwin beschrijft het gevoel dat Patagonië teweegbrengt heel goed. Ik ben zeker geen schrijver, maar ok… een poging.

Patagonië beslaat Chili en Argentinië en is in beide landen eigenlijk compleet anders. In Chili is de regio Aysén rondom de zogenaamde Carretera Austral weelderig groen in het noorden, weidser en bergachtig tegelijk verder naar het zuiden, gevuld met gletsjers en heldere rivieren en meren. (voorgaande doet geen recht aan de regio: lees dit blog nog maar eens mocht je er meer van willen weten)

In Argentinië ziet dit er voor een groot deel heel anders uit. Het is vooral weids en leeg en het waait. Het is melancholisch en ruig met een nooit rustende wind, en het is juist dat onherbergzame dat het ook zo écht maakt, zo puur. En daar reis je toch voor? Om écht te aanschouwen en te ervaren vooral; om authenticiteit te horen, proeven en ruiken. Deze mensen hier zijn wel wat gewend… het leven is hard, maar dat maakt het niet minder mooi: integendeel zelfs.

El Calafate & Perito Moreno

Argentinië - Ruta 40Het grootste deel van Patagonië ligt in Argentinië en in Argentinië is het land kaal en leeg. De asfalt- en gravelwegen, die niet talrijk zijn, verbinden dorpen en geplande stadjes met elkaar. Ik moet zeggen dat zelfs de legendarische Ruta 40, die heel Argentinië van noord naar zuid verbindt, steeds meer geasfalteerd is. Dat is zeker praktisch, maar toch ook een beetje zonde. Asfalt hoort blijkbaar bij ontwikkeling en vooruitgang en het was nu juist zo fijn dat dat nog niet overal realiteit is.

De ruimte waar je je in bevindt is overweldigend en dat maakt je klein en nederig: stap bijvoorbeeld eens even uit de auto als je over de Ruta 40 rijdt en zet de motor uit. Het is magisch en oorverdovend… Dat vind ik altijd zo mooi aan die enorme vlakten en intense natuur: we mogen dankbaar zijn dat we er even mogen zijn.

Patagonië is echter niet alleen maar vlak en ruig, integendeel zelfs. Het dorpje El Calafate ligt aan het Lago Argentino. Gesticht in de 20ste eeuw ter bevordering van de bevolking van de regio toen er nog veel schapen werden gehoed, dankt El Calafate zijn bestaan vandaag de dag aan toerisme. Met voldoende aanbod van hotels en restaurants voor alle wensen, is dit een aangename plek om een paar dagen te verblijven.

Waarom komt iedereen hierheen?

Argentinie - Patagonia - El Calafate - Perito MorenoIn het Nationaal Park Los Glaciares bevindt zich wellicht dé beroemdste en mooiste gletsjer van Patagonië: de Perito Moreno. De bewegende ijsmassa is vernoemd naar ontdekkingsreiziger Francisco Moreno. Deze Argentijn wist dit gebied uit handen van de Chilenen te houden: een held dus voor dit land. Over platformen loop je op verschillende hoogtes voor de ijsmassa langs. Je aanschouwt een ijswand van wel 60 meter hoog en zo’n 5km breed. De diepte is onmogelijk in te schatten, maar bedraagt 30km. Terwijl je naar de massa kijkt vallen er continu brokken ijs in de massa. Dit kan zijn aan de voorkant, zodat je daadwerkelijk tonnen ijs het water in ziet glijden met een doffe knal, maar meestal gebeurt dit ín de gletsjer. Dat betekent dat je het alleen kan horen en dat maakt het wellicht nog indrukwekkender. Het is mogelijk om met een gids een ice-hike te maken op en in de gletsjer. Een bijzondere ervaring ook al loop je er niet alleen… Het is heel bijzonder te zien dat het massieve blok ijs ineens niet meer zo massief is wanneer je je erin bevindt.

De Perito Moreno is niet de enige gletsjer in dit gebied die je kan bezoeken. De Upsala en de Spegazzini gletsjers kan je bezoeken met een boottocht. Of bezoek een traditionele Estancia, deze boerderijen of ranches waren het domein van de schapenherders en daar dankte de regio zijn bestaan aan.

Wandelparadijs: El Chaltén en het Fitzroy massief

Argentinie - Patagonia - fall /herfst - hikingEen andere aanrader in deze buurt is het dorpje El Chaltén. Dit dorp is nog jonger dan El Calafate, bevindt zich werkelijk in het Los Glaciares NP en is een zogenaamd ‘hiking paradise’ voor alle wandelfanaten. Vanuit het dorp loop je zo het wandelgebied in waarbij je kan kiezen uit verschillende routes: van makkelijk tot moeilijk, met of zonder bijzondere uitkijkpunten, maar allemaal speciaal. De hike naar Laguna de los Tres bijvoorbeeld is een pittige, maar je wordt hier wel beloond met een prachtig uitzicht. Andere wandelingen kosten minder effort, maar de uitzichten zijn ook daar zeker de moeite waard.

Het Fitzroy massief bestaat uit dezelfde granieten torens ook bekend van Torres del Paine in Chileens Patagonië. Het wandelgebied in El Chaltén is toegankelijker dan de Chileense variant met meer mogelijkheden tot dagwandelingen dan meerdaagse trekkings. Een van de mooiste wandelingen die ik zelf ooit heb gemaakt is die van El Chaltén in Argentinië naar het uiterste zuiden van Chili. Lopend een grens over met je rugzak blijft een bijzondere ervaring, vooral als er niemand om je heen te vinden is.

Er zijn hier nog voldoende plekken te vinden, waar nog niet zoveel toeristen komen.. Een bijzondere plek om een prachtig melkgroen gekleurd kratermeer te zien is bij de Huemul gletsjer. Of een boottochtje over het Lago del Desierto kan een dag in El Chaltén helemaal afmaken.

TIP!
Bezoek Patagonië in maart… dan is het hoogseizoen voorbij en het weer wat zachter. Ga je in april, dan kan het er nóg mooier zijn! De herfstkleuren van Patagonië zijn werkelijk fenomenaal.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies