Project Description

Carretera Austral Noord – 10 dagen

De legendarische Carretera Austral garandeert een ware ontdekkingstocht door het prachtige Patagonië. Van het groene merengebied in Chili reis je zuidwaarts naar de Carretera Austral die ten zuiden van Puerto Montt direct begint. In dit noordelijk deel van de Carretera Austral wisselen de intens groene regenwouden en verlaten fjorden elkaar af. Je rijdt voornamelijk in je eigen auto, maar deels gaat deze route ook per ferry.

Deze route gaat deels over asfalt en deels over gravelwegen. Deze zijn prima te rijden met een auto die iets hoger op de wielen staat. Een 4×4 is overigens niet nodig. Je kan deze route individueel rijden of met de hele familie: ieder gezin in zijn eigen auto. Begeleiding is ook mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.

Puerto Montt ligt in het uiterste zuiden van het Chileense merengebied. De huurauto staat klaar en je rijdt in een half uurtje naar Puerto Varas, gelegen aan het Llanquihue meer met uitzicht op de perfect koonvormige Osorno vulkaan.

Chile - Puerto OctayDeze regio is halverwege de 19de bouw opgebouwd door Duitsers die hier een betere toekomst zochten. Gewapend met wat eenvoudig gereedschap mochten zij het land bewerken in ruil voor eigendom van dat land. Veel van de huizen die je vandaag nog ziet stammen uit deze periode. In Frutillar vertelt het Museo Aleman de Frutillar over die geschiedenis. Daarnaast vind je nog veel Duitse elementen in het straatbeeld; uiteraard door de houten huizen, maar ook kan je in vrijwel ieder kofietentje wel een traditionele “Kuchen” bestellen.

Chili - PetrohueTijdens een ronde om het Llanquihue meer (kleine 200km) rijd je langs plaatsen als Llanquihue, Frutillar met het prachtige iets té grote Teatro del Lago, Puerto Octay en eventueel nog langs Petrohué. Deze laatste plaats biedt toegang tot de Osorno vulkaan en ligt in het oudste Nationaal Park van Chili: Vicente Perez Rosales. De prachtig intens blauwgroen gekleurde watervallen, de Saltos de Petrohue, zijn een bezoek meer dan waard.

Afstand Puerto Montt – Puerto Varas: 20km / 30min

Chili - merengebied - CochamoVandaag begin je aan de prachtige rit richting het zuiden. Er zijn twee mogelijkheden voor vandaag: via Puerto Montt en vervolgens met een ferry over bij Caleta la Arena, of via de weg door de prachtige bergen via Ralún en Puelo. Bij de tweede optie is het wegdek is wellicht niet perfect, maar de route is prachtig en geeft een mooi beeld van wat je nog allemaal te wachten staat.

Afstand Puerto Varas – Ralún – Hornopiren: 235km / ca. 5hr
Afstand Puerto Varas – Puerto Montt – Hornopiren: 130km / ca. 3hr (met veerboot)

Chili - Carretera Austral - Norte PumalinVandaag hoeft er niet veel gereden te worden, maar wordt er voornamelijk gevaren. De waterweg is de officiële Ruta 7, het wegnummer van de Carretera Austral. De uitzichten vanaf de ferry op de fjorden zijn prachtig, het Comau fjord bijvoorbeeld is 68km lang en wordt ook wel eens het Leptepu fjord genoemd. Verwacht hier overigens geen stijle kliffen van honderden meters hoog. Je bevindt je al op het meest zuidelijke deel van Zuid-Amerika en het Andesgebergte neemt hier in grootsheid zo langzaamaan af om enkele duizenden kilometers zuidelijker in de oceaan te verdwijnen.

Het Pumalin Park is een van de grootste eco-attracties van Chili en nog helemaal niet overspoeld door toeristen. In de jaren ’90 heeft een zekere Douglas Tompkins 20.000 hectare land gekocht in deze regio met als doel deze te behouden en te behoeden voor exploitatie. Pumalin is onderdeel van het Conservation Land Trust. Het creëren van bewustzijn was ook onderdeel van zijn strategie en hij heeft de beschermde natuurgebieden dan ook ontwikkeld voor ecotoerisme en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Inmiddels is dit Park weer eigendom van Chili, bekend onder de naam “Fundación Pumalin”, en geniet het dankzij de status “Nature Sanctuary” de nodige officiële bescherming van de staat.

In het Park kan je lange en korte wandelingen maken die allemaal door het intens groene Valdiviaanse regenwoud leiden, zoals de begroeiing van deze regio heet. Een heerlijke dag in de buitenlucht dus!

Afstand Hornopirén – Caleta Gonzalo: 95km / ca. 3hr

Chili - Carretera Austral - NorteJe zet de reis voort naar het zuiden waar de groene bergen, smalle bochtige wegen, prachtige uitkijkpunten je vergezellen. Vergeet vooral niet af en toe uit te stappen voor een foto! De komende twee nachten verblijf je in Puyuhuapi. Dit is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Queulat National Park, thuisbasis van de Ventisquero gletsjer. Daar waar je de afgelopen dagen de gletsjers in de verte al van de bergen af zag glijden, kan je de hangende gletsjer hier van redelijke afstand bewonderen.

Het Valdiviaanse regenwoud wordt gekenmerkt door evergreen bomen en een jaarlijkse neerslag van van ca. 4000ml. De nothofagus dombeyi of de coihue en de tepa zijn inheemse soorten die alleen op het zuidelijk halfrond en dan voornamelijk in Chili en Argentinië voorkomen. Daarnaast staan er langs de kant van de weg enorme ‘Nalca’s”, dit is een chileense rabarbersoort waarvan de bladeren metershoog kunnen groeien. De te spotten fauna in deze regio zijn veel (water-) vogels als de zwarthalszwaan en ijsvogels, en kleine zoogdieren als de pudu (een hele kleine hertensoort) en de kodkod (een kleine katachtige).

Afstand Caleta Gonzalo – Puyuhuapi: 250km / ca. 6hr

Chili - CoyhaiqueDe oorspronkelijke bewoners van Chileens Patagonië waren de Tehuelches die in heel Patagonië gevestigd waren, de Kawesqar die alleen de Chileense fjorden bewoonden en de Chonos, afkomstig van de Chiloe. Gelaatstrekken van deze bevolkingsgroepen zien we niet veel terug in de gezichten van de lokale bevolking. De visserij die voor hen zo belangrijk was, vormt nog steeds een belangrijke bron van inkomsten. Het is alleen zo dat de bevolking die vandaag de dag in dit gebied woont, zich hier in de 19de eeuw heeft gevestigd om schapen te houden. Veel zien we hier niet van terug en de natuur zegeviert dan ook weer volop.

De weg kronkelt door het prachtige landschap door langs bossen en rivieren en komt uit in Coyhaique. De hoofdstad van de regio Aysén heeft een centrale functie waar alles samenkomt. Het stadje viert in 2029 pas zijn honderdjarige bestaan. Inmiddels leven er een kleine 60.000 mensen die werkzaam zijn bij overheidsinstanties of leven van het toerisme. Vroeger was dit, evenals de pampa’s van Argentinië een gebied van schapenherders. Deze kom je onderweg ongetwijfeld nog tegen, al is het maar in de beelden op het centrale plein van Coyhaique. Het stadje heeft een gezellig centrum met wat leuke cafés en restaurants. Het is een echte hub zowel voor de locals als voor de reizigers op de Carretera Austral. Hier kan je boodschappen doen en pinnen bijvoorbeeld.

Chileens Patagonië is afwisselend en verbluft telkens weer. In Coyhaique had je het weelderige Valdiviaanse regenwoud al achter je gelaten en in dit zuidelijker deel van de Carretera Austral wordt het alleen maar droger en weidser. 95km ten zuiden van Coyhaique ligt het plaatsje Villa Cerro Castillo, gelegen aan de voet van een groots gebergte: Cerro Castillo. Het is een pittige wandeling van ca. 6hr naar een prachtig bergmeer, maar het uitzicht is de moeite meer dan waard. De bergkam lijkt werkelijk kantelen te hebben, zoals een kasteel. Aan de voet van de steile bergwand ligt een indrukwekkend diep turquoise gekleurd bergmeer. Dit is een perfecte afsluiting van de ontdekkingstocht van de Noordelijke Carretera Austral. Als de tijd en de mogelijkheden het toelaten, raden we aan de gehele Carretera Austral te leren kennen om zo de diversiteit van deze regio in zijn geheel te leren kennen.

Afstand Risopatrón – Coyhaique: 300km / ca. 6hr

De huurauto lever je vandaag weer in op het vliegveld van Balmaceda vanwaar je de reis voortzet.

Afstand Coyhaique – Balmaceda: 55km / 1hr

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Chili