Al onze levens worden beïnvloed door het corona-virus dat de wereld in zijn greep heeft en ons, zo lijkt het, voorlopig nog even niet loslaat. We werken en leven thuis en begeven ons zo min mogelijk buitenshuis om de controle terug te winnen.

Dat betekent voor nu: een pas op de plaats. Even geen reizen kunnen maken, zelfs de landsgrenzen niet over kunnen. Even een adempauze voor Moeder Aarde, een adempauze voor onszelf. Voor ons als reizigers het ergst wat ons kan overkomen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de aarde, of Pachamama in de Quechuataal, wel een rustpauze gun. Ze heeft het meer dan verdiend. Misschien moeten we het maar zo bekijken: even rust zodat ze bij kan komen en dan mogen we straks weer op pad om met respect voor mens en natuur het avontuur weer op te zoeken. Het bréngt namelijk zoveel dat reizen: naast prachtige ervaringen en de bijbehorende foto’s, ook respect voor mens en natuur en begrip voor de ander. Het creëert een kijk op de wereld waar weinig écht goed of écht fout is: veel is goed, of in ieder geval niet fout, als je het maar in de juiste context zet. Dat geeft begrip. En dat maakt reizen zo mooi.

Waardevolle agenten

Guatemala - AtitlanVoor de agenten waar Patiperra mee samenwerkt is het ook een moeilijke tijd. Niemand weet natuurlijk waar het naartoe gaat en we kunnen alleen maar hopen dat we er over een jaar op terug kunnen kijken vanuit een mooie plek in Patagonië of aan de Caribische zee. Helaas hebben een aantal agentschappen de contracten van medewerkers op dit moment niet meer kunnen verlengen om eerst een pas op de plaats te maken. Alle partners wachten af tot het overwaait.

In de tussentijd wordt er ook keihard gewerkt. Ze zijn de afgelopen maand enorm druk geweest met het omboeken van reizen en het repatriëren van reizigers. De meeste reizen zijn gelukkig verzet en niet geannuleerd opdat ook zij verzekerd zijn van de komst van reizigers na deze crisis. Normale werkzaamheden omtrent de voorbereidingen voor het komende jaar 2021 zijn nu al in volle gang. Daarnaast wordt er druk gewerkt aan nieuwe reizen en reisideeën om zo sterker uit de crisis te komen. Er is een onbegrensde hoeveelheid aan mogelijkheden als we het hebben over reizen, routes en manieren waarop er gereisd kan worden. Ook de agenten kijken dan ook naar nieuwe mogelijkheden en focussen zich daarbij op een kleinschaliger toerisme waarbij de lokale boer of de lokale middenstand meer profijt heeft.

Dankzij initiatieven vanuit landbouwcoöperaties of ngo’s bijvoorbeeld is er steeds meer aanbod van participatief toerisme, letterlijk een kijkje nemen in de keuken van de ‘gewone Colombiaan’ bijvoorbeeld. Een etentje bij een familie thuis om voor even werkelijk deel te nemen aan het leven van alle dag. Hoe gaat het leven op een koffieboerderij in Nicaragua er nu aan toe? Het is mooi om een dagtour te maken en te zien en horen hoe het leven op de boerderij verloopt, maar het is nog mooier om enkele overnachtingen bij een familie door te brengen. Het is een prachtige manier om het rustige leven zonder alle hectiek te ervaren en in het Nu te zijn. Dat is altijd een van de mooiste en dankbaarste ervaringen die ik persoonlijk mee terugneem van een reis: simpelweg ‘zijn’, in het moment ervaren. Het Nu is immers het enige dat op dit moment echt telt.

Ecuador_CuencaDit kan je ook ervaren in de werkplaats aan huis van de weefsters. Het bezoeken van de dames (meestal) die de prachtige kleden weven die je kan kopen op de kleurrijke markt van Tarabuco in Bolivia bijvoorbeeld. Waar wonen zij en hoe komt zo’n prachtig souvenir tot stand. Het is een uitwisseling van ervaringen en de locals verdienen er nog geld mee ook. Het is natuurlijk ook nog steeds hun dagelijkse werk. In Bolivia en Argentinië onder andere zijn dergelijke alternatieven volop aanwezig.

De beperkingen in Centraal- en Zuid-Amerika

De meeste landen in Latijns-Amerika zijn in een lockdown. Mensen mogen wel naar buiten voor de hoognodige boodschappen, verder worden ze geacht binnen te blijven. De Argentijnse overheid heeft zojuist besloten dat het (inter)nationale vliegverkeer pas per 1 september weer mag worden opgestart. Een teleurstelling voor de agenten van Patiperra en ook voor ons als reizigers en reisorganisaties.

Desondanks is het aantal slachtoffers in Latijns-Amerika relatief beperkt. Behalve in Brazilië ligt het aantal dodelijke slachtoffers tussen de 1400 (Mexico), 665 (Ecuador), 198 (Chili) en 3 (Nicaragua). In Brazilië zijn 4.555 dodelijke slachtoffers te betreuren.

Hoe het toerisme er straks uit gaat zien weet niemand op dit moment. Er zal bewuster worden gereisd en wellicht minder snel in een vliegtuig worden gestapt. Het zal in ieder geval wel even duren voordat ons vertrouwen weer terug is. Zodra het weer mag, stap ik zelf op het vliegtuig naar Uruguay en Chili.

Het is 100% zeker dat de agenten van Patiperra er helemaal klaar voor gaan zijn, zodra het weer kan. Ze staan te springen om weer aan het werk te gaan voor ons reizigers. Tsja, alle ondernemers in de hele wereld staan natuurlijk te springen om klanten, gasten, cliënten, reizigers… We moeten met zijn allen nog even geduld hebben.

TIP van deze week?
Onlangs verscheen er een prachtig filmpje over deze tijd en reizen. Het gaat over een mooie (niet-Patiperra) bestemming, maar de boodschap is universeel. https://www.youtube.com/watch?v=70tcUNgd8IM

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies