Project Description

Ultieme Cruise: van Punta Arenas naar Ushuaia via Kaap Hoorn

Expeditie naar Kaap Hoorn: het uiterste zuiden van het Latijns Amerikaanse continent en het meest zuidelijke stukje voor tot Antartica. Het verblijf op het schip wordt afgewisseld met wandelingen naar gletsjers en door de bossen van dit bijzondere stukje aarde. Met zodiacs word je naar het vasteland gebracht. Aan boord worden er films vertoond en geeft de bevolgen crew lezingen over de geschiedenis en de flora en de fauna van het magische Patagonië.

Chili - Punta ArenasPunta Arenas, de grootste stad in het uiterste zuiden van Chili telt ongeveer 135.000 inwoners en is het startpunt voor verkenning van Patagonië. De plaatsen in het uiterste zuiden zijn in beginsel voornamelijk gesticht om land te bezetten. Het klimaat met de koude winters en sneeuw nodigt niet direct uit tot bewoning en met een grond die ook niet perse vruchtbaar is, is het geen voor de hand liggende plek voor vestiging. Na de stichting van Punta Arenas in 1848 is de plek achtereenvolgens een strafkolonie geweest en werd later economisch van cruciaal belang dankzij de schapenindustrie en de ontdekking van goud. Aan het einde van de 19de eeuw zijn er stukken land vrijwel weggegeven aan immigranten om de vestiging van mensen te stimuleren. Mede dankzij die maatregel zien we tot op de dag van vandaag veel Kroatische namen in het straatbeeld.

Op het Plaza de Armas in het centrum van de stad prijkt natuurlijk een beeld van de ontdekkingsreiziger Hernando de Magellanes, zonder wie Punta Arenas waarschijnlijk nooit had bestaan. Vanaf het uitzichtpunt Cerro de la Cruz heb je een prachtig uitzicht over de kleurrijke stad en de Estrecho de Magallanes. In deze zeestraat van Magellan bevindt zich Isla Magdalena, thuisbasis van de Magelhaenpinguïn.

Op dag een scheep je in de middag in. In de avond vertrekt het schip langzaam richting het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika.

Chile Patagonia - Mare AustralisOp de eerste volle vaardag breng je een bezoek aan het Nationaal Park Alberto de Agostini. In Ainsworth Bay ga je van het schip om een stuk te wandelen langs gletsjermorenen of langs de rivier door de habitat van de bever. De uitzichten op de Marinelli gletsjer en de Darwin mountains zijn prachtig.

Op de Tucker eilandjes wonen de Maghelaenpinguïns: je kan van boord om deze vriendelijke en grappige dieren van dichtbij te bewonderen. Andere vogels die je hier kan spotten: koningsaalscholvers, scholeksters, kelpganzen, dolfijnmeeuwen, adelaars en met wat geluk een Andescondor.

Chile Patagonia - Mare Australis Excursion’s Nachts vaart de kapitein westwaarts door de Gabriel, Magdalena en Cockburn kanalen om ’s ochtends iets zuidelijker weer oostwaarts te varen richting het Beagle kanaal. Stops vandaag zijn de Pía Gletsjer die je gaat bewonderen vanaf land. Met een zodiac ga je aan land om naar een uitkijkpunt te lopen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over deze gletsjer.

In de middag vaar je langs Darwin bergketen waaruit aan de noordzijde de gletsjers naar beneden glijden. de Glacier Alley ofwel de Steeg van gletsjers. De ijsmassa’s hebben Europese namen: Glaciar Holands, Italia, Alemania, Francia en España.

  In de ochtend vaar je door de uiterste zuidelijke archipel richting Kaap Hoorn of Cabo de Hornos. Als de zee rustig genoeg is, kan je van boord om het uiterste zuiden van het continent te betreden. Op de rots Kaap Hoorn, vernoemd naar ons eigen stadje Hoorn, staat de meest zuidelijk vuurtoren van de wereld. Het eiland wordt permanent bewoond door één Chileense mariniersfamilie. De Marine rouleert ieder jaar en het is een voorrecht om hier te mogen wonen. Voor hen die Spaans spreken is dit een leuk artikel om te lezen.

Na een bezoek aan Cabo de Hornos, vaart het schip noordwaarts naar Wulaia Bay. Dit was een van de vestigingsplaatsen van de Yahgan bevolking en het was hier waar Charles Darwin aan land kwam tijdens zijn reis met de Beagle. De baai is werkelijk prachtig en er is tijd voor verschillende wandelingen om de flora en fauna van de regio te bewonderen.

In de ochtend kom je aan in Ushuaia. In de middag vlieg je door naar de volgende bestemming of je verblijft nog een of meer dagen in Ushuaia om het NP Tierra del Fuego te voet te ontdekken.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Chili