Colombia: off the beaten track! Vanaf Medellín

Colombia_BogotaColombia heeft gelukkig heel veel te bieden; daar komen we zo langzamerhand steeds meer achter. En dan zijn er óók nog die plekken die nog te ontdekken zijn…. plaatsen die nog lang niet door het grote publiek worden bezocht. Soms omdat ze niet zo goed bereikbaar zijn, soms omdat de locals niet goed zijn voorbereid op buitenlandse toeristen, soms omdat … ja waarom eigenlijk? Mensen realiseren zich vaak niet hoe mooi hun gebied is of willen dit wellicht niet delen met reizigers..? Het is allemaal mogelijk. Over het algemeen kan ik gelukkig zeggen dat de Colombianen supergastvrij zijn en toeristen graag zien komen! Niet alléén omdat ze ons aardig vinden natuurlijk… We brengen immers ook werkgelegenheid en geld in het laatje.

Een paar weken geleden heb ik verteld over de 2de stad van Colombia Medellín. Vanuit Medellín zijn er een paar extra uitstappen te maken. Er zijn er heel veel, maar ik beperk me hier tot een paar mogelijkheden: het kleurrijke en charmante dorpje Jardín en de Pacific.

Jardín

Colombia - JardinJardín, jardin, giardino, tuin… dat is wat deze plaatsnaam letterlijk betekent en dat is ook wat het werkelijk is. Een prachtig dorp gelegen in de bergen op een uur of 3 a 4 rijden van Medellín. De mensen leven er voornamelijk van de koffie en af en toe komen er een paar toeristen aanwaaien. Nog niet zoveel, dus nu is de tijd om te gaan! Het dorpje is heerlijk rustig en voor mij is de kunst dan altijd om deze kunst van het niets doen af te kijken: ontspan, kijk om je heen en geniet… heel eenvoudig eigenlijk zoals het leven toch vast bedoeld is. Naast het gezellige dorpsplein waar de rozen bloeien als in een tuin, is de omgeving supermooi en kan je veel wandelingen maken. Bijvoorbeeld naar de grot “La Cueva del Esplendor”, een bijzondere grot waar een waterval in uitkomt. Het water valt werkelijk door een gat in het dak van de grot… een bijzonder schouwspel en de wandeling meer dan waard.

De Pacific, de Grote Oceaan, de Stille Oceaan

Deze oceaan heeft verschillende namen en aangezien de naam in het Spaans El Pacífco is en in het Engels Pacific, gebruik ik eigenlijk ook altijd deze benaming: de PPacific Colombia - Chocoacific. De kustlijn in het westen van Colombia is zo’n 1.400km lang en nu niet direct bekend om de vele toeristen die er komen. Van de havenstad Buenaventura tot aan de grens met Panama zijn überhaupt geen wegen langs de kust. Je vliegt hier dan ook naartoe vanuit Medellín, Bogotá of Quibdó, de hoofdstad van het departement Chocó. Dit departement is iets groter dan Nederland en grenst aan zowel de Pacific als aan de Caribische zee. Je vliegt in een uurtje naar Bahía Solano of Nuquí voor een verblijf aan de Pacific, waar je werkelijk terechtkomt in een verlaten paradijs… let wel, het is geen Caribisch paradijs met palmbomen en witte stranden, maar wel een paradijs van rust en ruimte. Er wonen hier maar weinig mensen, het oerwoud is dichtbegroeid en je kan er dan ook prachtige wandelingen maken waar je een velerlei aan flora en fauna tegenkomt. Het regent hier veel: het is echt tropisch en dat maakt het intens groen en overweldigend.

Colombia - Pacific - El Almejal - walvissenEn wanneer moet je hier nu vooral naartoe? Tussen juli en november, want dan komen de bultrugwalvissen hier vanuit het noorden om hun jongen te krijgen. De hotels organiseren excursies en hebben gidsen in dienst die je vol enthousiasme en bevlogenheid vertellen over deze regio. Daarnaast hebben ze écht een speciaal extra zintuig voor het spotten van flora en fauna op zee en op het land. Als je een excursie door de jungle maakt of over het aangelegde wandelpad door de mangrove loopt in het Utría Nationaal park , weten de gidsen je alles te vertellen over de flora en fauna van deze streek.

Dus: hou je van walvissen? Plan dan een bezoek aan het speciale westen van Colombia in je reis. Ik kan zelf maar niet genoeg van krijgen van deze immense dieren, ondanks dat ik ze al op verschillende plaatsen in de wereld heb mogen zien. Ze blijven indrukwekkend en bezorgen je een onvergetelijke ervaring die in je geheugen gegrift staat en je altijd bij zal blijven. (en voor mij trouwens persoonlijk een drama om ze mooi op de foto te krijgen, maar dat terzijde…)

TIPS:
Tip 1. Beste reistijd voor de walvissen: juli t/m november. En Jardín? Dit dorp kan je het hele jaar door bezoeken. Gelegen op ruim 1.700 meter boven zeeniveau heeft deze plaats een aangenaam klimaat met het hele jaar door zo’n 20 graden. Regen kan er ook het hele jaar door vallen, het is niet voor niets zo mooi groen kleurrijk als in een tuin, met wat meer kans op neerslag in de maanden mei en oktober.

Colombia Koffiedriehoek - Bandeja paisa, typisch gerechtTip 2. Is een culinaire tip: de “bandeja paisa” is een typisch Colombiaans gerecht dat uit de koffiestreek komt. Ook in Jardín kan je deze overheerlijke maaltijd eten. Wat is het precies? Heb je even? Er zit in: rode bonen, varkensvlees, rijst, gehakt, spek, gebakken ei, bakbanaan, worst, tortillas van mais, hogao saus, bloedworst, avocado en limoen. Niet voor de vegetariër dus… En ook een machtig goedje, dus eerst zorgen dat je een fikse wandeling hebt gemaakt voordat je deze maaltijd hebt “verdiend”…  Daarnaast staat Jardín ook bekend om de overheerlijk forel.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies