Norte Chico: pisco, sterren, bloemen & pinguïns…

Dankzij de bijzondere vorm van het land Chili, kent het vele klimaatzones en daarmee veel verschillende landschappen. Die zijn op hun beurt allemaal bijzonder en superlatieven zijn op elke regio van toepassing… Zo ook op het zogenaamde Norte Chico, letterlijk vertaald het kleine noorden. Dit is een regio die je niet zo heel snel in de reisboeken tegenkomt, maar zeer zeker de moeite waard is! Norte Chico is grofweg de regio tussen de steden Coquimbo/La Serena in het zuiden en tot ruim boven Copiapó reikt. Het is de regio diChili - Norte Chico - Valle Elquie niet zo vruchtbaar is als de Valle Central rondom Santiago, maar ook nog niet zo droog als de Atacama woestijn.

Een van de bijzondere plaatsen van Chili is voor mij is de  Valle del Elquí. Deze vallei staat bekend om magische krachten en energie die hier aanwezig blijkt te zijn en, wellicht hieraan ten grondslag, de productie van Pisco. Ik hoor je denken: “Maar de échte pisco komt toch uit Peru?” Dan moet ik je teleurstellen: de échte pisco komt uit Chili! En de beste Pisco Sour komt natuurlijk ook uit Chili…. 😊

Echter, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat beide landen zowel pisco als Pisco Sour maken en in beide landen zijn ze uitermate smakelijk! Dit geldt overigens ook voor de ceviche waar ik het eerder over had. Dit gerecht van verse vis met limoen en koriander o.a. kan je ook in Peru eten.

Welke versies van pisco en ceviche beter zijn? Er is maar één manier om daar achter te komen!

Maar goed, Valle Elquí dus ten oosten van de aangename kustplaats La Serena. Een magische vallei waar de luchten helder en schoon zijn. Dit maakt dat je hier prachtige ‘starry nights’ kan beleven. Er zijn verschillende observatoria die je kan bezoeken en waar je ’s nachts door een telescoop het heelal in kan kijken. Er is ook verschillende accommodatie in de vallei waarbij je vanuit je bed zo de sterrenhemel in kijkt… en dan heb ik het niet over een hangmat tussen twee bomen.

Chili - La Serena - Isla DamasNaast Valle Elqui met de pisco en de sterren staat Norte Chico ook nog bekend om een ander fenomeen: de bloeiende woestijn, ofwel el desierto florido. In de regentijd tussen september en november is de droge woestijn een indrukwekkend en kleurrijk geheel… en dit allemaal dankzij El Niño. Klimaatverandering levert (helaas) ook nog wel eens iets moois op…

Oh ja! En dan vergeet ik bijna nog het wildlife van deze regio te vermelden! Vanuit La Serena kan je bij Punta Choros en Isla Damas oog in oog staan met Humboldt pinguïns, zeeleeuwen en pelikanen.

Genoeg reden dus om El Norte Chico niet over te slaan tijdens een reis naar Chili!

TIP:
bv. En wat is nu de beste reistijd voor het “kleine noorden” van Chili? Het hele jaar door. 🙂

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies