Project Description

Brazilië – Ruta das Emocãos, Route van de Emoties

Ruta das Emocãos ofwel Route van de Emoties, en het heeft deze bijzondere naam niet zonder reden gekregen. Deze reis neemt je mee naar een prachtig deel van een onontdekt Brazilië, een onverwachte schoonheid die we niet kennen van dit immense land. In het Noordoosten ligt namelijk een natuurgebied dat bestaat uit witte zandduinen en zoetwatermeertjes. Het ligt dicht tegen de kustlijn aan en de Atlantische Oceaan is dan ook nooit ver weg.

Deze reis kan je individueel maken, maar ook met een eigen groep. In de aangegeven prijsindicatie zijn de transfers en een aantal excursies opgenomen. Het is echter ook goed mogelijk om hier zelf te rijden. Het rijgedrag van de Braziliaan is heel ok in dit deel van het land. Offerte op maat? klik hier.

Een volle dag om de hoofdstad van de staat Maranhão te leren kennen en te wennen aan de aan heerlijke warmte. De hoofdstad, São Luis, is de enige in het land die door Fransen is gesticht, later door Nederlanders is binnengevallen, door Portugezen is gekoloniseerd en sinds 1997 door de Unesco is erkend als cultureel werelderfgoed. De stad was immers een belangrijke haven in het noorden van Brazilië en deze eer komt de stad dan ook zeker toe. Bezienswaardigheden in deze stad zijn Palacio dos Leões, Benedito Leite Square, Sé Church, Ribeirão Fountain, Arthur Theatre Azevedo, Carmo Church & Convent, Quebra Bunda Alley, Desterro Church, Tulhas Market, Portugal Street en Maranhão House.

Met een kustlijn van 640 km is de staat Maranhão een van de meest diverse van Brazilië, gelegen in een bioom tussen de noordoostelijke binnenlanden en de Amazone. De naam betekent “zee die stroomt” in de inheemse Tupi-taal en verwijst naar de immense Amazone-rivier. Vanwege zijn natuurlijke rijkdommen, waaronder het beroemde Lençóis Maranhenses National Park, is het tegenwoordig een van de beste bestemmingen voor ecotoerisme in Brazilië. In ballingschap schreef een bekende Braziliaanse dichter een gedicht over deze regio: Cançao do exilio.

Maak je klaar om spannende dagen te leven te midden van weelderige natuur, ongelooflijke landschappen en veel rust.

Ruta das Emocaos - Lencois MaranhensesBarreirinhas is de toegangspoort naar Lençóis Maranhenses Nationaal Park. Het is aan te raden onderweg te stoppen in Morros met prachtige stranden en indrukwekkende rotspartijen. In het Lençóis Maranhenses National Park is het eigenlijk een must om de Blue Lagoon te bezoeken. Met een 4×4 jeep reis je door het Nationaal Park dat 155 duizend hectare groot is. Duinen, rivieren, lagunes en mangroven sieren het landschap en het is werkelijk een ecologisch paradijs. Het circuit omvat de lagunes Azul, dos Peixes, da Preguiça, da Esmeralda e da Paz, bekend om het unieke karakter van hun kleuren en vormen. Omdat het landschap hier elke week verandert, is het wel aan te raden hier met een gids op pad te gaan die op ieder moment de beste plekken weet te vinden. Twee boottochten van 4 uur met Engelstalige gids zijn opgenomen in de reis.

Via Caburé en Tutóia reis je door naar Parnaíba en de Parnaíba Delta (Revoada). Ook hier is het week handig om een tour te boeken zodat een gids je de mooiste bezienswaardigheden kan laten zien. Die dag start dan met een tochtje met een speedboot over de Preguiças-rivier, naar Caburé. Van daaruit maak je een 4×4-trip naar Tutóia, langs het strand van Caburé en de duinen van Paulino Neves. Het is vandaag tijd om een van de indrukwekkendste attracties van de regio te bezoeken: de Parnaíba-delta. Deze delta is een groep van 85 eilanden aan de monding van de Parnaíba-rivier, tussen de staten Maranhão en Piauí. Beschouwd als een van de mooiste landschappen ter wereld, is het de enige delta in Amerika, een zeldzaam natuurverschijnsel vergelijkbaar met wat er gebeurt op de Nijl in Afrika en de Mekong in Azië. Je maakt een aantal stops voor foto’s van het landschap met zijn eigen fauna en flora. Nog steeds in de delta, is de kans aanzienlijk de rode ibissen te zien… een indrukwekkend gezicht om deze dieren in enorme groepen te zien vliegen, werkelijk een oogverblindend rood verenkleed. Vanaf Porto do Tafus rijd je door naar Parnaiba.

Na een ochtend ontspanning vertrek je met 4×4 vervoer langs de Árvore Penteada (Jaguarboom) en de prachtige kust van Piaui naar Barra Grande. Barra Grande is een klein dorp en onze aankomst zal rond 15.00 uur zijn, de rest van de dag is vrij om van het strand te genieten. De volgende dag staat in het teken van verkenning van het gebied. Je bezoekt Chaval, de stad van de Stenen. De grotschilderingen in dit beschermd gebied dateren van 9.000 jaar geleden. We bezoeken ook de carnaubasteen: een van de hoogste monolieten in het natuurpark. Na de lunch kan je een verfrissende duik nemen in een natuurlijk zwembad dat uit de rotsen is gehouwen. Een lokale zoutmijn is nog in gebruik en voorziet de bevolking van inkomen.

Na het ontbijt vertrek je met een 4×4-voertuig richting Camocim in de staat Ceará. We zien de grootste cashewnotenboom ter wereld in Cajueiro da Praia. De Lamantijnen laten zich hopelijk van hun best kant zien terwijl je met een lifejacket de rivier afdrijft tijdens een boottocht over de Timonha rivier. Bij het eiland van de schelpen zien we de vissers aan het werk en het laat zich raden dat ook het eten hier overheerlijk is: verse zeevruchten bereid door de locals zijn niet te versmaden. Via de stranden Curimãs, Barra dos Remédios, Amarelas en Maceió kom je aan in Camocim.

Je hebt hier een volle dag om te genieten van het hotel, zwembad en de omgeving; kayakken, fietsen of wandelen. Dit kan op eigen gelegenheid of georganiseerd.

De rondreis eindigt in Fortaleza, hoofdstad van de staat Ceará. Het is mogelijk hier nog enkele nachten te verblijven. Met een bevolking van meer dan 2,5 miljoen mensen is die zeker een metropool te noemen. De stad heeft een klein historisch centrum, een museum over de regio en een levendige Mercado Central waar je zo’n beetje alles kunt kopen.. De stad is echter vooral een handelscentrum en is voor ons bekend als stad met mooie stranden waar je heerlijk kan flaneren en een cocktail kunt drinken. Dit is dan ook een goede plek om de vakantie in Brazilië af te sluiten!

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Brazilië