Nicaragua in een notendop

Het grootste land in Centraal-Amerika telt slechts een kleine 6 miljoen inwoners en biedt een enorme variëteit aan ervaringen. Van de heldere Caribische zee tot de ruige kustlijn van de Pacific. Je vindt hier indrukwekkende (actieve) vulkanen en canyons en dan ook nog vredig en weelderig groene koffievelden. En dan hebben we de koloniale parels als Granada en León nog niet eens genoemd. Het meest bijzondere van Nicaragua is misschien wel dat het ook nog écht Latijns Amerika is. Het is kleurrijk, de bevolking is vriendelijk en het levendige leven van de Nicaraguaan speelt zich buiten af.

Kom mee met Patiperra en ontdek het pure Nicaragua!

Highlights:

 • Granada
 • León
 • Isla Ometepe
 • Matagalpa
 • San Juan del Sur

Off the beaten track:

 • Somoto Canyon
 • Solentiname archipel
 • Rio San Juan & El Castillo
 • Corn Islands
 • Playa Tola

Laat je vragen en wensen achter op:

Contact

Beste reistijd

Nicaragua is het hele jaar door prima te bereizen. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam.

Er is wel sprake van een regenseizoen in onze zomermaanden van mei t/m oktober. Dat betekent veelal dat er aan het einde van de dag een fikse bui valt. Gezien de hoge temperaturen in die periode is dit voornamelijk lekker verkoelend.

De temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25 en 35 graden. In de bergen koelt het iets meer af, maar kouder dan 15 graden ’s nachts wordt het eigenlijk nooit.

Granada & las Isletas

De mooiste koloniale stad van Nicaragua Granada ligt aan de oever van het immense Lago Nicaragua. Het oude stadscentrum dateert uit 1524 en is daarmee de oudste koloniale stad van Centraal Amerika. Voor de komst van de Spanjaarden was hier reeds een belangrijke nederzetting die centraal stond voor de handel van oost naar west. Vooral ’s avonds waan je je in andere tijden als je door de warm verlichte straten loopt.

León

Gedurende 242 jaar was León, samen met Granada, de hoofdstad van Nicaragua. Een bijzondere regeling om de rivaliteit tussen beide steden enigszins te beperken. Dit heeft echter geleid tot veel ellende en oorlogen en in 1852 is de gemeente Managua dan ook uitgeroepen als hoofdstad: een compromis. De originele plek van de stad León, is vandaag Leon Viejo, op 54km van het huidige León, en prijkt op Werelderfgoedlijst van UNESCO. Gezien de letterlijk overweldigende natuurlijke omstandigheden als vulkaanuitbarstingen en aardbevingen, zag de stad zich genoodzaakt te verhuizen. Het huidige León is dan ook Van daar is de stad uitgegroeid tot zijn huidige dimensie.

Daar waar Granada bekend staat om het koloniale verleden, staat Leon symbool voor ontwikkeling en cultuur. De Universiteit van Leon is oudste van het land gesticht in 1812 en nog steeds trekt de stad veel nationale maar zeker ook internationale studenten. De Kathedraal van León is de grootste van Centraal Amerika. Er wordt wel gezegd dat de bouwtekeningen van de kathedraal van Lima en León per ongeluk zijn verwisseld en dat daarom dit kleine land zo’n enorm godshuis heeft gekregen. Hoe dan ook is het een indrukwekkende kathedraal gelegen aan het Parque Central, centrum van de stad. Nicaragua’s trots is dichter, diplomaat en journalist Rubén Darío. Het feit dat hij begraven is in deze kathedraal zegt wellicht genoeg. León telt naast de prachtige barokke kerkjes ook veel historische en (moderne) kunstmusea.

Naast de bezienswaardigheden vind je overal in het historische centrum gezellige cafés en restaurants. Heerlijk om hier na een dagje cultuur snuiven neer te strijken met een dichtbundel van Rubén Darío bijvoorbeeld.

Isla Ometepe

Een eiland iets groter dan de omvang van de stad Amsterdam, telt 32.000 inwoners en staat bekend om de iconische vulkanen die trots het landschap bepalen. De Concepción en de Madera vulkanen waren de thuisbasis voor veel precolumbiaanse volkeren. Ten tijde van de Spanjaarden werd het eiland met regelmaat door piraten belaagd, maar vandaag de dag is dit een heerlijke plek om te wandelen en van de prachtige uitzichten te genieten.

Beide vulkanen zijn te beklimmen in een dag; fikse wandeltochten met een gids, maar de uitzichten zijn prachtig. De bekendste plaatsjes en uitvalsbases voor het ontdekken van Ometepe zijn Moyogalpa en Altagracia. Vanuit Granada en San Jorge vertrekken de ferries naar het eiland.

San Juan del Sur

Surfers paradise en dé plek voor een gezellig strandverblijf. San Juan del Sur ligt op een steenworp afstand van Rivas en is perfect in te plannen na een verblijf op Isla Ometepe.

Matagalpa – koffieregio

De perfecte omstandigheden voor de groei van een koffieboon? Hoogte 800-1500 meter boven zeeniveau, een gemiddelde temperatuur tussen de 15-24 graden, een vochtig klimaat soms in de vorm van mist en een vruchtbare grond. Matagalpa heeft dankzij de vulkanische bodem het perfecte klimaat voor de productie van koffie. Deze is overigens vrij laat pas van start gegaan hier; aan het einde van de 19de eeuw. het bijzondere aan de koffieplantages vandaag de dag is dat er veel zogenaamde cooperativas zijn: coöperaties van boeren die hier actief zijn in de landbouw en daarnaast projecten runnen als scholen voor hun kinderen. Nicaragua is het land met de meeste coöperaties in Centraal Amerika.

Somoto Canyon

De Somoto Canyon, sinds 2006 een beschermd natuurgebied, is pas sinds die tijd ontdekt door de toerist. En dat terwijl de kloof er al zo’n slordige 5 a 13 miljoen jaar is. De Coco rivier loopt door de kloof en te voet en door het water kan je deze kloof bezoeken. Al zwemmend en wadend door de kloof kijk je op tegen de spectaculaire rotswanden. Voor de dapperen is er ook nog de mogelijkheid om te abseilen. Deze bijzondere plek laat de diversiteit van Nicaragua nog eens zien.

Solentiname & Los Guatuzos

De Solentiname archipel gelegen in het uiterste zuidoosten van het meer van Nicaragua. De vulkanische eilandengroep bestaat uit 36 grotere en vooral kleinere eilanden. Enkelen zijn bewoond en van de 1000 inwoners bestaat een deel uit vissers die hier al eeuwen leven en een ander deel uit artiesten die hier rust en kleurrijke inspiratie zoeken voor hun kunst. Afgelegen en dus niet druk bezocht is dit een prachtige plek om je even terug te trekken uit de hectiek. Los Guatuzos Wildflife refuge, een wetlands reserve, ligt aan het vasteland van Nicaragua op een steenworp afstand van Solentiname. In dit waterrijke gebied leven kaaimannen, krokodillen, jaguars, apen een kleine 400 vogelsoorten.

Rio San Juan en El Castillo

Hier in het uiterste zuidoosten van Nicaragua ligt een stukje primair regenwoud, het enige in Centraal Amerika. Het Biologisch reservaat Indio Maíz bevindt zich hier en de biodiversiteit is hier enorm. Het gebied telt meer dan 600 vogelsoorten en meer dan 300 verschillende reptielen. Zoogdieren die je hier kan spotten zijn jaguars en andere katachtigen en verschillende soorten apen.

De rivier San Juan is altijd de verbinding geweest tussen de Caribische zee en het bewoonde deel van de Nicaragua in het westen. Toen Granada welvarend begon te worden, was dit ook de route die de piraten namen om dichtbij de bron van de welvaart te komen. Om die reden is hier in de 17de eeuw het zogenaamde Fortaleza de la Inmaculada Concepción ofwel El Castillo gebouwd. Deze is niet 100% effectief gebleken, maar heeft toch de nodige piraten tegen weten te houden.

Corn Islands

De idylische corn islands liggen zo’n 70km van de kust in de Caribische zee en zijn per vliegtuig te bereiken vanuit Managua of per boot vanaf Bluefields. Big en Little Corn Island die beiden toeristen niet schuwen zijn perfecte plekke om te relaxen, te duiken en te snorkelen. Een autentieke Caribean experience gegarandeerd dus.

Playa Tola

Een prachtig rustig strand voor diegenen die willen relaxen, zwemmen, surfen, mountainbiken, paardrijden op het strand of simpelweg van de zonsondergang willen genieten. De privé-resorts die hier gevestigd zijn hebben een eigen faciliteiten; een prachtige afsluiting van een reis door Nicaragua.

Land: Nicaragua
Hoofdstad: Managua
Inwoners: 6 miljoen
Oppervlakte: 130.375 km2 (ongeveer 3x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: Córdoba
Tijdverschil: wintertijd is het 7 uur vroeger, zomertijd 6 uur vroeger
Voltage: 110volt

 • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
 • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
 • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A. Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
  Er kan malaria voorkomen in de jungle