Colombia: Tatacoa woestijn en San Agustín

Wat komt er in je op als je aan “Colombia” denkt? Stranden, koffie, Andes-gebergte, Pablo Escobar wellicht? Klopt allemaal, maar zoals er de afgelopen weken al het een en ander voorbij is gekomen, is Colombia veelzijdiger dan je misschien in eerste instantie zou denken.
Zo komt er vast niet zo snel in je op dat in Colombia de bijzondere en unieke Tatacoa woestijn te ontdekken is, of de precolumbiaanse cultuur van de San Agustín bevolking. Tijdens de 20-daagse reis Colombia Compleet die je per auto kan maken, kom je langs dit bijzondere erfgoed dat naast de Ciudad Perdida in het Noorden van het land, de meest bekende archeologische vindplaats is van Colombia.

Tatacoa woestijn

Colombia_Tatacoa DesertEen bijzonder natuurfenomeen dat zich zo’n 6 uur rijden ten zuidwesten van Bogotá bevindt: El Desierto de Tatacoa. Je komt hier met een korte binnenlandse vlucht of natuurlijk veel beter nog: met je eigen huurauto. Je kan hier namelijk via een prachtige weg zelf heel goed heen rijden. Je daalt van 2.600 meter naar een kleine 400 meter boven zeeniveau en aangezien je hier heel dichtbij de evenaar bent, zijn de temperaturen door het jaar heen vrij constant. In de ochtend en avond zo’n 25-30 graden en in middag kunnen ze stijgen tot zo’n 50 graden. Zorg dus dat je in de ochtend óf aan het einde van de dag gaat. Het einde van de dag is prachtig tijdens het “Golden Hour”. De zon gaat onder en een indrukwekkende sterrenhemel komt op… Werkelijk prachtig! Er zijn verschillende secties die je kan bezoeken. El Cuzco is daar waar je de typische rode rotsen kan zien en bij Los Hoyos sta je voor een imposante grijze woestijn waar je bijzondere rotsformaties kan bewonderen. Er is een observatorium van waar je de sterrenhemel door een telescoop nog beter kan bestuderen.

Er valt nog best wel wat neerslag in dit gebied, zo’n 1000 mm per jaar, en zou dan ook niet aan de term ‘woestijn’ voldoen, ware het niet dat dit gebied tussen twee bergketens inligt. Die beschermde ligging zorgt ervoor dat er minder neerslag valt dan in andere gebieden op dezelfde breedtegraad. Daarnaast zorgen de hoge temperaturen ervoor dat de neerslag die wel valt, snel verdampt. Aangezien er wel wat regen valt betekent dit dat de woestijn met regelmaat bloeiende bloemen in de cactussen toelaat. Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe weinig te natuur nodig heeft om te groeien en bloeien.

Op weg naar de San Agustín en het unieke archeologische complex

Colombia San Agustin270 km ten zuiden van de Tatacoa woestijn bevindt zich het plaatsje San Agustín. Een beperkte afstand, waar je toch al snel zo’n 6 uur over doet met je huurauto. De weg is prachtig langs een Betania meer en je rijdt door het dorp Gigante dat zijn naam eer aandoet vanwege de enorme boom die het dorpsplein siert. De naam origineert naar alle waarschijnlijkheid in de aanwezigheid van mammoeten of mastodonten waar hier resten van zijn gevonden. Gigante is daarnaast hét dorp van de cacao-boon in Colombia. Zeker de moeite waard om dit gouden goedje te proberen dus. Je komt met je eigen huurauto door en langs veel kleine dorpen waar de tijd is blijven stilstaan. Heerlijk om de auto dus even te parkeren, een rondje over het dorpsplein te lopen en het kerkje te bezoeken. De deuren van alle kerken staan vrijwel altijd open.

Het dorp San Agustín is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio. het dorp ligt op zo’n 1.700 meter hoogte en dat betekent dat het niet zo warm is als in Tatacoa en dat de natuur prachtig is, want je zit middenin de bergen. De Río Magdalena stroomt door het gebied en het is er groen met rivieren en watervallen. Veel te doen dus hier! Wandelen, raften, paardrijden om maar een paar activiteiten te noemen. Daarnaast staat het dorp voornamelijk bekend om de archeologie: in het Parque Archeológico San Agustín vind je zo’n 300 beelden en afbeelding van de San Agustín cultuur die hier vanaf 1.000 voor Christus in opkomst was. De beelden dateren naar alle waarschijnlijkheid uit de jaren 5-400 van onze jaartelling en zijn grafstenen. Deze plek is de grootste necropolis ter wereld en staat sinds 1995 ingeschreven op de Unesco Werelderfgoedlijst. Naast het archeologische park van San Agustín, kan je ook in Isnos precolumbiaanse beelden bewonderen. In het plaatsje Isnos bevinden zich Alto de los Ídolos (Hoogte van de Idolen) en Alto de las Piedras (Hoogte van de Stenen).

Tips:

En wat is nu de beste reistijd voor Tatacoa en San Agustín? Colombia is het hele jaar door perfect te bereizen vanwege de locatie dichtbij de evenaar. Het regent soms wat meer, maar de temperaturen zijn niet heel veranderlijk door het jaar heen. In deze regio’s valt iets meer neerslag aan het einde van het jaar. Hou er rekening mee dat Colombianen ook graag reizen! Dat betekent dat het op beide plaatsen gezellig druk is in december en januari en in de maand juli.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies