Colombia: koffie, koffie, koffie…

Colombia is enorm groot en divers en éindelijk kunnen we het land met een gerust hart bezoeken. De negatieve associatie uit het verleden is voorbij en dat is maar goed ook. De Colombianen zijn gastvrij, de natuur is superdivers, de bevolking kleurrijk en de cultuur boeiend. Dit land is een bezoek voor de volle 100% waard!

El Eje Cafetero

Colombia Koffiedriehoek - ArmeniaDit blog gaat over de koffiedriehoek, el Eje Cafetero, el Triángulo de café: een van de bekendste regio’s van Colombia. Hier komt de beste Colombiaanse koffie vandaan en de regio staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco vermeld als “Koffiecultuurlandschap van Colombia”. Daar waar in het vorige blog Cañon del Río Claro aan bod kwam, een bestemming die nog maar door weinig toeristen wordt bezocht, gaat deze blog over het koffiegebied. De kofieregio is een van de bekendste van het land en helemaal terecht. Het is zowel qua natuur mooi als cultureel boeiend. Het is ook een uitgestrekt gebied dat vier departementen beslaat: Valle del Cauca, Risaralda, Caldas en Quindío. (struikelen over collega-toeristen is dan ook niet van toepassing in dit gebied dat zo groot is als de provincie Utrecht)

De koffieboon gedijt goed op verschillende hoogtes bij bepaalde temperaturen: tussen de 900-2.000 meter en temperaturen die tussen de 8-24 graden liggen. Colombia Koffiedriehoek - Triangulo del Cafe - ProevenNiet te warm dus, maar ook zeker niet te koud en niet op zeeniveau, maar boven de 2.000 meter wordt het ook alweer lastiger. In deze regio zijn veel koffieboerderijen te bezoeken die rondleidingen geven waarbij alle zintuigen worden ingezet: het is een bijzondere ervaring om op die manier heel bewust met smaken, geuren, kleuren en gevoel bezig te zijn. Al lopend door een uitgegraven tunnel in het landschap bijvoorbeeld ervaar je de temperatuur van de aarde en de vochtigheidsgraad, precies zoals de koffieplant deze ervaart. Een andere manier van leren over een ambacht en product, maar ook daadwerkelijk ervaren dus!
Daarnaast is het landschap werkelijk prachtig: in het Spaans noemen ze het landschap “Un Mar de Café” ofwel een zee van koffie. Het is ook werkelijk een golvende massa van groen waar je overheen kijkt en waarin je je bevindt. Op sommige “haciendas’ (koffieboerderijen) bieden ze een canopy aan waar je stevig in een tuigje door de koffieplanten vliegt.

Salento & Valle Cocora

Colombia Koffiedriehoek - SalentoHet charmante dorpje Salento is heel kleurrijk met de vrolijke huizen en vele kleurrijke bloempotten met geraniums op de veranda’s. Die laatste vindt je overigens overal als je door deze regio rijdt: kleine boerderijtjes die eenvoudig zijn, maar waar niet bezuinigd is op kleur. Het is alsof de Colombiaan zijn leven zo kleurrijk en zonnig mogelijk maakt door hun huizen te schilderen en zich te omgeven met bloemen. Salento telt ongeveer 7.000 inwoners en ligt op een aangename hoogte van zo’n 1.900 meter. Als je met een huurauto op pad bent, kan je zelf naar de unieke Cocora vallei rijden. Zo niet, dan stap je bij het centrale plein in bij een Jeep Willy: deze brengt je op authentieke wijze naar de Cocora vallei. Deze is uniek om zijn waspalmen. Deze palmbomen kunnen 60 meter hoog worden en groeien tussen de 1.800-2.500 meter hoogte in de bergen… zo heb je een palmboom vast nog niet vaak gezien! Je kan hier mooie wandelingen maken, op eigen gelegenheid of met een gids. Nog en aanrader: ga te paard en “do as the locals do”. Het is een leuke ervaring om te paard dit mooie gebied te verkennen.

Tijdens de groepsrondreis die in juli 2020 vertrekt worden bovenstaande bestemmingen aangedaan. Kijk hier op de website voor meer informatie.

TIPS:
Tip 1. De beste plek om te overnachten in de koffieregio? Dat hangt af van waar je interesse ligt. Liever de levendigheid van een dorpje of juist de stilte en rust tijdens een verblijf op een (soms nog functionerende) koffieboerderij. Wakker worden in een zee van koffie is wel heel bijzonder.
Tip 2. De beste reistijd voor de koffieregio? Het hele jaar door! In oktober kan er wat meer neerslag vallen en ook april staat bekend om wat meer neerslag. De temperaturen zijn echter het hele jaar door aangenaam (25 graden) zonder grote afwijkingen, dankzij de lokatie dichtbij de evenaar.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies