Bekend & bemind versus onbekend & onbemind

De meeste zogenaamde highlights van Argentinië zijn al aan bod gekomen tijdens de Ruta 40. Eén belangrijke regio ontbreekt nog en dat is de jungle regio bij de watervallen van Iguazú. In het noordoosten gelegen tegen de grens met Paraguay en Brazilië ligt dit immense watergordijn dat nooit of te nimmer stopt met vallen. Ten zuiden van de watervallen ligt nog een bijzonder natuurgebied dat vele reizigers vooralsnog overslaan. Argentinië heeft namelijk, net als Brazilië, een immens wetlandsgebied. In Brazilië heet deze regio Pantanal, in Argentinië zijn dit de Esteros del Iberá. Dezelfde zoogdieren, dezelfde reptielen, dezelfde vogels, dezelfde flora, dezelfde moeraslanden, dezelfde uitgestrekte vlakke landschappen gevuld met water, een ander land.

Las Cataratas del Iguazú

Argentina - IguazuIn buurland Brazilië heten de watervallen Cataratas do Iguaçu. De naam is te danken aan de Guaraní indianen die hier oorspronkelijk wonen en voor wie Iguazu ‘groot water’ betekent in hun taal. In beide landen wordt het natuurgebied beschermd dankzij de status van Nationaal Park. We hebben het hier over het grootste watergordijn van Latijns-Amerika dat een kleine 3km breed is en waar het water tot meer dan 80 meter naar beneden stort.
Argentina - Iguazu hikingEr zijn veel mooie wandelingen te maken in de jungle in beide nationale parken. De ervaring in respectievelijk Brazilië en Argentinië is overigens heel anders. Het is dan ook aan te raden om bij een verblijf in Iguazu beide zijden van de watervallen te gaan bekijken. Daar waar je aan de Braziliaanse zijde een mooi compleet overzicht krijgt van de watervallen vanaf een afstand, bevind je je aan Argentijnse zijde werkelijk ín de watervallen.
Het meest spectaculaire deel van de watervallen bevindt zich dan ook in Argentinië. In een bocht van de rivier stort een enorme hoeveelheid water zich naar beneden in de Garganta del Diablo ofwel Duivelskeel. Vanaf een uitkijkpunt kan je dit perfect aanschouwen. Vergeet niet dat je hier flink nat wordt, maar dat maakt het schouwspel alleen maar indrukwekkender!

Esteros del Iberá

Argentina - IberaLos Esteros del Iberá, een wetlandsgebied zo groot als half Nederland in het noordoosten van Argentinië ten zuiden van de Igauzu watervallen. Meren, vennen, riviertjes en moerassen gevuld met regenwater bepalen hier het eindeloze landschap. Naast stilte, rust en prachtige zonsondergangen, vind je hier gegarandeerd veel dieren. Kaaimannen, capibara’s, luiaards, herten, otters, moerasherten, brulapen, nandoes en anaconda’s. Voor de vogelliefhebbers zijn deze wetlands ook een waar paradijs waar circa 350 verschillende vogels zich vrij eenvoudig laten spotten in het open landschap.

Een aantal van de activiteiten die je kan ondernemen in dit gebied is uiteraard gerelateerd aan water: met een boot of kayak kan je dieren spotten en genieten van de rust en stilte. Het is altijd aan te raden om hier met een gids het water op te gaan. Ook over land met een 4×4 kan je hier veel moois ontdekken en kom je weer op andere plekken. Zo is het mogelijk een birdwatching excursies te maken waarbij de auto dient als schuilplek. Een nachtelijke safari is ook een echt aanrader hier.

Een goede uitvalsbasis om deze regio te leren kennen is het kleine charmante Colonia Carlos Pellegrini, een klein dorp dat zo’n 700 inwoners telt en gelegen is aan de toegangspoort van de Esteros.

Tip: wat is nu de beste manier om naar deze gebieden te reizen?
Avonturiers die graag zelf rijden en het niet erg vinden om een stukje door niemandsland te rijden kunnen de route van Buenos Aires naar Puerto Iguazu rijden met een tussenstop in Colonia Carlos Pellegrini.
Een andere optie is een vlucht naar Posadas van waar je eerst in de Esteros del Iberá verblijft om vervolgens naar Puerto Iguazú wordt gebracht.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies