Project Description

Argentinië Totaal & Chili – 25 dagen

Een ontdekkingstocht door heel Argentinië, van het betoverende zuiden in Ushuaia, El Calafate en El Chaltén naar het merengebied waar alle kleuren blauw en groen je versteld doen staan. Een kleine uitstap naar het Chileense merengebied maakt de ervaring in deze regio compleet. In het uiterste noorden rijd je door plaatsen met exotische namen als Cafayate, Humahuaca en Purmamarca. Hier vind je ook de Argentijnse Torrontés druif, de wijn is niet te versmaden… De klapper op de vuurpijl van deze reis zijn de indrukwekkende watervallen van Iguazu; zowel de Argentijnse als de Braziliaanse zijde komen aan bod. Een complete reis van gletsjers naar watervallen en van woestijn naar jungle waarbij je van alle vervoersmiddelen gebruik maakt en een compleet beeld van dit indrukwekkende enorme land krijgt.

Deze route gaat grotendeels over asfalt en een enkel traject over gravelwegen. Deze zijn prima te rijden met een normale auto. Je kan deze reis individueel maken of met je eigen groep op maat. Vraag naar de mogelijkheden.

Argentina Buenos Aires - Puerto MaderoNa aankomst in de Argentijnse hoofdstad is er voldoende tijd om de stad te verkennen. Buenos Aires telt zo’n 3 miljoen inwoners. De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar wij noemen ze trots. Om de Franse vergelijking maar door te trekken, wordt Buenos Aires ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd. De Franse overeenkomst is er zeker nog, maar de grandeur van weleer is iets afgenomen. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een aantal dagen te verblijven.
De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een voorbeeld van deze oude grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over waar hun kinderen zich bevonden die tijdens het bewind van Videla waren verdwenen. Aan dit plein is tevens de zetel van de Argentijnse regering gevestigd in de Casa Rosada; dit is daadwerkelijk een roze huis.
In de wijk Recoleta is de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een mooie upperclass wijk waar dure boetieks classy boutique hotels proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijkmet smalle straten, kinderkopstraten en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Iedere straathoek heeft een art gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero, het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen. Voor diegene die het échte Buenos Aires zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard, El Caminito is immers de bakermat van de tango.
Accommodatie: Hotel Dora of iets luxer Patios de San Telmo

Een binnenlandse vlucht brengt u naar Trelew waar een transfer klaarstaat om u naar het stadje Puerto Madryn te brengen. Dit is onder andere de uitvalsbasis voor Peninsula Valdés dat een beschermd natuurgebied is dat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
De plek waar de zuidkaper walvissen jaarlijks komen om te jongen tussen juli en december. Peninsula Valdes is een schiereiland dat dankzij de bijzondere vorm een baai creëert met warm water waar de walvissen dankbaar ieder jaar gebruik van maken om te paren. De dieren zijn speels en over het algemeen niet bang, en het is dan ook een prachtige belevenis dit te aanschouwen. Het hele jaar door zijn hier overigens orka’s te spotten en vind je bij Punta Tombo de grootste kolonie van Magelhaese pinguins in Zuid-Amerika. Bij Punta Delgada en Punta Norte zijn zeeleeuwen en zeeolifanten te spotten.
Accommodatie: Hotel Bahía Blanca

Argentina Patagonia - Ushuaia Fin del MundoEen transfer brengt je naar Trelew voor de vlucht naar El Fin del Mundo. Helemaal het einde van de wereld is het natuurlijk nog niet, maar Ushuaia is wel de zuidelijkste stad van Argentinië. Letterlijk betekent Tierra del Fuego Vuurland en die naam is te danken aan de Portugese ontdekkingsreiziger Fernandez Magellán die rook en vuur zag toen de schepen het gebied naderden.

De regio wordt al zo’n 12.000 jaar bewoond door verschillende bevolkingsgroepen als de Yamana, Kaweskar en Ona. Ondanks de welkome ontvangst door de inheemse bevolking, zorgde de aanwezigheid van de Europeanen voor ziektes en uitroeiing. In 19de en begin 20ste eeuw stond de economie hier in het teken van de goudkoorts en de schapen. Veel Chilenen, Argentijnen en Europeanen zijn hun geluk in Patagonië gaan beproeven. Zowel de goudkoorts als de ‘sheep farming boom’ hebben niet heel lang geduurd. Het goud was op en de wol uit andere landen werd goedkoper en prijzen van transport stegen. Toch wordt hét ultieme plaatje van Patagonië nog steeds gevuld met een schapenboerderij, een Estancia, met populieren en prachtig mooi zonlicht.
Tijdens het verblijf in Ushuaia kan je een bezoek brengen aan het Nationaal Park Tierra del Fuego, een boottochtje maken op het Beagle kanaal of een Estancia bezoeken.
Hostería Los Naranjos

Argentinie - Patagonia - El Calafate - Perito MorenoEen binnenlandse vlucht brengt je naar El Calafate waar de huurauto voor de komende dagen klaarstaat. Dit stadje is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer. Gletsjers zijn stuk voor stuk op hun eigen manier bijzonder, maar het schouwspel dat je hier te zien krijgt is uniek. De glijdende ijsmassa komt hier werkelijk de bergen uit, terwijl vrijwel alle gletsjers ter wereld zich juist terugtrekken. Iedere dag verplaatst het ijs zich tussen de een en twee meter en dat hoor je. Als je even wacht valt er altijd een brok ijs de gletsjer in; soms zichtbaar aan de voorkant van de ijswand, soms binnenin de ijsmassa. Een indrukwekkend donderend geluid is het gevolg. De breedte van de gletsjer is ongeveer 5 km en de ijswand voor je neus is ongeveer 75 meter hoog. Er zijn wandelpaden voor het ijs gemaakt, waardoor je een prachtig uitzicht hebt en je daarnaast heel klein voelt naast dit unieke natuurfenomeen. Ook hier is het mogelijk om een gletsjertrekking te maken op het ijs. Vergeet ook een bezoek aan het Glaciarium Museo del Hielo niet waar de geologische geschiedenis van deze regio met woord en beeld wordt toegelicht. Je kan er ook nog een kopje koffie of cocktail drinken in de ijsbar.
Het is mogelijk om Perito Moreno en het Glaciarium te bezoeken tijdens een dagexcursie met een gids of op eigen gelegenheid. Je rijdt in het laatste geval met de huurauto naar het Nationaal Park.

Zo’n 215km ten noorden van El Calafate ligt het plaatsje El Chaltén gelegen in het Nationaal Park Los Glaciares. Los Glaciares dankt zijn naam uiteraard aan de vele gletsjers die hier het zuidelijke Patagonische ijsveld vormen. Daar waar we eerst door het Noordelijke ijsveld reden, zijn we inmiddels aangekomen in het indrukwekkende zuiden van het Patagonische ijsveld. El Chaltén is een jong dorpje, gesticht in 1985, dat voornamelijk groot is geworden dankzij het toerisme. Deze plek is bijzonder omdat hij ten eerste ín het Nationaal Park ligt en ten tweede omdat het een uitvalsbasis is voor trekkings in het Fitzroy massief. De naam El Chaltén in de Tehuelche taal betekent ‘rokende berg’. Doordat er vaak een wolk hangt rond de hoogste piek, dachten de Tehuelche dat het een vulkaan was die continu actief aan het roken was.

Je hebt hier twee volle dagen om enkele van de vele wandelroutes te nemen die direct uit het dorp vertrekken. Er zijn veel verschillende wandelingen mogelijk voor ieder gewenst niveau. Ze hebben gemeen dat ze stuk voor stuk prachtig zijn en een groot aantal geeft uitzicht op het karakteristieke Fitzroy massief. Een andere optie is om de auto te pakken en naar het Lago del Desierto te rijden; vooral in het najaar kleurt het lenga-bos hier en zijn de kleuren prachtig warm rood. Kajakken, vissen, gletsjerhiken of paardrijden horen hier ook allemaal tot de mogelijkheden.
Accommodatie El Calafate: Hotel Kalenshen
Accommodatie El Chaltén: Hotel Kalenshen

Afstand El Calafate – Perito Moreno: 75km/1hr
Afstand El Calafate – El Chaltén: 215km/3,5hr

Argentina - Bariloche bike tourMet een binnenlandse vlucht reis je naar het zogenaamde Zwitserland van Argentinië: Bariloche. Waarom helemaal naar Argentinië vliegen wanneer Zwitserland heel dichtbij is? Een eenvoudige te beantwoorden vraag: omdat Bariloche uitgestrekter is, de chocolade Argentijns, de maaltijden niet alleen bestaan uit kaasfondue, maar ook uit de beste Argentijnse steak. Daarnaast bevind je je hier in de legendarische Andes! Deze gebergteketen strekt zich over 7000km uit en siert het hele Zuid-Amerikaanse continent van noord naar zuid. Wintersporten zijn mogelijk, maar deze reis richt zich voornamelijk op de zomermaanden. Dan kan je hier wandelen, fietsen en mountainbiken, kajakken of je laten varen tijdens een van de boottochten over het Nahuel Huapi meer.
Accommodatie: Hotel Cambria of iets luxer Design Suites Bariloche

Chile - Lake district - Puerto VarasLlanquihue meerDe huurauto staat voor je klaar en je rijdt deze eerste reisdag via een prachtige route door de Andes naar Chili. Hierbij kom je voor de grens eerst nog door het charmante dorpje Villa Angostura. Familie van onze Koningin Maxima heeft hier een restaurant en de familie komt hier dan ook graag. En je kan het ze niet kwalijk nemen. Het is een geweldige plek, dus stop hier vooral even voor een lekker kopje koffie.
Door het Nationaal Park Puyehue rijd je verder richting Puerto Varas waar je aan het einde van de dag aankomt. Puerto Varas is gelegen aan het Llanquihue meer en biedt een prachtig uitzicht op de perfect koonvormige Osorno vulkaan. Deze regio is halverwege de 19de bouw opgebouwd door Duitsers die hier een betere toekomst zochten. Gewapend met wat eenvoudig gereedschap mochten zij het land bewerken in ruil voor eigendom van dat land. Veel van de huizen die je vandaag nog ziet stammen uit deze periode. In Frutillar vertelt het kleine Museo Aleman de Frutillar over die geschiedenis. Daarnaast vind je nog veel Duitse elementen in het straatbeeld; uiteraard door de houten huizen, maar ook kan je in vrijwel ieder kofietentje wel een traditionele “Kuchen” bestellen.
Accommodatie: Casa Kalfu of iets luxer Hotel Puelche

Afstand Bariloche – Puerto Varas: 300km/5hr (asfalt)

Chili - Lakes - Huilo HuiloTemuco, Villarrica en Pucón liggen in het noordelijk deel van het Chileens merengebied. Naast buitensporten als wandelen, fietsen en raften kan je hier nog een bijzondere activiteit ondernemen: een vulkaan beklimmen. De Villarica vulkaan is perfect gevormd vulkaan en is tot op de dag van vandaag actief. In de krater is een werkelijk lavameer en dat is uniek voor een vulkaan. Het uitzicht over het Villarica meer is werkelijk prachtig op een mooie dag. Pucón is een gezellige plaats met veel opties voor leuke en knusse restaurants en cafés.
Daarnaast is dit deel van het Merengebied woonplaats van de Mapuche Indianen; Pucón in het Mapudungún, hun taal, betekent ‘ingang naar de bergen’. Sinds de jaren ’90 is er sprake van een herwaardering van de Mapuche cultuur en taal. Niet alle Mapuche zijn open over en trots op hun herkomst. Sommigen spreken er liever niet over of ontkennen hun Mapuche roots, anderen zijn uitgesproken trots op of ervaren het gewoon als hun herkomst. Niets meer en niets minder. Voor ons als buitenstaanders is het supermooi om de klederdracht van de Mapuche te zien en hun kleurrijke vlag te zien wapperen.
Accommodatie: Hotel Gerónimo of iets luxer Maison Nomade

Afstand Puerto Varas – Pucón: 315km/4hr (asfalt)

Argentina - Bariloche Lake DistrictJe steekt de grens weer over naar Argentinië via het Nationaal Park Lanín. Het dankt zijn naam aan de gelijknamige vulkaan Lanín die zich in het park bevindt en zich van zijn mooiste kant laat zien. Vergeleken bij Panguipulli is het landschap hier compleet anders, droger en weidser met uitzichten over de vele vulkanen die deze regio rijk is. San Martín de los Andes is een aangenaam Andesdorp gelegen aan het Lácar meer. De welgestelde Argentijnen hebben er hun zomerhuizen en dit niet zonder reden. Het is de uitvalsbasis voor Lanín en in de winter is dit een wintersportparadijs. Trouwens, vrijwel alle buitensporten zijn mogelijk en de 7 merenroute start of eindigt hier.
Accommodatie: Los Vertientes Lodge of iets luxer La Casa de Eugenia

Afstand Pucón – San Martín de los Andes: 185km/3hr (asfalt)

Argentina - Bariloche Lake DistrictEen van de mooiste rijdagen van deze reis: de Zeven-merenroute door het Argentijnse merengebied. Via zeven meren en over een kleine 110km reis je door deze mooie route naar het zuiden, terug naar Bariloche. Vergeet niet te stoppen onderweg! Er zijn overigens meer dan zeven meren, maar de volgende spannen de kroon: Machonico, Falker, Villarino, Escondido, Correntoso, Espejo en Nahuel Huapi.
Accommodatie: Hotel Cambria of iets luxer Design Suites Bariloche

Afstand San Martín de los Andes – Bariloche: 200km/3,5hr (asfalt)

Argentinië Koloniale binnenplaats SaltaJe levert de auto in op de luchthaven en vliegt naar Salta la Linda: ‘linda’ betekent mooi en Salta is dan ook zeker een mooie en ook heel aangename stad in het Noordwesten van Argentinië. Daarnaast is het ook het economisch en politiek centrum van de regio. Je ziet de gelaatstrekken van de bevolking hier langzaam veranderen en in verhouding wonen hier vrij veel pueblos indígenas of inheemse bevolkingsgroepen. Je verblijft twee nachten om de stad goed te leren kennen.
Accommodatie: Hotel Los Sauces of iets luxer Design Suites Salta

Argentinië Route Cafayate - SaltaDe ontdekkingstocht van deze unieke regio gaat van start. Je haalt de auto op en rijdt zuidwaarts richting Cafayate door de Quebrada de Cafayate of de Quebrada de las Conchas; een kloof van roodgesteente ook wel de Argentijnse Grand Canyon genoemd. Het dorpje Cafayate telt zo’n 15.000 inwoners en het hele leven hier draait maar om een ding: wijn. Ofwel, het draait om de torrontés druif die aan de basis staat van de overheerlijke witte wijn. Cafayate is een rustig en ontspannen oud koloniaal stadje met wit-lemen huizen waar het heerlijk toeven is. Je hebt hier een volle dag om te genieten van de omgeving, een fiets te huren om wijngaarden te bezoeken of gewoon te relaxen bij het hotel. Het dorpje Cachi is te bereiken via de Ruta 40 waarbij je door de Quebrada de las Flechas komt. “Flechas” zijn pijlen en dit heet dan ook de kloof van de pijlen dankzij de puntige vormen van de rotsen. De weg is hier niet van heel goede kwaliteit en in het regenseizoen van december t/m maart is het af te raden, maar de beloning is des te groter wanneer je wel door deze bijzondere regio kan rijden!
Accommodatie: El Cortijo

Afstand Salta – Cafayate: 200km / ca. 4hr
Afstand Cafayate – Cachi: 160km / ca. 4hr
Afstand Cachi – Purmamarca: 310km / ca. 6,5hr

Argentinië Purmamarca - Cerro Siete ColoresDe weg naar het noorden leidt naar de Humahuaca vallei. Hier vind je de Cerro de Siete Colores ofwel de zevenkleurige berg in Purmamarca. Een knus plaatsje in de bergen waar het ’s avonds heerlijk stil is. Het is mogelijk om vanaf Purmamarca de Salinas Grandes of grote zoutvlakten op ca. 3.500 meter hoogte te bezoeken.
Nog verder naar het noorden zijn de bijzondere formaties in de vallei van Humahuaca een bezoek waard, evenals de resten van pre-Inca ruïnes in Tilcara. Deze laatste zijn perfect bewaard gebleven in de woestijn.
Accommodatie: La Comarca

Afstand Purmamarca – Humahuaca – Salta: 290km/ca. 5hr

Brazilie - Argentinie IguazuEen middagvlucht brengt je naar Puerto Iguazu waar een transfer klaarstaat om je naar het hotel te brengen. De watervallen van Iguazu zijn immens en belichamen het grootste watergordijn in Latijns-Amerika. Het ligt op het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay. Aan de Braziliaanse zijde van het Nationaal Park krijg je een mooi overzicht van de watervallen van een afstand. Aan de Argentijnse zijde bevind je je werkelijk ín de watervallen… een indrukwekkend schouwspel dat je letterlijk aan den lijve ondervindt. Neem een volle dag voor de Argentijnse kant en een halve voor de Braziliaanse zijde. (excursies zijn niet opgenomen, maar kunnen wel vooraf geboekt worden)
Accommodatie: Arami Hotel of iets luxer La Aldea de la Selva

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vervolg van de reis. Vanaf Puerto Iguazu kan je terug reizen naar Buenos Aires of vanaf de Braziliaanse zijde van de watervallen in Foz do Iguaçu kan je de reis voortzetten in Brazilië of retour vliegen naar Europa via São Paulo of Rio de Janeiro.

Meer informatie?
data en prijzen
Landeninformatie Argentinië
Landeninformatie Chili