Bestemming Uruguay & Campers in Peru…

Zuid-Amerika
Camper
Peru
Uruguay

Reisplannen zijn er altijd in overvloed en de persoonlijke ervaring leert dat je altijd méér wil zien naarmate je meer bestemmingen ontdekt. Er is altijd weer meer te ontdekken, altijd weer meer te leren, altijd weer meer te ervaren. Januari en februari 2022 heb ik doorgebracht in mijn meest geliefde continent: Latijns-Amerika. Uruguay en Peru stonden op het programma dit keer; de eerste bestemming had ik nog niet eerder bezocht, de tweede al wel maar de manier van rondreizen was anders dit keer. Daarnaast, Peru is dermate groot en divers dat je het land kan blijven bezoeken en er worden telkens nieuwe gebieden voor het toerisme ‘ontgonnen’.

Uruguay: ‘There is more to it than meets the eye’

Er staat een voorbeeldreis op deze website naar dit relatief kleine land dat nog steeds ruim 4x zo groot is als Nederland en bijna 6x zo groot als België en slechts 3,3 miljoen inwoners telt. De meeste “Uruguayos” wonen in het zuiden van het land aan de kust waar ook de hoofdstad Montevideo gevestigd is. De kustlijn is prachtig met uitgestrekte stranden, zandduinen en binnenmeren, het aantal vuurtorens indrukwekkend en de diversiteit aan vogels eveneens. Colonia del Sacramento is dé koloniale parel van het land met een mix van Spaanse en Portugese architectuur. Eerlijk is eerlijk, de bestemming is qua indrukwekkend natuurschoon niet te vergelijken met het ruige Patagonië van buurland Argentinië of Chili en het kent ook geen overweldigend Andesgebergte zoals Peru en Bolivia. Maar! Uruguay is zéker de moeite waard voor de reiziger die Zuid-Amerika compleet wil leren kennen. Het is er veilig en schoon en het land is perfect geschikt om met een huurauto te verkennen: de wegen zijn goed, de afstanden niet te lang en het rijgedrag van de locals heel netjes. De reiziger die van wijnen en goed eten houdt, zit hier ook helemaal op zijn plek! De Tannat-druif is typisch voor Uruguay en de Tannat wijn dan ook dé wijn die hier geschonken wordt. Evenals buurland Argentinië zijn de Uruguayos meesters in het BBQ-en en de uitgestrekte veeteelt gebieden zijn hier getuige van. En het aantal koeien in Uruguay? De sterke verhalen liepen uiteen van 4 koeien op 1 inwoner tot 8 koeien per inwoner. De waarheid ligt vast ergens in het midden.

Uruguay - Colonia del Sacramento

En dan zijn er ongelooflijk veel koloniale huizen en oude Estancias, boerderijen waarvan velen dus nog in gebruik zijn. Sommigen zijn gerestaureerd, anderen nog actief en ontvangen daarnaast ook toeristen en de meesten zijn simpelweg fotogeniek in het landschap. De Uruguayaan is beleefd, vriendelijk en uiterst behulpzaam.

Dit alles gezegd hebbende ben je nog steeds in Zuid-Amerika; er zijn veel (goede) zandwegen die naar de verschillende bestemmingen leiden en op de markt is het vaak een gezellige chaos zoals de doorgewinterde Zuid-Amerikareiziger ongetwijfeld zal herkennen. Na een paar weken, kwam ik er ook steeds meer achter dat er ook wat meer schuilgaat achter het beleefde gezicht en de liberale levensinstelling van de lokale bevolking. De boeiende geschiedenis tussen Brazilië en Argentinië ofwel Portugal en Spanje en het feit dat de kenmerken van de oorspronkelijke bevolking (de guarani indígenas) niet meer zichtbaar aanwezig zijn in de maatschappij heeft zijn sporen achtergelaten in de ziel van de Uruguayo. Het verblijf was dan ook, zoals altijd eigenlijk, een aantal weken te kort en ik ga dan ook zeker nog eens terug! Want ja: “Uruguay, there is more to it than meets the eye”.

Peru: indrukwekkend, kleurrijk, afwisselend, intense natuur, chaotisch, highlight Machu Picchu maar zeker ook Caral, Kuélap, Sipán….

… en nog zoveel meer… Peru is en blijft indrukwekkend op alle mogelijke manieren. Het is misschien wel dé klassieke bestemming binnen Zuid-Amerika en ook hier is nog zo ontzettend veel nieuws te ontdekken. In één reis is al dit moois niet te bevatten. Dit keer hebben we Peru ontdekt vanuit onze eigen camper en zijn we naar het onontdekte Noorden van het land gegaan waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat in verhouding tot het zuiden.

Camperreizen – vrijheid ten top!

Een camper, een weg en één doel: het onderweg zijn en in alle vrijheid Peru leren kennen. Op pad met een eigen huurauto is al heel erg fijn; het geeft enorm veel vrijheid en bespaart je eenvoudigweg heel veel tijd vergeleken met het reizen met openbaar vervoer bijvoorbeeld. Het reizen met een eigen camper geeft daar nóg eens een extra dimensie aan: je reist immers in je eigen huis met keukentje en bed. In ons geval sliepen we in een daktent waardoor je continue écht buiten bent: heerlijk! ’s Ochtends door de golven van de Pacific worden gewekt, het trapje afkomen en uitzicht op deze oeaan hebben of in het prachtige park van El Mansión del Fundador, de stichter van de stad Arequipa wakker worden… het overkomt mij niet dagelijks kan ik je vertellen. In Peru is het toegestaan wild te kamperen, maar we hebben enkele prachtige routes waarbij je kan overnachten op het terrein van een hotel, hacienda of bij iemand thuis. Op die manier zijn er faciliteiten als douche/toilet beschikbaar en heb je toch alle vrijheid van het buitenzijn op werkelijk prachtige plekken.

Het onbekende noorden: natuur en archeologie

Trujillo is dan bij een enkeling wellicht bekend, maar verder naar het noorden zijn Chiclayo, Mancora, Chachapoyas en Tarapoto voor velen onbekende namen. Daar gaat hopelijk snel verandering in komen! In dit deel van Peru zijn de Andes bergen niet meer zo extreem hoog en dat is fijn voor de zuurstofinname van ons Europese reizigers.

Ook dit keer weer, realiseerde ik me weer dat er nog zoveel verborgen ligt onder het zand en jungle van Peru. Er werd tot voor kort gedacht dat de oudste beschaving van Latijns-Amerika zich in Verzcruz Mexico bevond, maar die mening is inmiddels bijgesteld. Deze bevindt zich namelijk in Peru en wel in Caral, Norte Chico op zo’n 160km ten noorden van Lima. We hebben het over een beschaving die parallel liep met die van Egypte en India zo’n 5.000 (!) jaar geleden. Later toonde de Mochi cultuur (100-1.500 na Christus) zich organisatorisch compleet en complex en deze bevolking leefde in de verschillende valleien van de Andes. In Chiclayo bezoek je de Señores van Sipán die, begraven met hun naasten en veel goud en zilver, een boeiende geschiedenis vertellen van een Mochi heerser in de 3de eeuw na Christus. Chan Chan bij Trujillo is de grootste lemen stad van de Amerika’s van de Chimú bevolking daterend uit 900 na Christus.

Het stadje Chachapoyas telt zo’n 32.000 inwoners en ligt op 2.300 meter boven zeeniveau. Chachapoyas betekent “Volk van de Wolken”. “Chacha” is een knus koloniaal stadje dat de perfecte uitvalsbasis vormt voor verkenning van dit gebied. De Gocta waterval valt maar liefst 771 meter naar beneden en is daarmee een van de hoogste watervallen ter wereld, in sommige lijstjes zelfs 3de op de wereldranglijst. Het is een prachtige wandeling naar de waterval door tropische flora en fauna. Je krijgt te kampen met wat hoogteverschil, maar de beloning is fenomenaal! Het blijft me altijd verbazen hoe zoiets eenvoudigs als vallend water zoveel indruk kan maken…

Hét bekendste archeologisch complex in deze regio is Kuélap een fort gebouwd in de 6de eeuw na Christus. Onderzoek wijst uit dat dit hoogstwaarschijnlijk de plek is vanwaar de Chachapoya zichzelf beschermden, graan en andere producten bewaarden en waar de aristocratisch bevolking hun religieuze en bestuurlijke centrum vestigden. Andere bijzondere plekken om te bezoeken vanuit Chachapoyas zijn de Sarcofagen van Karajia en de grot van Quiocta, de Sonche Canyon, Leymebamba en de mausolea van Revash en Gran Vilaya. En daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor trekkings van meerdere dagen. De mogelijkheden zijn eindeloos..

Polarsteps

Tijdens de reis heeft polarsteps me gevolgd; kijk hier voor een indruk van dag-tot-dag. Ook op Instagram en Facebook staat een aantal mooie plaatjes van deze bijzondere reis.

TIP

En wat is nu de beste reistijd voor een reis naar Peru?

Het hele jaar door is een ontdekkingstocht door Peru meer dan de moeite waard. De beste tijd is afhankelijk van de regio. Tussen januari en maart is het regenseizoen in de Andes en ondanks dat wij bijna geen regen hebben gehad in deze periode is het wellicht handig in ieder geval niet in deze periode te reizen.

meer verhalen van martine

Argentinië Ruta 40 Patagonië
Argentinië
Old-timer
Terreinwagen
Personenauto
Argentinië Ruta 40 Bariloche & Merengebied
Argentinië
Old-timer
Personenauto
Terreinwagen