Project Description

Argentinië Noord: Salta e.o. & Iguazu watervallen

Een prachtige reis in je eigen huurauto door het bijzondere en surrealistische Noordwesten van Argentinië. Na de droogte en hoogte te hebben ervaren, reis je door naar de jungle waar je een van de highlights van Zuid-Amerika vindt: de watervallen van Iguazu. Een immens watergordijn wacht op je. Neem een kijkje aan de Argentijnse en ook aan de Braziliaanse zijde van dit natuurspektakel.

Deze reis kan je individueel maken, maar ook met een eigen groep. Zelf rijden in deze regio is zeker aan te raden. Toch liever niet zelf rijden? Dat kan uiteraard ook. Vraag naar de mogelijkheden. Deze route gaat voornamelijk over asfalt en deels over gravelwegen. Een auto die wat hoger op de wielen staat is mogelijk, maar het is niet nodig om een 4×4 te huren.

Welkom in het traditionele precolumbiaanse en ook koloniale hart van Argentinië! Salta is een mooie koloniale stad en het economisch en politiek centrum van Noordwest Argentinië. Daarnaast zie je dat er hier veel pueblos indígenas of inheemse bevolkingsgroepen wonen. De mensen hebben een iets donkerder huidskleur en de kleurrijke geweven kleden die wellicht bekend zijn uit Bolivia en Peru kleuren ook hier het straatbeeld. Dit is een compleet ander beeld van Argentinië als het vergelijkt met Buenos Aires of Patagonië bijvoorbeeld.

Het knusse koloniale centrum van Salta is traditioneel rondom het centrale plein gebouwd. Aan het plein staat de Basiliek van Salta en onder andere het Museum van Archeologie waar je de mummies van drie perfecte Inca kinderen kan zien die zijn geofferd aan de goden. De lokale San Miguel markt is een leuke gelegenheid om met de locals in contact te komen en je kan hier dé beste empanada’s voor onderweg meenemen. Salta beweert namelijk de bakermat van de empanada te zijn. Neem ze bijvoorbeeld mee naar de top van San Bernardo heuvel waar je op een mooi uitzicht van de stad wordt getrakteerd.

Argentinië Route Cafayate - Salta

Je haalt de auto op en rijdt zuidwaarts richting Cafayate door de Quebrada de Cafayate of de Quebrada de las Conchas; een kloof van roodgesteente ook wel de Argentijnse Grand Canyon genoemd. Het dorpje Cafayate telt zo’n 15.000 inwoners en het hele leven hier draait maar om een ding: wijn. Ofwel, het draait om de torrontés druif die aan de basis staat van de overheerlijke witte wijn. Cafayate is een rustig en ontspannen oud koloniaal stadje met wit-lemen huizen waar het heerlijk toeven is. Je hebt hier een volle dag om te genieten van de omgeving, een fiets te huren om wijngaarden te bezoeken of gewoon te relaxen bij het hotel. Het dorpje Cachi is te bereiken via de Ruta 40 waarbij je door de Quebrada de las Flechas komt. “Flechas” zijn pijlen en dit heet dan ook de kloof van de pijlen dankzij de puntige vormen van de rotsen. De weg is hier niet van heel goede kwaliteit en in het regenseizoen van december t/m maart is het af te raden, maar de beloning is des te groter wanneer je wel door deze bijzondere regio kan rijden!

Afstand Salta – Cafayate: 200km / ca. 4hr
Afstand Cafayate – Cachi: 160km / ca. 4hr
Afstand Cachi – Purmamarca: 310km / ca. 6,5hr

Argentinië - Salta - Salinas GrandesDe weg naar het noorden leidt naar de Humahuaca vallei. Hier vind je de Cerro de Siete Colores ofwel de zevenkleurige berg in Purmamarca. Een knus plaatsje in de bergen waar het ’s avonds heerlijk stil is. Het is mogelijk om vanaf Purmamarca de Salinas Grandes of grote zoutvlakten op ca. 3.500 meter hoogte te bezoeken.

Nog verder naar het noorden zijn de bijzondere formaties in de vallei van Humahuaca een bezoek waard, evenals de resten van pre-Inca ruïnes in Tilcara. Deze laatste zijn perfect bewaard gebleven in de woestijn. Je rijdt door tot aan de grens met Bolivia en komt aan in het dorpje Yavi. Een klein dorpje waar rust en stilte heerst: vrijwel geen toeristen en een heel aangename accommodatie. Het is heerlijk om hier een dag te verblijven om te genieten van het dorpje en de omgeving. De tijd heeft hier werkelijk stil gestaan de afgelopen decennia… Bij aankomst in Salta aanhet einde van dag 9 lever je de huurauto in Salta weer in.

Afstand Purmamarca – Yavi: 240km / ca. 3hr
Afstand Yavi – Salta: 400km / ca. 6hr

Brazilie - Argentinie IguazuEen middagvlucht brengt je naar Puerto Iguazu waar een transfer klaarstaat om je naar het hotel te brengen. De watervallen van Iguazu zijn immens en belichamen het grootste watergordijn in Latijns-Amerika. Het ligt op het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay. Aan de Braziliaanse zijde van het Nationaal Park krijg je een mooi overzicht van de watervallen van een afstand. Aan de Argentijnse zijde bevind je je werkelijk ín de watervallen… een indrukwekkend schouwspel dat je letterlijk aan den lijve ondervindt. Neem een volle dag voor de Argentijnse kant en een halve voor de Braziliaanse zijde. (excursies zijn niet opgenomen, maar kunnen wel vooraf geboekt worden)

Vanaf Puerto Iguazu kan je doorreizen naar Buenos Aires of aan de Braziliaanse zijde in Foz do Iguaçu je reis voortzetten in Brazilië of retour vliegen naar Europa via São Paulo of Rio de Janeiro.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Argentinië