Project Description

Antarctica, Falklands & South Georgia

Een ontdekkingstocht naar het uiterste zuiden van deze aardbol, een tocht naar het unieke zevende continent. Vanuit de mondaine hoofdstad van Argentinië vlieg je door naar de zuidelijkste stad van het land: Ushuaia. Gelegen aan het Beagle kanaal geeft deze stad toegang tot het Nationaal Park Tierra del Fuego en is het de toegangspoort tot het zevende continent. Deze expeditie-reis vaart naar het uiterste zuiden via de bijzondere en afgelegen Falkland Islands en South Georgia waar niet de mens, maar de koningspinguïns de dienst uitmaken. Deze reis wordt aangeboden door Patiperra travels & Offbeat Islands.

Terug naar de basis, terug naar de natuur: een onbeschrijfelijk avontuur!

Argentina Buenos Aires - Puerto MaderoNa aankomst in Buenos Aires is er tijd om de stad te verkennen, de hoofdstad van dit enorme land die 3 miljoen inwoners telt. De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar wij noemen ze trots. Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd en de Franse overeenkomst is er zeker nog, maar de grandeur van weleer is iets afgenomen. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een paar dagen te verblijven.

Argentina Buenos Aires - La Boca - El CaminitoDe 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een voorbeeld van de oude grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over waar hun kinderen zich bevonden. Aan dit plein staat tevens het werkpaleis van de Argentijnse president; de Casa Rosada is daadwerkelijk een roze huis.

In de wijk Recoleta is de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een mooie upperclass wijk waar dure boetieks zogenaamde classy boutique hotels proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijk met smalle straten, kinderkopstraatjes en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Op vrijwel iedere straathoek vind je wel een Art Gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero; het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen. Voor diegene die het échte Buenos Aires van weleer zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard, dit is immers de bakermat van de tango.

Argentina Patagonia - Ushuaia

Je vliegt naar Ushuaia waar het bord “Fin del Mundo” exact aangeeft waar je je bevindt. Helemaal het einde van de wereld is het natuurlijk nog niet, maar wel de zuidelijkste stad van Argentinië. Je hebt hier nog even tijd om de omgeving te verkennen voordat de expeditie naar Antarctica vertrekt.

Letterlijk betekent Tierra del Fuego Vuurland en die naam is te danken aan de Portugese ontdekkingsreiziger Fernandez Magellán die rook en vuur zag toen de schepen het gebied naderden. De regio wordt al zo’n 12.000 jaar bewoond door verschillende bevolkingsgroepen als de Yamana, Kaweskar en Ona.

Ondanks de welkome ontvangst door de inheemse bevolking, zorgde de aanwezigheid van de Europeanen voor ziektes en uitroeiing. In 19de en begin 20ste eeuw stond de economie hier in het teken van de goudkoorts en de schapen. Veel Chilenen, Argentijnen en Europeanen zijn hun geluk in Patagonië gaan beproeven. Zowel de goudkoorts als de ‘sheep farming boom’ hebben niet heel lang geduurd. Het goud was op en de wol uit andere landen werd goedkoper en prijzen van transport stegen. Toch wordt hét ultieme plaatje van Patagonië nog steeds gevuld met een schapenboerderij, een Estancia, met populieren en prachtig mooi zonlicht.

Je kunt een bezoek brengen aan het Nationaal Park Tierra del Fuego, alvast een boottochtje maken op het Beagle kanaal om de zeebenen te testen of een Estancia bezoeken.

Antarctica

Vandaag ga je aan boord van het schip dat je naar het Witte Continent gaat brengen. Een warm welkom door crew en kapitein zijn goede voortekenen voor deze reis.

Het eerste lange traject op zee. Buiten kan je de vogels spotten die ons vergezellen tijdens onze tocht: albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes. Binnen word je voorbereid op al het moois dat komen gaat tijdens de reis naar Antarctica. Gidsen vertellen uitgebreid over de geschiedenis, de huidige realiteit en de flora en de fauna van het continent. Zo kom je letterlijk goed beslagen te ijs en kan je het beste halen uit het verblijf op het continent.

Er zijn verschillende oorlogen gevoerd om deze Britse archipel dankzij een strategische ligging in de Atlantische Oceaan. De Spanjaarden, Argentijnen en Britten hebben de Falklands allemaal geclaimd in het verleden.

Er wonen zo’n 3000 Britten op de eilanden die ongeveer een derde van het Nederlands oppervlak zijn. Port Stanley is de grootste plaats en je waant je eigenlijk in een Brits dorp inclusief kerkje en local pub. Aan de kust vind je hier Magelhaen- en Ezelspinguïns en talrijke steltlopers en andere trekvogels.  Zeezoogdieren in deze wateren zijn dolfijnen als de Peale dolfijn en de kortsnuitdolfijn. Je kan Carcass eiland bezoeken en Saunders eiland; ieder met hun speciale fauna. Op het eerste eiland vind je bijvoorbeeld de Cobbs winterkoning en de zwarte wipstaart.

Antarctica - South Georgia pinguinsTijdens de vaardagen word je aan dek vergezeld door albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes. Als het weer het toelaat is het natuurlijk heerlijk om uit te waaien aan dek en de vogels van dichtbij te bekijken. Zo niet, dan zit je heerlijk warm binnen met een goed boek.

Zuid-Georgia is een eiland in de Zuidelijke Sandwich Eilanden. In de 18de en 19de eeuw werd het bezocht/bewoond door de walvisjagers en zeehondenjagers. Sinds 1960 is de walvisvaart verboden en zijn er geen permanente bewoners meer.

Op South Georgia en de Falklands komt de koningspinguïn voor. Deze vind je niet in Antarctica. Het verschil tussen deze twee dieren? Ze hebben beiden een geel/oranje vlekken op de keel en hals. Echter, de keizerpinguïn is aanzienlijk groter dan de koningspinguïn; 1,20 meter en een gewicht van 30kg tot 40kg. Daarnaast is het broedgedrag anders: het keizerpinguïnvrouwtje legt het ei en draagt de zorg over aan vader. Ze komt een drietal maanden later terug om de zorg van het uitgekomen kuiken over te nemen en het te voeden. Dan is het beurt aan vader om de honger te stillen. De koningspinguïn verdeelt de taken van broeden tot zorg voor het kuiken. Daarnaast worden deze laatste zo’n 90cm hoog en het maximum gewicht komt uit op ca. 15kg.

Honderden, zo niet duizenden pinguïns komen hier samen in de zuidelijke zomer om hun kuiken kennis te laten met de wereld. Fortuna Bay is dé plek om deze dieren te bekijken in hun natuurlijk habitat. Ze zijn niet bang voor de mens en je kan dan ook heel dichtbij deze grappige en ook prachtige dieren te komen.

Antarctica - Georges Point & Almirante Brown

Na nog een paar dagen varen, komen we aan: Antarctica..
Tijdens het verblijf hier gaan we dagelijks van boord om met de zodiacs aan land te gaan. Soms met laarzen, soms met stijgijzers onder kunnen we het continent betreden. Een continent van extremen waar je soms overvallen wordt door de stilte en soms door vallende ijsschotsen van gletsjers. Of de pinguïns houden je bezig met hun vrolijke gepiep en gezellige gestuntel. Zeker is dat dit nooit verveeld… Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er op verschillende plekken gestopt. Een mogelijke landingsplaats is Brown Bluff bijvoorbeeld. De Gerlache Strait is een prachtige ‘zeestraat’ die veel wildlife biedt en werkelijk verbluffende uitzichten. Aan het einde van deze straat kom je aan bij het Lemaire kanaal, ook wel de “Kodak gap” dankzij het unieke uitzicht.

Welke dieren komen we hier nu voornamelijk tegen?

  • Pinguïns als de adéliepinguin, de keizerpinguin, ezelspinguin en de macaronipinguïn
  • Vogels als albatrossen aalscholvers, ijshoenders, sterns en meeuwen.
  • De volgende walvissen leven in deze wateren; blauwe vinvissen, bultruggen, potvissen, vinvissen, orka’s, dwergwalvissen, en zuidkapers.

De weersomstandigheden bepalen te allen tijde de activiteiten die worden dagelijks worden ondernomen.

De laatste dagen aan boord van het schip. De bekende en ook beruchte Drake Passage is het water tussen de twee continenten en het is hier dat warme en koude golfstromen elkaar vinden. Sir Francis Drake was een Britse ontdekkingsreiziger die in de 16de eeuw als eerste de wereld rondvoer.

Na het ontbijt neem je afscheid van de reisgenoten en een unieke ervaring. Je vliegt naar Buenos Aires waar je nog een nacht verblijft en nog wat tijd in de stad te besteden hebt. Na de laatste inkopen vlieg je terug naar huis.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Antarctica
Landeninformatie Argentinië