Chili in een notendop

Een land van 4300km lang in een paar zinnen? Een vrijwel onmogelijke opgave, maar hierbij doen we toch een poging.

Diversiteit van de droogste woestijn ter wereld in het noorden tot ijsblauwe gletsjers in het verre zuiden, van de Andes met zijn meer dan 100 vulkanen die het land aan de oostzijde begrenst tot de Pacific in het westen. We vinden vrijwel alle landschappen terug dankzij de vele verschillende klimaatzones in dit bijzonder uitgestrekte land. In Santiago en de zogenaamde Valle Central is het aangenaam en vinden we de mooie wijnstreek van Chili. Groene bossen en meren, zelfs Valdiviaans regenwoud, gletsjers en fjorden vind je in het zuiden van het land. De woestijn met zijn groene en kleurrijke oases in Valle Elquí en San Pedro de Atacama bieden weer een heel ander beeld. En dan hebben we ook nog de tegenstelling stad versus platteland. Hier kunnen we kort over zijn: je hebt Santiago en de rest. En dan hebben we de eilanden nog niet eens genoemd…

De kracht van Chili zit hem nu precies in al deze tegenstellingen en de eindeloze reismogelijkheden die dit unieke land biedt.

Highlights:

  • San Pedro de Atacama
  • Santiago
  • Pucón, Puerto Varas en het Merengebied
  • Chiloé
  • Patagonië
  • Paaseiland

Off the beaten track:

  • Arica, Putre en Lauca Nationaal Park
  • Iquique
  • Valle Elquí & El Desierto Florido Copiapó
  • Santa Cruz en de wijnregio
  • Carretera Austral van Puerto Montt tot Villa O’Higgins
  • Ralún, Cochamo en andere parels in het zuidelijke merengebied

Laat je vragen en wensen achter op:

Contact

Chili ligt op het zuidelijk halfrond en de seizoenen lopen dan ook tegengesteld aan die van ons. Dankzij de bijzondere geografische vorm kan er in iedere periode van het jaar gereisd kan worden. Ook hier geldt overigens dat het klimaat aan verandering onderhevig is. De seizoenen lopen niet meer zo vast omlijnd als een aantal jaar geleden.

In het noorden is de perfecte reistijd van maart t/m november. In het zuiden zijn de maanden oktober t/m maart de beste reismaanden.

In Santiago liggen de temperaturen in de zomer rond de 25-30°C en in de wintermaanden (juni/juli) rond de 15°C. De neerslag valt er voornamelijk in deze maanden van juni t/m augustus. Dit betekent dat de neerslag in de hooggelegen berggebieden valt in de vorm van sneeuw en wordt dan ook volop geskied in de Chileense wintermaanden.

Noorden en Norte Chico
In het hoge noorden ligt een van droogste woestijnen ter wereld: de Atacama woestijn. (de droogste ligt op Antarctica) In dit gebied is het hele jaar door warm met temperaturen tussen de 20-25°C en in de nacht koelt het af naar gemiddeld 10°C. Ondanks de droogte van het gebied, valt er ook neerslag. In San Pedro de Atacama valt de meeste neerslag in de periode december tot en met maart, tijdens de zogenaamde Boliviaanse winter.
In El Norte Chico, bij La Serena en Valle Elqui valt de meeste regen in de wintermaanden tussen mei en augustus. Tijdens deze maanden is er een bijzonder fenomeen te zien in deze regio en dan met name in Copiapó. Je kan hier de zogenaamde “Desierto Florido” zien; het is werkelijk uniek om een bloeiende woestijn te zien vol paarse, roze en gele bloemen.

Merengebied: Temuco, Pucon, Puerto Varas
Deze groene regio dankt zijn pracht aan de regen die het hele jaar door valt. In het zuiden van het Merengebied, Puerto Varas, iets meer dan in het noordelijke deel in Pucón. De temperaturen in de zomer kunnen stijgen tot 20-25°C en in de winter dalen tot circa 5°C.

Patagonië Noord: Carretera Austral
Deze regio staat bekend om zijn vele zogenaamde microklimaten. Iedere vallei heeft zijn eigen neerslag- en temperatuurwisselingen. Over het algemeen kan gezegd worden dat het noordelijk deel van de Carretera Austral veel neerslag ziet en dat het zuidelijk deel droger is. De grens ligt ongeveer bij de plaats Coyhaique. De temperaturen in deze regio liggen gemiddeld rond de 15-20°C in de zomermaanden (december t/m maart) en rond de 0-5°C in de winter.

Patagonië Zuid: Puerto Natales, Torres del Paine en Tierra del Fuego
In het uiterste zuiden van Chili is het klimaat vrij grillig, het waait hier vrijwel altijd. In de maanden december t/m maart zijn de temperaturen aangenaam met zo’n 15°C en zijn de dagen lang. (positie vergelijkbaar met Denemarken, Noorwegen in Europa) ’s Nachts kan het afkoelen tot zo’n 0-5°C. Er is het hele jaar door kans op neerslag, al is deze veelal niet langdurig, maar eerder overwaaiende buien.

Santiago
Santiago is de hoofdstad en veruit de grootste stad van Chili. Van de 17 miljoen Chilenen, wonen er maar liefst 7 miljoen in deze zogenaamde región metropolitana, ofwel stedelijk gebied rondom de hoofdstad. Middenin het centrum ligt de Cerro Santa Lucia van waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. In de omliggende wijk Lastarria zijn veel leuke boetieks, cafés en restaurants waar je overheerlijk kan eten. Aan de voet van de Cerro San Cristobal ligt de wijk Bellavista, de kunstenaarswijk waar street art het straatbeeld bepaalt. Hier staat ook een van de huizen van Pablo Neruda, La Chascona. In het zogenaamde centro, vind je het presidentieel paleis en het altijd aanwezige centrale plein, Plaza de Armas. Genoeg te zien en te beleven dus hier in de Chileense hoofdstad.

Arica en Lauca Nationaal Park
Vrijwel tegen de grens met Peru ligt de havenstand Arica. Het is het grootste economisch centrum in het noorden van Chili en fungeert tevens als doorvoerhaven voor buurland Bolivia. De stad heeft een paar mooie bezienswaardigheden zoals de historische Morro, een enorme rots die trots boven de stad uittorent. Arica staat daarnaast natuurlijk bekend om de vele stranden die de stad omringen.
Arica is overigens vooral de uitvalsbasis voor het binnenland. In dit meest noordelijke gebied van Chili vind je het Lauca Nationaal Park en de zoutmeren van Surire. Het is een uitzonderlijk mooi ruig en verlaten gebied met vulkanen en bergmeren op een hoogte van 3000-6000 meter in de Andes. Er liggen hier veel vulkanen, waaronder de Parinacota en de Isluga vulkaan die vanuit Colchane goed zichtbaar is.

Iquique
Iquique ligt aan de kust en is een aangename stad, ondanks dat het niet veel bijzondere bezienswaardigheden heeft. Dit is wel de perfecte plaats om te gaan parasailen, sandboarden of surfen. In het binnenland vind je de salpetermijnen Santa Lucia en Humberstone. Deze verlaten mijnstadjes voelen aan als heuse verlaten wild west dorpjes met een mysterieus tintje.

San Pedro de Atacama
San Pedro de Atacama is al decennialang dé toeristische trekpleister in het noorden van Chili. En dit in het geheel niet zonder reden. Zowel natuurlijke als culturele bezienswaardigheden maken een bezoek aan San Pedro de moeite meer dan waard.
Het zoutmeer van Atacama met de bijzondere zoutkristallen, de Tatio geysers die ’s ochtends vroeg in de kou het best zichtbaar zijn en de maanvallei die juist bij zonsondergang magisch is. De Lagunas Altiplanicas zijn de meren Miñiques en Miscanti die met hun flamingo’s een onuitwisbare indruk achter zullen laten.
Culturele bezienswaardigheden zijn het fort van Pukara de Quitor daterend uit de 12de eeuw en het traditionele Tulor. Huur en fiets om San Pedro en de omgeving te verkennen. Het is de rust en stilte die de woestijn zo bijzonder maken en dat ervaar je perfect op de fiets.

La Serena & Valle Elquí
Zo’n vier uur ten noorden van Santiago ligt de stad La Serena, een aangename kuststad met een rustig koloniaal centrum en fijne stranden. Niet ver ten noorden van La Serena vind je het Isla Damas eiland waar de grappige Humboldt pinguïns leven. Met een bootje kan je de dieren zien spelen, waggelen en ruziemaken, zonder ze lastig te vallen.
Om een bezoek aan die “kleine noorden” of Norte Chico compleet te maken, is Valle Elquí niet over te slaan. Een verbluffend mooie vallei met groene wijnranken, roze-grijze bergen en veel pisco destilleerders. Pisco is een gedestilleerde drank van druiven en is de nationale drank van Chili. (ook van de Peruanen overigens, maar dat terzijde)  De bebouwde hellingen in de Elquí Vallei geven mooie vergezichten. De lucht is hier schoon en leeg en de sterrenhemel is verbluffend. Vanuit het plaatsje Vicuña is het gebied te verkennen.

Santa Cruz en de wijnregio
Dat de Chileense wijnen overheerlijk zijn is geen nieuws. Dat de wijnregio ook mooi en een bezoek meer dan waard is, is wellicht wel nieuw. El Valle Central ten zuiden van de hoofdstad Santiago staat bekend om de wijnen. Maipo Vallei brengt de overheerlijk Concha y Toro wijnen voort en in de wijngaarden van het wijnhuis Santa Cruz kan je proeven na de rondleiding. Een paar wijnhuizen bieden exclusieve boetiekhotels aan die een verblijf in deze regio extra bijzonder maken.

Het Merengebied

  • Temuco, Villarica en Pucon liggen in het noordelijk deel van het Chileens merengebied.
    Naast buitensporten als wandelen, fietsen en raften kan je hier nog een bijzondere activiteit ondernemen: een vulkaan beklimmen. De Villarica vulkaan is perfect gevormd vulkaan en is tot op de dag van vandaag actief. In de krater is een werkelijk lavameer en dat is uniek voor een vulkaan. Het uitzicht over het Villarica meer is werkelijk prachtig op een mooie dag.
    Verder richting het zuiden komen we in regenwoud terecht en is het mogelijk om in Panguipulli te overnachten in boomhutten. Volledig tussen de bomen en in het bladerdek gebouwd vind je hier een aantal mogelijkheden om in de natuur te overnachten, mét het comfort van een hotel.
  • Mapuche
    Dit is het leefgebied van de Mapuche Indianen. Tijdens de verovering door de Spanjaarden hebben zij hun leefgebied weten te handhaven, maar in de 19de eeuw werden ze met harde hand onderdrukt door de Chilenen en Argentijnen. Er werden reservaten gecreëerd, waar zij hun cultuur konden handhaven. Echter, het bleek onmogelijk zelfstandig te kunnen functioneren door het gebrek aan land en veel Mapuche wonen in de stad. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is er weer sprake van een opleving. Vanuit de staat heeft herwaardering en opleving van de cultuur van de Mapuche veel aandacht en dat is zichtbaar tijdens een bezoek aan deze regio.
  • Puerto Varas
    Deze regio is halverwege de 19de bouw opgebouwd door Duitsers die hier een betere toekomst zochten. Gewapend met wat eenvoudig gereedschap mochten zij het land bewerken in ruil voor eigendom van dat land. Veel van de huizen die je vandaag nog ziet stammen uit deze periode. In Frutillar vertelt het Museo Aleman de Frutillar over die geschiedenis. Daarnaast vind je nog veel Duitse elementen in het straatbeeld; uiteraard in de huizen, maar ook kan je in vrijwel ieder kofietentje wel een traditionele “Kuchen” bestellen.
    Tijdens een rondje om het meer (kleine 200km) kom je langs Llanquihue, Frutillar met het prachtige Teatro del Lago, Puerto Octay. De uitzichten op een aantal vulkanen zijn prachtig: de Osorno, de Calbuco en de Puntiagudo vulkanen zijn slechts enkele. Petrohue biedt toegang tot de Osorno vulkaan en de Saltos de Petrohue, prachtig intens blauwgroen gekleurde watervallen.
  • Cochamo, Puelo en andere parels in het zuidelijke merengebied
    Als je zuidwaarts rijdt via de V67 (in plaats van via de Ruta 7 langs Puerto Montt) kom je door een prachtig mooi gebied dat al een goede voorbode is voor de Carretera Austral. Het kleine Ralun heeft een leuk kerje en een mooi uitzicht over de Petrohue rivier. Verder zuidwaarts bevindt zich een heel bekende plek onder de klimmers, maar minder onder de wandelaars: Cochamo. De rotswanden in de Cochamo vallei zijn perfect voor rotsklimmers, maar ook de wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Door stilte, dicht bos, heldere riviertjes en met een prachtig uitzicht na de klim als beloning. In de Puelo vallei is de tijd stil blijven staan. Je komt er met een kort ferry tochtje en de wandelingen hier zijn adembenemend.

Chiloe
Het magische eiland Chiloe. Beroemd vanwege de vele houten kerkjes en magisch vanwege de mythologie. Toen de Spanjaarden en het continent veroverden was Chiloe de thuisbasis van de Huilliche en de Chono indianen. `Het kleine gemeentelijke museum in Castro vertelt over de geschiedenis van de plaats en het eiland. De vele kerken van Chiloe zijn te danken aan de Jezuïeten die er in de 17de eeuw de bevolking moesten bekeren tot het Christendom.
Daarnaast staat Chiloe bekend om de hekserij; dit zijn brujos, ofwel mannelijke heksen. De legende van El Trauco is als volgt: . El Trauco is klein als een dwerg, heeft geen benen en ziet er bijzonder onaantrekkelijk uit. Ondanks dat heeft hij ‘iets’ magisch waardoor hij alle jonge en middelbare vrouwen het hoofd op hol weet te brengen. Hij neemt ze mee het bos in en dankzij zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht bezwangert hij alle dames. Op het moment dat een vrouw zwanger wordt en de vader is niet bekend, dan wordt de Trauco al snel als schuldige aangewezen. Hier worden tot op de dag van vandaag nog grapjes over gemaakt.

Carretera Austral
Een onontgonnen gebied dat van het groene regenwoud van het zuidelijke merengebied naar het drogere Patagonië gaat. Hierbij passeert deze route Valdiviaanse regenwoud, fjorden, gletsjers en indrukwekkende blauwe gletsjermeren en rivieren. Het leven hier is nog stil blijven staan en in de valleien kom je mensen tegen die niet vaak in de stad komen. Een hard leven, maar ook een unieke omgeving.

  • Noordelijke deel Carretera Austral
    In het noordelijk deel, dat wil zeggen van Puerto Montt tot Coyhaique bezoek je Caleta la Arena, het Comau fjord dat wel 68km lang is ook bekend staat als Leptepu fjord genoemd. Verwacht hier overigens geen steile kliffen van honderden meters hoog. Je bevindt je al op het meest zuidelijke deel van Zuid-Amerika en het Andesgebergte neemt hier in grootsheid zo langzaamaan af om enkele duizenden kilometers later in de oceaan te verdwijnen.
    Het Pumalin Park is een van de grootste eco-attracties van Chili. Overigens nog helemaal niet overspoeld door toeristen. In de jaren 90 heeft de Amerikaanse zakenman en filantroop Douglas Tompkins 20.000 hectare land gekocht in deze regio met als doel deze te behouden en te behoeden voor exploitatie. Pumalin is onderdeel van het Conservation Land Trust.
    Risopatron is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Queulat National Park, thuisbasis van de Ventisquero gletsjer. Het Valdiviaanse regenwoud wordt gekenmerkt door evergreen bomen en een jaarlijkse neerslag van van ca. 4000ml. De nothofagus dombeyi of de coihue en de tepa zijn inheemse soorten die alleen op het zuidelijkhalfrond en dan voornamelijk in Chili en Argentinië voorkomen. Daarnaast staan er langs de kant van de weg enorme ‘Nalca’s”, dit is een chileense rabarbersoort waarvan de bladeren metershoog kunnen groeien. De te spotten fauna in deze regio zijn veel (water) vogels als blackneck swan en ijsvogels, en kleine zoogdieren als de pudu (een hele kleine hertensoort), de kodkod (een kleine katachtige).
    Coyhaique is hoofdstad van de regio Aysen en heeft een centrale functie. Het stadje viert in 2029 pas zijn honderdjarige bestaan. Inmiddels leven er een kleine 60.000 mensen die werkzaam zijn bij overheidsinstanties of leven van het toerisme. Vroeger was dit, evenals de pampa’s van Argentinië een gebied van schapenherders.
  • Zuidelijke deel Carretera austral
    Het zuidelijk deel van de Carretera Austral is veel droger en je ziet dat iedere vallei hier zijn eigen microklimaat heeft. Het gehucht Villa Cerro Castillo is een kleine plaats dat aan de voet ligt van een groots gebergte: Cerro Castillo. Het is een pittige wandeling van ca. 6hr naar een prachtig bergmeer, maar het uitzicht is de moeite meer dan waard. De bergkam lijkt werkelijk kantelen te hebben, zoals een kasteel. Aan de voet van de steile bergwand ligt een prachtige diep turquoise gekleurd bergmeer.
    Zuidwaarts van Villa Cerro Castillo wordt de omgeving ruimtelijker en verdwijnt ‘eindelijk’ het asfalt. Het kleine Puerto Rio Tranquilo is mooi gelegen aan de oever van het Lago General Carrera en vormt een goede uitvalsbasis is voor een bezoek aan de Capillas de Marmol en de Valle de Exploradores. De rotsformaties ontstaan zo’n 15 duizend jaar geleden door de erosie van het water. Vandaag de dag kunnen we een marmeren kathedraal, een marmeren kapel en een marmeren grot herkennen in deze unieke rotsen. Het zonlicht op het melkachtige turquoise water en het witmarmeren steen maken deze plek echt uniek.
    De Valle de los Exploradores, geeft toegang tot de Exploradores gletsjer waar je werkelijk op kan. Dit ijsveld is onderdeel van het Noordelijke Patagonische IJsveld en valt in zijn geheel in het San Rafael National Park. De San Rafael gletsjer is hier een onderdeel van en is ook te bezoeken met wat meer tijd.
    Het dorpje Puerto Guadal ligt aan dit grootste meer van Chili, dat overigens Lake Buenos Aires heet aan de Argentijnse zijde. In het dorp zijn wat restaurantjes en cafés, maar de rust en de natuur overheersen hier nog steeds. Het is mogelijk om een boottochtje te maken over het meer of een wandeling naar de Maqui watervallen.
    Ten zuiden van het General Carrera meer is de Rio Baker de moeite waard. Dit is de plek waar de rivieren Baker en Nef samensmelten. Nog een paar uur verder naar het zuiden ligt het dorpje Caleta Tortel; de kleurrijke huizen staan hier op palen en het einde van de Carretera Austral is bijna in zicht.
    Valle Chacabuco is een brede vallei met veel grasland dat in het najaar prachtig geel kleurt in de zon. Deze vallei is onderdeel van het Patagonia Park, en evenals Pumalin in het noordelijke deel van de Carretera Austral, valt deze regio onder de vleugel van de Douglas Tompkins Conservation trust.

Patagonië
In het uiterste zuiden Chili vinden we een van de hoogtepunten van iedere reis naar Chili: het Nationaal Park Torres del Paine. De granieten Torens van Paine zijn al van verre zichtbaar. In het park zijn veel wandelingen te maken of een boottocht bijvoorbeeld naar de Grey Gletsjer. Buiten het NP Torres del Paine heeft dit deel van Patagonië ook veel te bieden.
Cerro Baguales bijvoorbeeld is een ruig gebied waar je kan wandelen of te paard de omgeving kan verkennen. Daar waar de cowboys ‘guachos’ heten in Argentinië is de Chileense naam ‘Huaso’. Deze mensen zijn uitermate bedreven in het paardrijden en vee drijven.

Paaseiland
Een afgelegen vulkanisch eiland middenin de Pacific waar een kleine 8000 mensen wonen. Het eiland hoort geografisch gezien bij Polynesië en de oorspronkelijke bevolking is de Rapa Nui. Kenmerkend voor Paaseiland zijn de mysterieuze Moai beelden die over het gehele eiland staan. De oorsprong en het doel van deze beelden is nog steeds niet eenduidig helder. Het kunnen overleden familieleden voorstellen of stamhoofden. Zeker is dat een bezoek aan dit afgelegen eiland een heel bijzondere ervaring is.

Hoofdstad: Santiago de Chile
Inwoners: 18 miljoen
Oppervlakte: 755.000 km2 (ongeveer 18x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: Chileense Peso
Tijdverschil: vasteland: wintertijd is het 4 uur vroeger, zomertijd 5 uur vroeger. Paaseiland: 7 uur vroeger
Voltage: 220volt

  • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
  • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
  • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A. Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/